Sirija i Irak osuđuju američke napade na njihovu teritoriju

Iran je snažno osudio američke noćašnje napade i naveo da se radi o "kršenju suvereniteta Sirije i Iraka"

2457 pregleda 1 komentar(a)
Uništena zgrada u napadi na El Kaim, Foto: Reuters
Uništena zgrada u napadi na El Kaim, Foto: Reuters

Sirija i Irak osudili su danas američke napade na elitne iranske snage i proiranske grupe u te dvije zemlje, izvedene u znak odmazde za pogibiju tri američka vojnika u napadu krajem januara.

Iran je snažno osudio američke noćašnje napade i naveo da se radi o "kršenju suvereniteta Sirije i Iraka".

Najmanje 23 proiranskih boraca, od kojih devet Sirijaca i šest Iračana ubijeno je na istoku Sirije, prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava.

U Iraku poginulo je 16 osoba, među kojima i civili, javila je danas iračka vlada.

SAD su saopštile da su udari odgovor na napad 28. januara na bazu u Jordanu, blizu sirijske i iračke granice, u kome su poginula tri amerčka vojnika, a za napad je Vašington okrivio grupe koje podržava Iran.

"Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vrijeme i na mjestima koja ćemo mi odrediti", rekao je sinoć američki predsjednik Džo Bajden.

Američke mjere odmazde doprinose "podsticanju sukoba na Bliskom istoku na vrlo opasan način", reagovalo je u saopštenju sirijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Iračka vlada je osudila "kršenje iračkog suvereniteta".

"Napad prošle noći je avanturistička akcija i još jedna strateška greška Amerikanaca, koji neće imati drugi rezultat nego intenziviranje tenzija i nestabilnosti u regionu", reagovao je portparol iranskog ministartsva spoljnih poslova Naser Kanani.

Američka vojna intervencija noćas trajala je oko trideset minuta i bila je "uspješna" prema Bijeloj kući koja je dala uvjeravanja da ne želi "rat" sa Iranom.

Ukupno je ciljano 85 meta na sedam različitih lokacija, četiri u Siriji i tri u Iraku, rekao je Džon Kirbi, portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće.

Sirijska vojska je saopštila da je u napadima poginuo određen broj civila i vojnika, da su neki ranjeni i da je načinjena znatna šteta.

"Okupacija nekih djelova sirijske teritorije od strane američkih snaga ne može više trajati, dodala je sirijska vojska i navela da je "odlučna da oslobodi cijelu sirijsku teritoriju od terorizma i okupacije".

Irak je ocijenio da je prisustvo međunarodne koalicije za borbu protiv terorista koju predvode SAD na njegovom tlu postalo "pretnja za bezbjednost i stabilnost zemlje".

Iračko ministarstvo spoljnih poslova kasnije je objavilo da će pozvati američkog otpravnika poslova u Bagdadu da mu uruči zvaničnu protestnu notu.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je u Siriji i 2.500 u Iraku u okviru međunarodne koalicije formirane da se bori protiv grupe Islamska država u vrijeme kada je ona kontrolisala cijele djelove sirijske i iračke teritorije.

Proglašen je poraz Islamske države u Siriji 2019. godine i u Iraku 2017. godine, ali koalicija je ostala u tim zemljama da se bori protiv ekstremističkih ćelija koje nastavljaju da sprovode napade.

Bijela kuća je dala uvjeravanja da su SAD upozorile iračku vladu prije izvršenih udara, što je Bagdad danas demantovao.

Američka vojska sprovela je napade ubrzo poslije povratka tijela trojice poginulih američkih vojnika u SAD, na ceremoniji kojoj je prisustvovao i predsjednik Bajden.

Od sredine oktobra više od 165 udara dronovima ili raketama ciljalo je američke snage raspoređene u okviru protivekstremističke koalicije, ali u njima nije poginuo nijedan američki vojnik do 28. januara.

Napadi, od kojih je za većinu odgovornost preuzela grupa boraca nastala od proiranskih grupa nazvana Islamski otpor u Iraku, pojačani su poslije početka rata u Gazi 7. oktobra palestinskog islamisičkog pokreta Hamas i Izraela, bliskog saveznika SAD.

Američka noćašnja operacija ciljala je komandne i obavještajne centre, kao i infrastrukturu za skladištenje dronova i raketa koj su omogućili napade na američke i koalicione snage, saopštio je Pentagon.

SAD ne žele sukob ni na Bliskom istoku niti drugdje u svijetu. Ali oni koji žele da nam nanesu zlo dobro znaju - ako udarite na jednog Amerikanca odgovorićemo, upozorio je u saopštenju američki predsjednik.

Bonus video: