Nagovaraju Trampa da izabere ženu ili crnca

Saveznici bivšeg predsjednika SAD napravili listu mogućih kandidata za potpredsjednika

15109 pregleda 5 komentar(a)
Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i Tramp u septembru prošle godine, Foto: Rojters
Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i Tramp u septembru prošle godine, Foto: Rojters

Prijatelji i saveznici Donalda Trampa uglavnom mu predlažu da u kampanji za republikansku predsjedničku nominaciju za kandidata za potpredsjednika izabere ženu ili crnca, kazali su za Rojters upućeni izvori.

Jedan saveznik kazao je za britansku agenciju da bi žena ili crnac kao kandidati za potpredsjednika bili “korisni” Trampu, koji treba da poboljša svoju poziciju u tim demografskim grupama i privuče više umjerenih birača u prilično vjerovatnom izbornom revanšu protiv demokratskog predsjednika Džoa Bajdena u novembru.

Četiri saveznika, čije je savjete Tramp tražio dok razmišlja koga da izabere za kandidata za potpredsjednika, dali su bivšem predsjedniku spisak imena koje treba razmotriti.

Senator Tim Skot i Donald Tramp u Nju Hempširu 22. januara
Senator Tim Skot i Donald Tramp u Nju Hempširu 22. januarafoto: REUTERS

Visoko na toj listi su guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, kongresmenka iz Njujorka Elis Stefanik, guvernerka Arkanzasa Sara Hakabi Sanders. Na listi su takođe senator iz Južne Karoline Tim Skot i Ben Karson, Trampov bivši sekretar za urbanizam, koji su obojica crnci.

Saradnici su kazali da Tramp tek treba da donese odluku, ali da sve češće traži savjete. “Svakog dana, gdjegod da ode on pita: “Šta misliš o ovoj osobi. Šta misliš o onoj osobi”, kazao je jedan bliski saveznik.

Tramp je 10. januara u Ajovi na pitanje o tome ko će biti kandidat za potpredsjednika kazao da on zna ko će to biti, ali njegovi saradnici kažu da je i nakon toga nastavio da traži savjete.

Zvaničnik u bivšoj administraciji koji je i dalje u kontaktu sa bivšim predsjednikom kazao je da je Tramp izrazio sklonost da izabere žene jer smatra da bi mu to povećalo šanse na izborima, i da se Stefanik i Noem visoko kotiraju na njegovoj listi.

Elis Stefanik (lijevo) na skupu u Nju Hempširu
Elis Stefanik (lijevo) na skupu u Nju Hempširufoto: REUTERS

Izgleda da postoji žestoki otpor da izabere Niki Hejli, koja je inače bivša Trampova ambasadorka u UN i posljednja preostala rivalka za republikansku nominaciju, kazao je jedan donator blizak Trampu. Otpor se pojačao posljednjih dana budući da je Hejlijeva pojačala napade na njega fokusirajući se na njegove godine i mentalnu sposobnost.

Hejli je 19. januara odbacila mogućnost da bude Trampov kandidat za potpredsjednicu, rekavši da ta opcija “nije u igri”. Tramp je 19. januara kazao da on “vjerovatno” neće izabrati nju.

Kada se prvi put kandidovao za predsjednika 2016. godine, Tramp je shvatio da mu je potreban potpredsjednik koji može da donese podršku republikanskih evanđelista i konzervativaca, koji su bili sumnjičavi prema televizijskoj zvijezdi iza koje su tri braka.

Tramp je izabrao Majka Pensa, tadašnjeg guvernera Indijane i žestokog konzervativca što je konsolidovalo republikansku bazu.

Ove godine, Trampovi saveznici i republikanski stratezi kažu da mu je potrebno da privuče birače iz predgrađa u nekoliko ključnih država, u kojima će izbori u novembru najvjerovatnije biti odlučeni. Tim povodom jedan donator je kazao: “Žena u ekipi bi mogla biti od velike pomoći. Afroamerikanac bi mogao biti od velike pomoći”.

Sara Hakabi Sanders
Sara Hakabi Sandersfoto: Reuters

Noem, Stefanik, Skot i Karson vrijedno su radili u kampanji za Trampa u saveznim državama Ajova i Nju Hempšir. Poznavaoci prilika u partiji i stratezi na njihove nastupe gledaju kao na audicije za izbor kandidata za potpredsjednika.

Stefanik je potpuno odana Trampu i ona je zvijezda u usponu u Republikanskoj partiji.

Postala je poznata u decembru nakon što je tokom saslušanja u Kongresu posramila predsjednike tri vodeća univerziteta zbog antisemitizma u njihovim univerzitetskim kompleksima, poslije čega su dvojica podnijela ostavke.

Na Rojtersovo pitanje o tome da li je sa Trampom ili saradnicima razgovarala o ulozi potpredsjednice ona je kazala: “bila bi mi čast da na bilo koji način služim u budućoj Trampovoj administraciji”.

Dan kasnije, Tramp je na skupu u Nju Hempširu hvalio Stefanikovu, ali je pogrešno izgovorio njeno ime.

Noem, koja služi drugi mandat kao guvernerka Južne Dakote nakon ubjedljive pobjede 2022. bliska je sa Trampom. Ona je postala poznata nakon što je odbila da uvede obavezno nošenje maski u njenoj državi za vrijeme pandemije kovida.

Skot je bio jedan od republikanskih rivala Trampu, ali je odustao od trke u novembru i podržao Trampa 19. januara.

Obojica, kako Skot tako i Karson, učestvuju u kampanji podržavajući Trampa. Skot je okupljenima u Nju Hempširu 19. januara rekao da će Tramp smanjiti poreze i ujediniti zemlju. Endru Hjuz, portparol Karsona, o potencijalnom izboru za kandidata za potpredsjednika kazao je da je “to je odluka predsjednika Trampa i on će je donijeti kada bude spreman.”

Druga imena koja su popularna među Trampom pristalicama, sudeći po entuzijastičnim reakcijama na njihove nastupe u Nju Hempširu, jesu Kari Lejk, koja je tijesno izgubila trku za guvernerku Arizone 2022. i sada se kandiduje za Senat SAD, i kongresmenka iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin.

Obje su odane Trampu i podržavaju njegove tvrdnje da je pobijedio na izborima 2020. protiv Bajdena. Međutim, saveznici ih smatraju previše polarizujućim.

Bonus video: