Izraelski vojnici uništili stan Palestinca umiješanog u ubistvo Izraelaca

Vojnici su protekle noći upali u selo Orif i opkolili dom Bazila Šehadeha

2335 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski vojnici razorili su danas stan Palestinca optuženog da je umiješan u ubistvo četvoro izraelaca kraj jednog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u junu, rekli su očevici.

Bazil Šehadeh je uhapšen pod sumnjom da je pomagao dvojici Palestinaca da izvedu smrtonosni napad na benzinskoj pumpi kraj jevrejskog naselja Eli na sjeveru Zapadne obale.

Napadače su ubili pripadnici izraelskih snaga, a njihov osumnjičeni saučesnik je uhapšen.

Vojnici su protekle noći upali u selo Orif i opkolili dom Bazila Šehadeha.

"Porodica je evakuisana iz trospratne zgrade, a potom je drugi sprat dignut u vazduh", rekao je sekretar seoskog savjeta Adel al-Amer za Frans pres.

Vojska je saopštila da su prethodno srušene kuće "drugih terorista" umiješanih u isti napad.

Izrael rutinski ruši domove Palestinaca optuženih za napade i tvrdi da ih ta mjera odvraća od novih napada, a kritičari upozoravaju da se ona graniči sa kolektivnim kažnjavanjem.

Ubistvo Izraelaca kraj naselja Eli dogodilo se 20. juna prošle godine dan posle smrtonosne izraelske racije u gradu Dženinu.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i na toj teritoriji sada živi oko 490.000 jevrejskih naseljenika u naseljima koja se smatraju ilegalnim po međunarodnom pravu.

Nasilje je eskaliralo na Zapadnoj obali od napada palestinskih ekstremsita na jug Izraela 7. oktobra koji su izazvali rat u Gazi.

Izraelski vojnici i jevrejski naseljenici, po podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, od tada su ubili više od 360 ljudi.

Bonus video: