Izrael nastavio udare uprkos mirovnoj inicijativi

Tenzije u regionu i dalje visoke, Iran poručio da nijedna američka prijetnja neće ostati bez odgovora

11027 pregleda 4 komentar(a)
Izraelske snage otvaraju vatru na Gazu, Foto: Rojters
Izraelske snage otvaraju vatru na Gazu, Foto: Rojters

Izraelske snage su juče izvele nove napade na Gazu dok je Hamas proučavao novi predlog za obustavu vatre i oslobađanje talaca koje drži u toj palestinskoj enklavi.

Očevici su kazali za agenciju Rojters da je Izrael pojačao vazdušne napade na grad Gaza na sjeveru i bombardovao djelove Kan Junisa na jugu uprkos naizgled najozbiljnijoj mirovnoj inicijativi od početka rata Izraela i Hamasa.

Svjetske sile se nadaju da će spriječiti širi sukob, ali su tenzije na Bliskom istoku i dalje visoke nakon što su jemenski Huti, pobunjenici, saveznici Irana, objavili da će nastaviti napade na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti sa Palestincima.

Odnosi između Teherana i Vašingtona su takođe napeti nakon pogibije tri američka vojnika u napadu dronom u Jordanu za koji američki zvaničnici krive milinante koje podržava Iran. SAD još nisu definisale odgovor, ali je Iranska revolucionarna garda juče poručila da će odgovoriti na bilo koju američku prijetnju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je obećao da će uništiti Hamas i ostvariti “potpunu pobjedu” u Gazi, rekao je da se ulažu “stvarni napori” za oslobađanje talaca. Izrael kaže da se u Gazi i dalje nalazi još oko 136 talaca.

Zdravstvene vlasti Gaze su saopštile da je ubijeno 26.900 Palestinaca, uključujući 150 u posljednja 24 sata.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ubile 25 palestinskih militanata u Gazi u protekla 24 sata i da su ubijena tri izraelska vojnika - ukupno 244 tokom izraelske kopnene ofanzive.

Sa sahrane izraelskog vojnika koji je poginuo u Gazi
Sa sahrane izraelskog vojnika koji je poginuo u Gazifoto: Reuters

Meta nekih od najnovijih vazdušnih napada bilo je sjedište ministarstva unutrašnjih poslova kojim upravlja Hamas, prenijeli su mediji te grupe i građani.

Izbjeglički kamp Al-Nuseirat u centralnom dijelu Gaze takođe se našao na udaru a tenkovi su napadali oblasti Kan Junisa blizu bolnice Naser, najveće koja i dalje radi na jugu, prema riječima očevidaca.

Izraelska vojska je saopštila da su vojnici iz njene obavještajne jedinice juče djelovali “u srcu Kan Junisa”. Od početka kopnene invazije, ta jedinica je locirala više od 100 tunelskih okna i uništila oko 200 komada “neprijateljske infrastrukture” u Gazi, dodato je u saopštenju.

Netanjahu je rekao da misija agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama mora biti okončana

Kako se zdravstveni sistem urušava, palestinski zdravstveni radnici su kazali da su formirali medicinske punktove na terenu kako bi doprli do linija fronta jer je ukazivanje pomoći ranjenima u Kan Junisu sve teže usred uličnih borbi i artiljerijskih napada.

Veći dio gusto naseljenog Pojasa Gaze razoren je za skoro četiri mjeseca izraelskog bombardovanja a većina od 2,3 miliona stanovnika je raseljena zbog sukoba koji su izazvali humanitarnu krizu.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da su situaciju zakomplikovale optužbe Izraela da je dio osoblja agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) učestvovao u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, što je navelo neke zemlje, uključujući SAD, da obustave finansiranje te agencije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš opisao je juče UNRWA kao “kičmu svih humanitarnih aktivnosti u Gazi” i apelovao na sve zemlje da “garantuju nastavak rada UNRWA na spasavanju života”.

Netanjahu je juče rekao da misija UNRWA mora biti okončana.

Primirje u tri faze

Jedan visoki zvaničnik Hamasa rekao je Rojtersu da predlog za prekid vatre u Gazi uključuje primirje u tri faze, tokom kojeg bi Hamas oslobodio preostale civile među taocima zarobljenim 7. oktobra, zatim vojnike i na kraju tijela mrtvih talaca.

Taj predlog je uslijedio nakon razgovora u Parizu u kojima su učestvovali šefovi obavještajnih službi iz Izraela, SAD i Egipta, sa premijerom Katara. Palestinci su pozdravili mogućnost prekida vatre, ali su kazali da se borbe moraju trajno prekinuti.

Raseljeni Palestinci bježe iz Kan Junisa ka Rafi
Raseljeni Palestinci bježe iz Kan Junisa ka Rafifoto: Reuters

“Bilo kakav prekid vatre koji ne okončava rat i ne vraća nas u naše domove u gradu Gaza i na sjeveru nije vrijedan toga”, izjavio je putem telefona Ahmed, koji je iz svog doma u gradu Gaza pobjegao u Rafu na jugu. “Iscrpljeni smo”.

Sukob je izazvao zabrinutost od eskalacije u već napetom regionu.

SAD i Britanija su izvele udare na mete Huta u Jemenu zbog napada te grupe na brodove u Crvenom moru, ali je vojni portparol Huta u srijedu rekao da će ta grupa nastaviti ono što je nazvala samoodbranom.

Uz visoke tenzije zbog subotnjeg napada dronom na američke vojnike u Jordanu, SAD su saopštile da su odlučile kako da će da odgovore, ali nisu otkrile detalje.

Iračka oružana grupa Kataib Hezbolah, povezana sa Iranom, saopštila je da obustavlja sve svoje vojne operacije protiv američkih trupa u regionu, ali Iran ne popušta.

Šef Iranske revolucionarne garde Hosein Salami rekao je da nijedna američka prijetnja neće ostati bez odgovora, a ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan je izjavio: “SAD moraju da prestanu sa prijetnjama i da se usredsrede na političko rješenje”.

Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće narednih dana u petu posjetu regionu od 7. oktobra, rekao je juče jedan američki zvaničnik.

Bonus video: