Skandal sa tašnom Dior

Incident sa prvom damom ugrozio predsjednika i vladajuću stranku Južne Koreje uoči izbora

22385 pregleda 40 reakcija 5 komentar(a)
Južnokorejski predsjednik sa suprugom u Amsterdamu 2023., Foto: Rojters
Južnokorejski predsjednik sa suprugom u Amsterdamu 2023., Foto: Rojters

Polemika oko snimaka skrivene kamere na kojima se vidi kako prva dama Južne Koreje prihvata Dior torbu na poklon mogla bi da ugrozi šanse predsjednika Jun Suk Jeola i njegove stranke da osvoje parlamentarnu većinu na izborima u aprilu.

Neki članovi Junove konzervativne Partije narodne moći (PPP) pozvali su predsjednika i njegovu suprugu Kim Keon Hi da se izvini zbog incidenta koji su lokalni mediji nazvali “skandal sa Dior torbom” i priznaju da je primanje tašne bilo, u najmanju ruku, neprikladno, u nadi da će se prašina slegnuti, piše Rojters.

Odlukom da ćuti i da vrši pritisak na lidera stranke da podnese ostavku zbog neslaganja oko stava nekih članova, Jun rizikuje da stvori žarište koje bi na kraju moglo koštati PPP izbora 10. aprila, prenosi Rojters mišljenje analitičara.

“To je politička bomba”, rekao je Ri Džong-hun, politički analitičar.

Jun je odnio tijesnu pobjedu na izborima 2022, ali njegova PPP je manjina u parlamentu, koji kontroliše rivalska Demokratska stranka (DP).

Analitičari kažu da je Kim možda prekršila zakon protiv primanja mita kada je kao supruga vladinog zvaničnika prihvatila torbicu, koja je koštala tri miliona vona (2.250 dolara).

Predsjednikove pristalice kažu da je Kim žrtva ilegalne namještaljke i klevetničke kampanje.

Slučaj je isplivao u javnost u novembru kada je na Jutjubu emitovan snimak koji je skrivenom kamerom napravio korejsko-američki pastor toko posjete Kim i predao joj tašnu.

Pastor Abraham Čoi, koji je bio uključen u vjerske kontakte sa Sjevernom Korejom i zagovornik je saradnje sa Pjongjangom, rekao je da je prvobitno tražio sastanak sa Kim iz zabrinutosti zbog Junove tvrdokorne politike prema Sjevernoj Koreji.

Čoi je objasnio da je Kim porodična poznanica te da ga je njena reakcija na razgovore o mogućim luksuznim poklonima - uključujući Šanel kozmetiku za koju tvrdi da joj je poklonio na prvom sastanku - naveo da vjeruje da su takvi pokloni jedini način da se sastane sa njom.

Jedan neimenovani predsjednički zvaničnik rekao je prošle sedmice za novinsku agenciju Jonhap da je Čoi namjerno prišao Kim da bi napravio ilegalni snimak koristeći porodične veze, i da se pokloni koje par dobije čuvaju kao vlasništvo vlade.

Kim je takođe na meti optužbi za manipulaciju cijenama akcija od prije oko 12 godina. Parlament pod kontrolom opozicije prošlog mjeseca je glasao da imenuje specijalnog tužioca da istraži taj slučaj.

PPP se suprotstavio zakonu kao zavjeri DP-a da ometa istragu o svom lideru Li Džae-mjungu i optužbama protiv njega za korupciju, što on poriče. Jun je stavio veto na zakon kao politički motivisan.

Kim se 2021. javno izvinila nakon višemjesečnih navoda o falsifikovanoj biografiji, a plagijat u njenom doktoratu je zasjenio Junovu kampanju za predsjednika.

Rojters navodi da je dio članova PPP-a zabrinut da incident sa prvom damom ostavlja loš utisak kod birača.

Tenzije između Junovog kabineta i njegove stranke proključale su prošle sedmice kada je član njenog rukovodstva Kim Kjung-jul uporedio aktuelnu situaciju sa ozloglašenošću Marije Antoanete, francuske kraljice poznate po rasipnosti.

U anketi koju je objavio kanal YTN ove sedmice, 69 odsto ispitanika je reklo da Jun treba da objasni svoj stav u vezi sa polemikom oko prve dame.

Druga anketa finansijske publikacije News Tomato u decembru pokazala je da 53 odsto ispitanika vjeruje da se Kim ponašala neprikladno, dok je 27 odsto reklo da je uhvaćena u zamku postavljenu da je osramoti.

“Šira javnost misli: ‘Dobro, možda je to zamka, ali zašto ju je uopšte uzela (torbu)?’”, rekao je Šin Jul, profesor političkih nauka na Univerzitetu Mjongđi.

Bonus video: