Američka vojska: Tri vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu; Vlada Jordana: Napad se nije desio na našem tlu

"Nastavićemo njihovu posvećenost borbi protiv terorizma. I nema sumnje – pozivaćemo sve odgovorne na odgovornost u vrijeme i na način koji odaberemo", rekao je predsjednik SAD Džozef Bajden

16985 pregleda 19 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2024. 19:04h

Tri američka vojnika su poginula, a 25 je povrijeđeno u napadu dronom na američku bazu u Jordanu, saopštila je američka vojska, prenosi BBC.

Centralna komanda SAD (Centcom) je u saopštenju saopštila da su žrtve izazvane napadom dronom na bazu na sjeveroistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom, navodi BBC.

Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni u regionu nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Bilo je napada na američke baze u regionu, ali američka vojska do sada nije prijavila nikakve žrtve.

Agencija Rojters je prenijela pozivajući se na američkog zvaničnika da je se najmanje 34 pripadnika osoblja procenjuje zbog mogućih traumatskih povreda mozga.

"Dok još uvijek prikupljamo činjenice, ovo je najsigurnije djelo milicije koju podržava Iran", rekao je drugi zvaničnik.

Rojters je prenio da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden rekao da su tri pripadnika američke vojske ubijena, a da ih je mnogo ranjeno tokom napada bespilotne letjelice na američke snage stacionirane u sjeveroistočnom Jordanu blizu sirijske granice.

Portparol jordanske vlade Muhanad al Mubaidin rekao je da se napad u kojem su ubijena tri američka vojnika nije desio na tlu Jordana, već u Siriji, prenosi Rojters.

On je to kazao jordanskoj javnoj televiziji al Mamlaka i poručio da je meta napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji.

Rojters je naveo i da je Bajden okrivio militantne grupe koje podržava Iran za napad.

"Dok još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje djeluju u Siriji i Iraku“, naveo je Bajden u saopštenju.

Ovaj napad je označio prve smrtne slučajeve američkih trupa u regionu od početka rata u Gazi, piše Rojters.

Bajden je rekao da se napad dogodio u subotu uveče.

"Nastavićemo njihovu posvećenost borbi protiv terorizma. I nema sumnje – pozvaćemo sve odgovorne na odgovornost u vrijeme i na način koji odaberemo", rekao je Bajden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

"Džil i ja se pridružujemo porodicama i prijateljima naših poginulih – i Amerikancima širom zemlje – u tugovanju zbog gubitka ovih ratnika u ovom prezrenom i potpuno nepravednom napadu", dodaje se u Bajdenovoj izjavi, prenosi BBC.

Visoki zvaničnik palestinske militantne grupe Hamas koju podržava Iran, Sami Abu Zuhri, direktno je povezao napad sa izraelskom kampanjom u Gazi.

"Ubistvo tri američka vojnika je poruka američkoj administraciji da se mora suočiti sa čitavom nacijom ako se ne zaustavi ubijanje nevinih u Gazi. Nastavak američko-cionističke agresije na Gazu je sposoban da dovede do eksplozije situacije u regionu", rekao je on Rojtersu.

Američka vojska je saopštila da se napad dogodio u bazi na sjeveroistoku Jordana, blizu granice sa Sirijom. Nije imenovana baza.

Vojne aktivnosti SAD u Jordanu mogu biti osjetljivo pitanje, posebno u vrijeme pojačanih tenzija u sukobu između Izraela i Hamasa, navodi Rojters.

Vašington je Jordanu dao oko milijardu dolara za jačanje granične bezbjednosti od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, a nedavno je poslao još vojne pomoći u tu svrhu, kažu zapadni obavještajni izvori.

Nejasno je koja je grupa koju podržava Iran možda izvela napad, ali nekoliko američkih zvaničnika je reklo da ne vjeruju da su iranske vojne snage same pokrenule napad dronom.

Bonus video: