Presudu svi tumače kako im odgovara

Odluka Međunarodnog suda pravde u kojoj poziva Izrael da spriječi genocid u Gazi predstavlja pravni udarac za tu državu, ali je razočarala Palestince jer je izostalo naređenje o prekidu vatre

19926 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Međunarodni sud pravde naredio je juče Izraelu da spriječi genocid protiv Palestinaca i učini više kako bi pomogao civilima, ali nije naredio prekid vatre kako je to zahtijevala Južna Afrika koja je pokrenula slučaj.

Mada presuda Palestincima nije donijela obavezujuće naređenje o prekidu vatre u Gazi, ona predstavlja pravni udarac za Izrael, koji se nadao odbacivanju slučaja pokrenutog na osnovu Konvencije o genocidu koja je uspostavljena nakon holokausta.

Sud smatra da treba utvrditi da li su Palestincima uskraćena prava u ratu za koji navodi da izaziva stravičnu ljudsku patnju. Takođe se pozivaju palestinske naoružane grupe da oslobode taoce zarobljene u napadim na Izrael 7. oktobra koji su prethodili konfliktu.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka poželjan podsjetnik “da nijedna država nije iznad zakona”. Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri kazao je za Rojters da će odluka doprinijeti osudi okupacije “i razotkrivanju zločina u Gazi”.

Međunarodni sud pravde
foto: REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kazao da je Sud “sa pravom odbacio nečuveni zahtjev” da se naređenjem o prekidu sukoba Izrael liši onoga što je on nazvao “osnovnim pravom na samoodbranu”. “Međutim, sama tvrdnja da Izrael sprovodi genocid nad Palestincima ne samo da je lažna, ona je nečuvena, i spremnost Suda da uopšte razgovara o tome je sramota koja neće biti izbrisana generacijama”, kazao je on.

Izraelski ministar bezbjednosti Itamar Ben-Gvir je ismijao presudu na društvenim mrežama izrazom “Hag šmag”.

Izrael je pokušavao da izdejstvuje odbacivanje slučaja kada je ranije ovog mjeseca pokrenut pred Međunarodnim sudom pravde. Južna Afrika je, kako podsjeća Rojters optužila Izrael da sprovodi genocid tokom ofanzive koja je počela nakon što su militanti Hamasa upali u Izrael i ubili 1200 ljudi, a oteli preko 240.

Britanski “Gardijan” ističe da mada je Izrael bio oštar u kritikama protiv pokretanja slučaja i protiv Južne Afrike zbog podizanja optužbe, značajno je to što je angažovao snažan pravni tim kako bi mu se suprotstavio umjesto da odluči da ne sarađuje.

Sudije Suda UN naredile su Izraelu da preduzme sve mjere u svojoj moći da spriječi vojnike da počine genocid, da kazni podstrekivanje, preduzme mjere da unaprijedi humanitarnu situaciju i da u roku od mjesec dana izvijesti sud o napretku.

Sud nije odlučio o osnovanosti optužbi za genocid, što bi moglo potrajati godinama, ističe Rojters. Mada se na odluku ne može uložiti žalba, Sud nema mehanizme da je sprovede, ističe britanska agencija.

U čitanju odluke, predsjedavajuća sutkinja Džoan Donahju opisala je patnje Palestinaca u Gazi, posebno naglašavajući djecu i čitajući detaljne opise zvaničnika UN o humanitarnoj krizi.

Palestinci u Ramali prate izricanje odluke Suda u Hagu
Palestinci u Ramali prate izricanje odluke Suda u Hagufoto: Reuters

To, prema njenim riječima, opravdava odluku Suda da preduzme hitnu akciju kako bi spriječili nepopravljivu štetu. Ona je takođe pročitala niz izjava izraelskih zvaničnika koji pozivaju na oštru kampanju, što prema njenim riječima opravdava naređenje suda Izraelu da kazni ljude koji su krivi za podstrekivanje.

Ona je, kako je prenio BBC, naglasila da je izraelska vojna operacija u toku i da je Netanjahu rekao da će rat trajati “mnogo mjeseci”. “Izrael mora da odustane od ubijanja, ranjavanja, uništavanja života Palestinaca i onemogućavanja rađanja. Ova djela spadaju u djelokrug Konvencije o genocidu”, rekla je ona.

Južnoafrička vlada, kojoj je dozvoljeno da iznese svoj slučaj na osnovu pravnog principa da je genocid tako ozbiljan zločin da su sve države dužne da ga spriječe, pozdravila je sudsku odluku kao “odlučujuću pobjedu” za međunarodni pravni poredak.

“Sud nije dao Južnoj Africi sve što je željela, ali presuda snažno opravdava odluku Pretorije da pokrene slučaj, i snažna je osuda izraelske politike”, kazao je za Rojters Rid Brodi advokat za ljudska prava.

Južna Afrika se predstavlja kao kritičar svjetskog poretka za koji smatra da uglavnom služi interesima Sjedinjenih Država i njihovih bogatih saveznika, koji promovišu međunarodna pravila koja nameću neprijateljima, ali kojih se često same ne pridržavaju.

JUžna Afrika Palestina
foto: REUTERS

Evropska unija je juče saopštila da očekuje da Izrael smjesta i u potpunosti implementira odluku suda. “Naređenja Međunarodnog suda pravde su obavezujuća i mora im se povinovati. Evropska unija očekuje njihovu punu, hitnu i efikasnu implementaciju”, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Sjedinjene Države saopštile su juče da je odluka u skladu sa stavom Vašingtona da Izrael ima pravo da preduzme akciju u skladu sa međunarodnim zakonom, kako bi se pobrinuo da se napad od 7. oktobra ne ponovi.

“I dalje vjerujemo da su optužbe za genocid neosnovane i ističemo da sud nije donio odluku o genocidu niti pozvao na prekid vatre u presudi i da je pozvao na bezuslovno, hitno oslobađanje svih talaca koje drži Hamas”, kazao je portparol Stejt departmenta.

Presuda će, kako ističe “Gardijan” pojačati pritisak na izraelske diplomatske i vojne saveznike, uključujući SAD i Veliku Britaniju, da zauzmu snažniji stav prema humanitarnoj krizi.

Raseljeni Palestinci smješteni u skloništu na jugu Gaze izrazili su osjećaj razočaranja zbog izostanka naredbe o prekidu vatre od strane suda, ali su takođe izrazili nadu da će odluka doprinijeti uspostavljanju odgovornosti.

“Ono što se dogodilo je pobjeda”, kazao je za Rojters Mustafa Ibrahim, aktivista za ljudska prava.

U Izraelu, Džonatan Dekel Čen, čiji je sin jedan od talaca u Gazi, kazao je da ga je ohrabrio poziv Suda na oslobađanje talaca, što prema njegovim riječima odražava u veliko mjeri zanemarenu činjenici da je Hamasov napad izazvao rat.

Više od jedan odsto stanovništva Gaze, oko 26000 ljudi, od čega su većina žene i djeca ubijeno je u ratu, a stotine hiljada su raseljene i suočene sa humanitarnom katastrofom.

U novom udarcu za Palestince, Sjedinjene Države su saopštile da će pauzirati finansiranje UN humanitarne agencije za palestinske izbjeglice nakon optužbi Izraela da je 12 zaposlenih UNRWA bilo umiješano u napade Hamasa 7. oktobra.

UNRWA je saopštila da sprovodi hitnu istragu u da će “svaki zaposleni UNRWA koji je umiješan u teroristička djela” snositi odgovornost.

Bonus video: