Šta su pokazali primarni izbori u Nju Hempširu: Koliko je Tramp blizu nominacije?

Rezultati su ušli u istoriju na više načina. Trampu je to treći put da nadmaši konkurente na primarnim izborima u Nju Hempširu u tri predsjednička ciklusa i njegova druga pobjeda u kampanji za dvije nedjelje

8645 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Djevojka Majkla Suareza mislila je da je lud što ide na događaj. Ali kada se u mejlu dobio poziv, glasač iz Merimaka u Nju Hempširu, znao je da ne može da propusti postizbornu zabavu za Donalda Trampa.

"U ovom svijetu nam je potreban čvrst momak", rekao je Suarez, misleći na ono što on vidi kao potrebu da predsjednik komunicira sa diktatorima kao što su Kim Džong Un iz Sjeverne Koreje i ruski Vladimir Putin, "mačo momak koji govori ono što misli".

Nekoliko minuta kasnije, navijao je zajedno sa nekoliko stotina volontera i pristalica dok je njegov kandidat izlazio na scenu u plesnoj sali hotela Našua, u Nju Hempširu.

Bivši predsjednik i republikanski predsjednički kandidat upravo je pobijedio na primarnim izborima u Nju Hempširu sa više od 54 odsto glasova u odnosu na 43 odsto bivše ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Postavljanje rekorda

Rezultati su ušli u istoriju na više načina. Trampu je to treći put da nadmaši konkurente na primarnim izborima u Nju Hempširu u tri predsjednička ciklusa i njegova druga pobjeda u kampanji za dvije nedjelje.

Pobjedom na kokusima u Ajovi i primarnim izborima u Nju Hempširu, Tramp postaje prvi republikanac bez funkcije u posljednjih 40 godina koji je pobijedio na oba takmičenja.

"Postavili smo rekord", uzviknuo je republikanski kandidat, ukazujući na svoju pobjedu od 30 odsto razlike na kokusima u Ajovi. "Bio je to najbolji rezultat u istoriji kokusa".

Izbori u Nju Hempširu su se sveli na dva kandidata kada je guverner Floride Ron DeSantis odustao od trke u nedelju i podržao Trampa. Uoči izbora, bivšem predsjedniku su se na mitingu pridružila još tri konkurenta u predsjedničkoj kampanji koji su postali njegove pristalice: senator Južne Karoline Tim Skot, preduzetnik Vivek Ramsvami i guverner Sjeverne Dakote Dag Bernam.

Zajednička borba

Hejli je smanjila zaostatak za Trampom, zauzevši jako drugo mjesto, mnogo jače nego što su ankete pokazale.

"U jednom trenutku ove kampanje nas je 14 učestvovalo", rekla je Hejli na postizbornom skupu. "I bili smo na dva odsto u anketama. Ja sam borac, i ne predajem se. A mi smo sada posljednji koji stojimo, uz Donalda Trampa".

Hejli
Hejlifoto: Reuters

Hejli je takođe imala koristi od podrške guvernera Nju Hempšira Krisa Sununua i glasova nezavisnih koji su je izabrali na republikanskom glasanju, poput Pegi Saviki iz Pelama u Nju Hempširu.

"Ona će okupiti ljude", rekla je učiteljica, "a to je ono što nam je trenutno potrebno u ovoj zemlji".

Dopisivanje na listić

Predsjednik države Džo Bajden nije bio na glasačkom listiću, ali je lako pobijedio na primarnim zborima demokrata, iako uz malu pomoć nekih prijatelja.

Prošle godine, Demokratski nacionalni komitet degradirao je Nju Hempšir sa njegovog istorijskog mjesta kao mjesta prvih državnih primarnih izbora u korist raznolikijih birača Južne Karoline.

Zvaničnici stranke u Nju Hempširu su ljutito krenuli sa primarnim izborima, a pristalice su pokrenule kampanju za dopisivanje imena na listić.

Selidba na jug

Sljedeći izbori su u februaru u Južnoj Karolini, gdje će se Tramp i Hejli ponovo boriti. Hejli je bivša guvernerka države, dok je Tramp prikupljao odobrenja od državnih zvaničnika.

Tramp predviđa da će "lako pobijediti". Činilo se da je Hejli dočekala izazov, radosno najavljujući na svom skupu u utorak uveče: "Hvala na ljubavi, Nju Hempšir, idemo kući u Južnu Karolinu!"

Bonus video: