"Nevjernička" frizura Kim Džong Una modni grijeh pod vladavinom talibana

"Ako je stil u skladu s našim načelima, nema problema"

6048 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Avganistanski muškarci imaju ograničene opcije kada posjećuju frizera ako ne žele biti optuženi da su odšetali izgledajući kao trendi zapadnjak ili sjevernokorejski diktator.

Nema šišanja zbog kojih izgledaju kao "nevjernici". Bez podrezanih obrva. I bez obrijanih lica ili brada kraćih od optimalne dužine.

Bilo koji od tih stilova smatra se modnim grijehom, pokazuje nova lista pravila od šest tačaka pravila za frizere koje je izdalo talibansko Ministarstvo za promovisanje vrlina i sprječavanje poroka, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Izdavanje direktiva, koje je ministarstvo isprva odbilo, potvrdio je zvaničnik regionalnog ministarstva u zapadnoj pokrajini Herat prošle sedmice.

Azizul Rahman Mohajer rekao je 23. januara da su određene frizure previše slične onima koje imaju "nevjernici na Zapadu ili u Sjevernoj Koreji".

Neki među mlađom generacijom u Avganistanu pokušavaju slijediti te stilove, rekao je Mohajer, što je podstaklo donošenje novih pravila koja frizeri moraju slijediti.

"Ako je stil u skladu s našim načelima, nema problema", rekao je, naglasivši da bi berberi trebali odbiti mušterije koje traže trendi frizure ili šišanje brade.

Čini se da su direktive izdvojile frizure koje bi mogle nalikovati na onu koju ima sjevernokorejski diktator Kim Džong Una, čija je glava obrijana sa strane i straga a na vrhu ima dužu kosu u stilu frizure koju je nosio njegov djed, Kim Il Sung, osnivač komunističke Sjeverne Koreje.

Oni su takođe podsjećali na naredbe izdane pod prethodnom talibanskom vladom na vlasti od 1996. do 2001., uključujući "strane frizure" oblikovane prema bočno obrijanoj frizuri s dugim vrhom koju je popularizovao američki glumac Leonardo Dikaprio u filmu Titanik. Bilo šta što liči na "Beatlesovke", kultni mop top koji su nosili Džon, Pol, Džordž i Ringo tokom ere Bitlmanije britanskog benda iz 1960-ih, takođe je zabranjeno.

Najnovija pravila kažu da brada ne treba da bude kraća od "jednog pramena" i da se muške obrve ne smiju podrezivati. Berberima je takođe rečeno da ne puštaju muziku u svojim radnjama, niti da izlažu bilo kakve slike koje bi mogle reklamirati nepoželjne stilove.

Nije jasno da li se nova pravila primjenjuju samo u Heratu ili širom zemlje.

Otkako su preuzeli vlast 2021. godine, talibani su zabranili muziku i jasno stavili do znanja da smatraju da brijanje ili šišanje brade predstavlja kršenje njihovog strogog tumačenja islamskog zakona i vrijednosti.

Avganistanski berberi koji su razgovarali za Radio Azadi RSE-a izrazili su nevjericu prema najnovijim pravilima, a neki su se zapitali kako stilovi koji su pod nadzorom mogu biti u suprotnosti s islamskim zakonom, dodajući da bi naredba štetila njihovom poslovanju.

"Ako podšišate bradu... ili nosite odjeću u zapadnjačkom stilu, kako vas to čini nevjernikom?", upitao je jedan berberin koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman iz straha od odmazde. "To ništa ne mijenja."

"Kur’an kaže da je čistoća dio vjere, ali to ovdje nije slučaj", rekao je za Radio Azadi jedan mladić iz provincije Herat koji je takođe želio ostati anoniman. "Razumijemo da je poželjno nositi (dugu) bradu, ali nije grijeh (nemati je)."

Kontrolisanje izgleda

Nova pravila za berbere najnoviji su pokušaj talibana da kontrolišu izgled avganistanskih muškaraca i žena.

Otkako su ponovno došli na vlast, talibani su naredili muškim državnim službenicima da puštaju brade i nose tradicionalnu nošnju ili rizikuju otkaz. U nekim područjima muškarci su bili primorani da prisustvuju molitvama.

U nekim dijelovima Avganistana talibani su zabranili odjeću zapadnog stila, uključujući farmerke i odijela.

Ekstremistička grupa takođe je naredila nastavnicima i učenicima srednjih škola u nekim provincijama da puste bradu, nose turban ili islamsku kapu i nose "pirhan tumban", tradicionalnu široku košulju i pantalone koje su uobičajene u ruralnom Avganistanu.

Militanti su takođe nametnuli strogu rodnu segregaciju u školama, univerzitetima, bolnicama, vladinim kancelarijama i javnom prijevozu.

Žene su podnijele najveći teret pokušaja talibana da kontrolišu izgled Avganistanaca. Tvrdolinijaška islamistička grupa nametnula je stroga pravila odijevanja i ponašanja koja zahtijevaju da žene moraju biti pokrivene od glave do pete i ozbiljno ograničava njihova prava na slobodno kretanje, rad ili obrazovanje.

Ministarstvo za promociju vrlina i sprječavanje poroka često je izdavalo naredbe za koje je rečeno da imaju za cilj pomoći Avganistancima da ostanu u skladu s onim što talibani smatraju islamskim zakonom.

Bonus video: