Iračka vlada: U američkim udarima poginulo 16 osoba, među njima su i civili

Udari su izvršeni na položaje iračkih bezbjednosnih snaga, kao i civilne zone u susjedstvu, u regionima Akašat i D'al Kaim, blizu granice sa Sirijom, kazao je portparol vlade

3597 pregleda 3 komentar(a)
Glavni grad Iraka, Bagdad (ilustracija), Foto: Shutterstock
Glavni grad Iraka, Bagdad (ilustracija), Foto: Shutterstock

U američkim udarima na zapadu Iraka u kojima su ciljane proiranske oružane grupe poginulo je najmanje 16 osoba među kojima su i civili, a 25 je ranjeno, objavio je danas portparol iračke vlade.

U saopštenju on je naveo da su udari izvršeni na položaje iračkih bezbjednosnih snaga, kao i civilne zone u susjedstvu, u regionima Akašat i D'al Kaim, blizu granice sa Sirijom.

"U toj agresiji... bilo je 16 mučenika, među kojima i civili i 25 ranjenih, pored štete nanijete stambenim zgradama", dodao je portparol.

Američka vojska je u petak pokrenula vazdušne napade na desetine lokacija u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije, što je uvod u odmazdu za napad dronom koji je u bazi SAD, u blizini granice Jordana i Sirije, doveo do smrti tri pripadnika oružanih snaga te zemlje, rekli su zvaničnici Asošijeted presu. Vašington je najavio da će sprovesti udare kao znak odmazde.

Portparol Bijele kuće rekao je juče da je Vašington upozorio iračku vladu prije udara.

U osvrtu na navodnu raniju koordinaciju sa SAD oko tih udara, u saopštenju iračke vlade demantuju se "lažni navodi namijenjeni da zavaraju međunarodno javno mnjenje i da izbjegnu svaku pravnu odgovornost za taj zločin".

Prema prvom bilansu, koji su agenciji Frans pres prenijela dva bezbjednosna izvora u udarima je poginulo 18 ljudi, od kojih 15 pripadnika oružanih grupa i tri civila.

Od sredine oktobra više od 165 udara dronovima i raketama ciljali su američke vojnike raspoređene u okviru međunarodne koalicije u Iraku i Siriji da se bore protiv grupe Islamska država.

Za te napade je odgovornost preuzela proiranska oružana grupa Islamski otpor u Iraku, a sprovode se u eksplozvnom regionalnom kontekstu, u jeku rata u Gazi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

"Prisustna međunarodna koalicija udaljila se od svog mandata i misija koje su joj zadate, i postala je prijetnja za bezbjednost i stabilnost u Iraku i rizikuje da uvuče Irak u regionalne sukobe", navodi se danas u saopštenju iračke vlade.

Bonus video: