Iran negira da je umiješan u napad u Jordanu gdje su ubijeni vojnici SAD

"Iran ne želi da se sukob proširi na Bliskom istoku", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, dok je američki predsjednik Džozef Bajden obećao da napad neće ostati bez odgovora

1826 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iranske vlasti danas su negirale da su umiješane u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu i potvrdile su da ne traže "proširivanje" sukoba na Bliskom istoku.

"Iran ne želi da se sukob proširi na Bliskom istoku", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, dok je američki predsjednik Džozef Bajden obećao da napad neće ostati bez odgovora.

Kanani je rekao da Teheran "nije umiješan u odluke koje su grupe otpora donijele o načinu na koji podržavaju palestinsku naciju" u kontekstu rata između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, započetog 7. oktobra.

Prema njegovim riječima, takve grupe "ne primaju naređenja od Irana" i o svojim postupcima odlučuju na osnovu sopstvenih principa.

Bajden je juče rekao da zna da su napad "izvele grupe radikalnih boraca koje podržava Iran, a koje djeluju u Siriji i Iraku", dok je šef britanske diplomatije Dejvid Kameron pozvao Iran na smirivanje napetosti u regionu.

Takve izjave "pokazuju" da su neke zemlje "pod uticajem trećih strana, među kojima je cionistički režim koji ubija djecu", rekao je Kanani aludirajući na Izrael.

Kanani je ocijenio da ponavljanje optužbi bez dokaza predstavlja zavjeru onih koji vide interes da uvuku Amerikance u "novu bitku u regionu i prošire krizu da bi sakrili svoje probleme".

Od sredine oktobra, više od 150 dronova ili raketnih napada sprovedeno je na američke i koalicione vojnike u Iraku i Siriji.

"Islamski otpor u Iraku", grupa boraca iz proiranskih naoružanih grupa, preuzela je odgovornost za "napade izvedene u nedjelju u zoru dronovima" na tri baze na teritoriji Sirije, uključujući baze Al Tanf i Rukban, veoma blizu tromeđe Iraka, Sirije i Jordana.

Bonus video: