Tramp da plati spisateljici 83,3 miliona dolara odštete

Iznos je daleko premašio minimalnih 10 miliona dolara koje je Kerol tražila

12741 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Savezna porota je naložila Donaldu Trampu da isplati 83,3 miliona dolara odštete spisateljici I. Džin Kerol, koja je optužila bivšeg predsjednika SAD da je uništio njenu reputaciju novinarke od povjerenja negirajući da ju je silovao prije skoro tri decenije.

Porota koju su činili sedmorica muškaraca i dvije žene bilo je potrebno manje od tri sata da donesu presudu, prenosi Rojters.

Iznos je daleko premašio minimalnih 10 miliona dolara koje je Kerol tražila.

Žiri joj je dosudio 18,3 miliona dolara nadoknade štete i 65 miliona dolara kaznene odštete.

Kerol (80) je tužila Trampa u novembru 2019. zbog njegovog poricanja pet mjeseci ranije da ju je silovao sredinom 1990-ih u svlačionici robne kuće Bergdorf Gudman na Menhetnu.

Tramp (77) je tvrdio da nikada nije čuo za Kerol i da je ona izmislila priču kako bi povećala prodaju svojih memoara. Njegovi advokati rekli su da je Kerol bila gladna slave i da je uživala u pažnji pristalica jer je govorila protiv njenog neprijatelja.

Druga porota je prošlog maja naložila Trampu da plati Kerol pet miliona dolara zbog sličnog negiranja iz oktobra 2022. godine, utvrdivši da je on klevetao i seksualno zlostavljao Kerol. Tramp se žali na tu odluku.

U tekućem suđenju, Kerol je rekla da je Tramp "srušio" njenu reputaciju poštovane novinarke koja govori istinu. Ona je takođe rekla da je kaznena odšteta odgovarajuća, djelimično da spriječi Trampa da ponovi svoje poricanje.

Bonus video: