Šta se dešava na granici Teksasa i Meksika: Tenzije eskalirale kada se udavila jedna odrasla osoba i dvoje djece

Republikanski guverner Greg Abot je rekao da Teksas neće dozvoliti federalnoj graničnoj patroli da "ikada više priđe tom području", piše AP

23159 pregleda 12 komentar(a)
Detalj sa granice SAD i Meksika, Foto: Reuters
Detalj sa granice SAD i Meksika, Foto: Reuters

Spor republikanskih vlasti Teksasa i aktuelne administracije zbog pitanja ilegalne imigracije i dalje je u toku. Vlasti države Teksas odbijaju da puste agente federalne granične službe da priđu Šelbi parku, području na granici Teksasa i Meksika kroz koje ulaze ilegalni imigranti. Vrhovni sud SAD je prije sedam dana presudio da federalne službe imaju pravo da uđu na to područje i uklone bodljikavu žicu koju su vlasti Teksasa postavile kako bi pokušale da smanje veliki broj ilegalnih ulazaka u SAD.

Republikanski guverner Greg Abot je rekao da Teksas neće dozvoliti federalnoj graničnoj patroli da "ikada više priđe tom području", piše AP.

Abot tvrdi da administracija Džoa Bajdena ne rešava problem ilegalnih imigranata koji ulaze u SAD kroz Teksas iz Meksika i zbog toga je uveo mjere poput postavljanja bodljikave žice ili plutajućih barijera u reci Rio Grande koju migranti prelaze.

Abot je najavio da će biti postavljeno još bodljikave žice duž granice sa Meksikom, i kazao da Teksas ima pravo da se brani od "invazije" migranata - što je izjava koju pravnici osporavaju i ukazuju da je zaštita granice u nadležnosti federalne vlade.

Teksaške službe su preuzele kontrolu nad područjem Šelbi parka u okviru akcije "Usamljena zvezda" (Lone Star) koja inače traje od 2021. godine, a čiji je cilj suzbijanje ilegalnih imigracija.

Osim što imaju svoje patrole, vlasti u Teksasu su prošle godine stavljale imigrante u autobuse i slale ih u gradove koji imaju demokratske gradonačelnike, poput Vašingtona ili Njujorka.

Prema zvaničnim podacima, u decembru 2023. godine policija je registrovala više od 300.000 ilegalnih prelazaka granice, što se smatra rekordnim brojem u jednom mjesecu. Veliki broj ilegalnih ulazaka u SAD ide kroz Teksas. Podaci za januar još nisu saopšteni, ali mediji prenose da je broj u tom periodu obično manji zbog praznika, a ovoga puta se vjeruje da je smanjen i zbog akcija Meksika koji zaustavlja imigrante na putu ka SAD.

Tenzije između teksaških i federalnih vlasti su dodatno eskalirale kada su se sredinom januara u rijeci Rio Grande udavili jedna odrasla osoba i dvoje djece. Federalne vlasti optužile su Teksas jer im je zabranio da brodovima patroliraju rijekom Rio Grande, u potezu koji su zatvorile, i navode da su eventualno mogli da reaguju da su vidjeli migrante u reci blizu Šelbi parka. Vojska Teksasa to negira i tvrdi da su meksičke vlasti pronašle tijela migranata i prije nego što su federalne službe htjele da priđu zatvorenom području.

Političko pitanje

Napetosti na granici se dešavaju u trenutku kada demokrate i republikanci u Kongresu pokušavaju da se dogovore oko zakona koji će obuhvatiti i pomoć za Ukrajinu i Izrael, i sredstva za dodatnu zaštitu granice - na čemu insistiraju republikanci.

Iako se činilo da je dogovor na pomolu, krajem prošle nedjelje je stigla vijest da je moguć kolaps nacrta dogovora u Senatu - jer neki republikanci, uključujući i bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji u pregovorima ne učestvuje - smatraju da nije učinjeno dovoljno da se južna granica SAD zaštiti.

Protiv aktuelnog nacrta se izjasnio i predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je rekao da predlog neće proći ako ne bude izmijenjen, javio je Rojters u petak.

U subotu su i Bajden i Tramp govorili o problemu ilegalne imigracije i dogovora u Kongresu, prenosi AFP.

Bajden je kazao da će predlog o kojem se pregovara u Senatu biti "najstroži" kada je reč o reformama u obezbjeđivanju granice.

"Kao predsjednik ću imati ovlašćenje da zatvorim granicu dok se ne uspostavi kontrola. Da je predlog usvojen, već danas bih mogao to da uradim i riješili bismo problem brzo", poručio je aktuleni predsjednik u obraćanju iz Sjeverne Karoline.

Tramp, međutim, nastavlja da kritikuje Bajdena u vezi sa "otvorenim granicama" i prilivom ilegalnih imigranata.

"Granica je dio političke igre kao nikada ranije", rekao je Tramp na mitingu u Las Vegasu. On se osvrnuo i na najavu Džonsona da predlog neće proći Predstavnički dom ako se ne izmijeni.

"Kažu da sam ja za to kriv. Neka, krivite mene. Ja bih radije da nemamo nikakav, nego da imamo loš zakon".

Tramp je takođe podržao guvernera Teksasa Grega Abota i rekao da će mu dati "svu neophodnu podršku kako bi se zatvorio i preostali dio granice".

Bonus video: