Hamas dao 'inicijalnu' podršku primirju i razmjeni talaca za zatvorenike, tvrdi Katar

Ipak, izvor blizak Hamasu je rekao AFP-u da "nema dogovora o okviru sporazuma", te da je izjava Katara "prebrzo objavljena i netačna"

4072 pregleda 0 komentar(a)
Hamasov borac, Gaza, Foto: Reuters
Hamasov borac, Gaza, Foto: Reuters

Borbe u Gazi su se nastavile u petak, 2. februara, a desetine su ubijene preko noći, nakon što je posrednik u sukobu, Katar, naveo da je Hamas – organizacija koju su SAD i EU označili kao terorističku – dao "inicijalnu" podršku razmjeni talaca za zatvorenike, čime bi privremeno bio prekinut rat sa Izraelom.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je 112 osoba ubijeno tokom prethodna 24 sata, dok je Hamasova pres služba izvještavala o vazdušnim i artiljerijskim napadima Izraela oko Kan Junisa, centra južnog dijela Pojasa, i fokusa posljednih borbi.

Mještanka Gaze, Abir Al-Madhun je rekla da su izraelski avioni ponovo bacali letke koji pozivaju civile da odu, iznad bolnice Al-Šifa gdje je tražila utočište.

"Naše kuće su uništene, naša djeca su ubijena, gdje da idemo? Pucanje mora da prestane da bismo našli mjesto za život", rekla je ona.

Skoro četiri mjeseca borbi su učinile Gazu "neprikladnom za život", navode Ujedinjene nacije, a izraelska opsada je rezultirala teškim nestašicama hrane, vode, goriva i lijekova.

Zimske oluje su donijele snažne pljuskove u Gazu u petak, praveći dodatne probleme stotinama hiljada raseljenjih civila koji su tražili zaklon u bombardovanim zgradama ili privremenim kampovima.

Humanitarna kriza i sve veći broj mrtvih civila su pojačali međunarodne zahtjeve za prekid vatre.

Nakon što je prijedlog primirja dogovoren sa izraelskim pregovaračima, te predstavljen Hamasu u četvrtak, portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova, Madžed Al-Ansari je rekao da sa nada "dobrim vijestima" o novom prekidu vatre u "narednih nekoliko sedmica".

Ansari je istakao da je plan primirja, o kome su sa izraelskom stranom pregovarali egipatski, katarski i američki posrednici u Parizu ranije ove nedjelje, naišao na "pozitivan" početni odgovor Hamasa.

"Prijedlog je odobrila izraelska strana, a sada imamo i početnu pozitivnu reakciju Hamasa", kazao je on.

Ipak, izvor blizak Hamasu je rekao AFP-u da "nema dogovora o okviru sporazuma", te da je izjava Katara "prebrzo objavljena i netačna".

Izvor iz Hamasa tvrdi da je millitantnoj grupi predstavljen plan u tri faze koji bi započeo sa šestonedjeljnim prekidom borbi, sa kojim bi više pomoći stiglo u Gazu.

Pauza bi značila i oslobađanje "žena, djece i bolesnih muškaraca starijih od 60 godina" među taocima iz Izraela, u zamjenu za palestinske zatvorenike u Izraelu, rekao je izvor, tražeći anonimnost obzirom na osjetljivost pregovora.

Rat u Gazi je započeo nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, koji je rezultirao smrću oko 1.160 ljudi, uglavnom civila, pokazuje obračun AFP-a baziran na zvaničnim podacima.

Militanti su takođe oteli oko 250 talaca, a Izrael tvrdi da ih je 132 i dalje u Gazi, uključujući najmanje 27 za koje se vjeruje da su ubijeni.

Nakon napada, Izrael je pokrenuo žestoku ofanzivu u kojoj je najmanje 27.131 osoba u Gazi poginulo, uglavnom žena i djece, pokazuju podaci ministarstva zdravlja u ovoj teritoriji pod kontrolom Hamasa.

Bonus video: