Vašington post: Novim dogovorom o primirju oslobodili bi se svi taoci iz Gaze

Tokom slične sedmodnevne pauze u sukobu krajem novembra oslobođeno je 105 zatočenih izraelskih žena i djece i nekoliko stranaca. Ubrzo su se, međutim, obnovili žestoki sukobi i nije bilo dodatnih pauza

2764 pregleda 0 komentar(a)
Tel Aviv: Slike talaca na instalaciji za podršku ljudima koje je Hamas kidnapovao, Foto: Reuters
Tel Aviv: Slike talaca na instalaciji za podršku ljudima koje je Hamas kidnapovao, Foto: Reuters

Svi taoci i civili zatočeni u Pojasu Gaze bili bi oslobođeni tokom šestonedjeljne pauze u borbi koju su predložili su SAD, Katar i Egipat zaraćenim stranama Izraelu i Hamasu, piše danas Vašington post.

Izrael je u principu prihvatio djelove tog novog dogovora, koji sada razmatra Hamas, javlja američki list, pozivajući se na zvaničnike bliske pregovorima.

Dokumentom se predviđaju dodatne pauze poslije šest nedjelja.

Tada bi bili oslobođeni zatočeni pripadnici izraelske vojske i predata tijela talaca umrlih u zatočeništvu uz nadu pregovarača da bi produženje moglo dovesti do stalnog prekida borbe u ratu započetom 7. oktobra.

Po podacima Izraela, u Gazi je još 109 talaca, uključujući starije osobe i djecu, kao i tijela 27 ljudi.

Šef izraelske obavještajne agencije Mosad David Barnea, kojeg je Ratni kabinet Izraela ovlastio da pregovara u njegovo ime, prisustvovao je, zajedno sa šefom izraelske bezbjednosne službe Šin Bet Ronenom Barom, razgovorima u nedjelju u Parizu, gdje je okvir dogovora sačinjen.

U razgovorima su učestvovali direktor CIA Vilijam Barns, šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel i premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman Al Tani.

Egipat je predao taj predlog na odobrenje vojnim liderima Hamasa za koje se vjeruje da su negdje u Gazi.

Poslije pregovora u Parizu katarski premijer je otputovao u Vašington da razgovara sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom.

Bijela kuća je potom apelovala da se ulože svi mogući napori kako bi se osiguralo oslobađanje talaca bez odlaganja. Među taocima je i nekoliko državljana SAD.

Zvaničnici bliski pregovorima upozoravaju međutim da će, iako je Izrael pristao na širok okvir drugog privremenog prekida neprijateljstava, iskrsnuti nesporazumi o detaljima.

Tokom slične sedmodnevne pauze u sukobu krajem novembra oslobođeno je 105 zatočenih izraelskih žena i djece i nekoliko stranaca. Ubrzo su se, međutim, obnovili žestoki sukobi i nije bilo dodatnih pauza.

Sada se ne zna koliko je tačno izraelskih vojnika među taocima u Gazi.

Palestinski ekstremisti su 7. oktobra oteli i na palestinsku teritoriju odveli 253 taoca, a ubili oko 1.200 ljudi.

Ne zna se takođe ko će odrediti koje palestinske zatvorenike će osloboditi Izrael i koliko njih.

Obje strane su već javno iznijele nepomirljive stavove.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao sinoć da Izrael neće "ukloniti izraelsku vojsku (IDF) iz Gaze i neće osloboditi hiljade terorista", te najavio da je ono što će se dogoditi "apsolutna pobjeda".

Ultradesničari u njegovoj koalicionoj vladi su zaprijetili da će podnijeti ostavke ako se sklopi bilo kakav dogovor, što bi moglo dovesti do pada Vlade.

Hamas je takođe nepopustljiv, možda još i više, a odlučuju vojni lideri te organizacije koji su u Gazi, dok su ovi koji žive u izganstvu samo glasnici, rekao je jedan zvaničnik.

Politički lideri Hamasa su u međuvremenu postaviil javne uslove za dogovor koji su izvan onoga što je za Izrael prihvatljivo.

Pored ostalog traže "sveobuhvatan i potpun prestanak agresije na Pojas Gaze i povlačenje sa svih djelova te teritorije, bez tampon zona" i veću humanitarnu pomoć.

Ta organizacija, kako je u utorak rekao njen zvaničnik Taher al-Nunu, postavlja te preduslove za ozbiljne pregovore o puštanju talaca.

Hamas bi pristao na fazno ostvarenje dogovora, ali mora biti prekida vatre i neće pregovarati o taocima "dok je pod vratrom".

Bonus video: