Sutkinja poništila paket Tesle Ilonu Musku od 56 milijardi dolara

Advokati akcionara su tvrdili da bi kompenzacioni paket trebalo da bude poništen jer ga je diktirao Mask i da je bio rezultat lažnih pregovora s direktorima koji nisu bili nezavisni od Maska. Takođe su rekli da su to odobrili akcionari koji su dobili pogrešne i nepotpune informacije

4543 pregleda 1 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Sutkinja iz američke savezne države Delaver odbacila je u utorak rekordnih 56 milijardi dolara Teslinog paketa Ilonu Masku, navodeći da kompenzacija koju je odobrio odbor proizvođača električnih vozila "neshvatljivom sumom" koja je nepravedna prema akcionarima.

Presuda je donijeta više od pet godina poslije tužbe akcionara protiv izvršnog direktora Maska i direktora kompanije koji su optuženi da su prekršili obaveze prema proizvođaču električnih vozila i solarnih panela, što je rezultiralo rasipanjem korporativne imovine i neosnovanim bogaćenjem Maska.

Advokati akcionara su tvrdili da bi kompenzacioni paket trebalo da bude poništen jer ga je diktirao Mask i da je bio rezultat lažnih pregovora s direktorima koji nisu bili nezavisni od Maska. Takođe su rekli da su to odobrili akcionari koji su dobili pogrešne i nepotpune informacije.

Akcije Tesle pale su za oko tri odsto i neki investitori su se uhvatili za tu odluku u nadi da bi to moglo da podstakne Teslu da promijeni način na koji se upravlja kompanije.

Upravni odbor Tesle je kritikovan što nije obezbijedio nadzor nad izvršnim direktorom, koji se borio protiv regulatora i istovremeno vodio nekoliko drugih kompanija.

Presudom, na koju se može uložiti žalba, poništen je najveći paket u korporativnoj Americi. Sudija je utvrdio da su kompenzaciju zasnovanu na akcijama pregovarali direktori koji se čini da su u obavezi prema Masku, kojeg časopis Forbs (The Forbes) trenutno rangira kao najbogatiju osobu na svijetu.

"Odbor nikada nije postavio pitanje od 55,8 milijardi dolara: da li je plan uopšte neophodan da Tesla zadrži Maska i postigne svoje ciljeve", napisala je sutkinja Ketlin Mekormik iz suda u Delaveru.

Odluka je donijeta u vrijeme kada Tesla upozorava na usporavanja rasta, a industrija električnih vozila ponovo procjenjuje potražnju. Kompanija Tesla je pod Maskom postala najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, ali veliki dio te vrijednosti je zasnovan na očekivanjima budućih pronalazaka, kao što je robotaksi koji sami voze.

Teslin 10-godišnji sporazum s Maskom postignut 2018. vrijedio bi oko 51 milijardu dolara po zaključnoj cijeni Teslinih akcija od utorka.

To bi bila otprilike četvrtina njegovog bogatstva od 210,6 milijardi dolara, koliko je procijenio časopis Forbs, koji trenutno ima oko dvije milijarde dolara ispred izvršnog direktora LVMH-a Bernarda Arnaulta iz Francuske i njegove porodice.

Presuda je donijeta dok Tesla se priprema za još jednu rundu pregovora o kompenzaciji s izvršnim direktorom. Mask je u postu na mreži X, koju takođe posjeduje, ovog mjeseca naveo da mu je neprijatno da vodi Teslu osim ako nema kontrolu nad 25 odsto glasova. Tada je posjedovao oko 13 odsto kompanije i rekao da pregovori neće početi dok Mekormik ne donese presudu.

U svjedočenju na suđenju u novembru 2022, Mask je negirao da je diktirao uslove kompenzacionog paketa ili da je prisustvovao sastancima na kojima su odbor, njegov komitet za nadoknade ili radna grupa koja je pomogla u razvoju, raspravljali o planu.

Mekormik je, međutim, utvrdila da, pošto je Mask bio kontrolni akcionar s potencijalnim sukobom interesa, platni paket mora da podleže rigoroznijim standardima.

Ona je navela da mnogi direktori iz Teslinog odbora, uključujući sadašnje članove Kimbala Maska, brata Ilona Maska, i Džejmsa Mardoka, sina medijskog tajkuna Ruperta Mardoka, nisu nezavisni zbog bliskih ličnih veza s Maskom.

Takođe je navela da je Mask imao duge poslovne i lične odnose s predsjedavajućim odbora za obeštećenje Irom Erenprejs i članom odbora Antoniom Grasijaso. Napomenula je i da je u radnoj grupi bio Maskov bivši advokat za razvode.

Bonus video: