BLOG Ministar odbrane Izraela: Vojne operacije na sjeveru Gaze trajaće mjesecima

Rat Izraela i Hamasa - 121. dan

16264 pregleda 1 komentar(a)
Dim iznad Gaze, Foto: Reuters
Dim iznad Gaze, Foto: Reuters
Završeno
20:02h

Izraelski ministar odbrane Joav Galant najavio je da će nastavak operacija izraelske vojske na sjeveru Gaze trajati mjesecima i da vojska planira da nastavi svoju ofanzivu i na jugu dok Izrael ne bude potpuno vladao čitavom teritorijom.

Galantova najava na konferenciji za novinare prijeti da iskomplikuje nastojanja državnog sekretara SAD i drugih međunarodnih posrednika da se uspostavi prekid vatre.

Blinken je danas doputovao u Saudijsku Arabiju u petu posjetu regionu Bliskog istoka od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Galant je takođe rekao da je rukovodstvo Hamasa, uključujući vođu te palestinske ekstremističke organizacije Jahju Sinvara, u bjekstvu.

"Sinvar ide iz skrovišta u skrovište, ne može da komunicira sa svojom okolinom", naveo je Galant, dodajući da postoje neslaganja između vođa Hamasa u Gazi i onih u inostranstvu, što smatra znakom panike, prenose izraelski mediji.

Poslije velike kopnene operacije na sjeveru Gaze na početku rata, Izrael je smanjio broj vojnika na tom dijelu palestinske teritorije, ali je Galant večeras rekao da vojska nastavlja da dejstvuje u odgovoru na precizne prijetnje.

On je rekao i da vojska na sjeveru može slobodno da pokrene kopnene operacije i nastaviće tako u narednim mjesecima.

Uz to je tvrdio da je Izrael uništio tri četvrtine snaga Hamasa, te da je polovina boraca organizacije ubijena ili ranjena. Te tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene, navodi Asošiejted pres.

Galant je rekao da Izrael usredsređuje svoje napore na južni grad Kan Junis, gdje se nedjeljama vode žestoke borbe i da će onda nastaviti operacije u gradu Rafi na egipatskoj granici gdje je 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Egipat je upozorio da je izraelsko razmještanje duž granice prijetnja mirovnom sporazumu koje su dvije zemlje potpisale prije četiri decenije.

Galant je Rafu opisao kao posljednje uporište Hamasa i najavio da će se kampanja nastaviti dok izraelska vojska ne bude imala potpunu kontrolu širom Gaze.

(BETA)

16:43h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će "totalnom pobjedom" izraelske vojske u Pojasu Gaze biti zadat "fatalni udarac" palestinskoj islamističkoj organizaciji Hamas, ali i Iranu i njegovim saveznicima.

"Aspolutna pobjeda je od suštinskog značaja jer garantuje bezbjednost za Izrael. Totalna pobjeda će zadati fatalni udarac osovini zla, a to su Iran, (libanski) Hezbolah, (jemenski pobunjenici iz pokreta) Huti i naravno Hamas", rekao je Netanjahu poslije sastanka sa predstavnicima vojske.

Kako je saopštio njegov kabinet, Netanjahu je u Latrunu, nedaleko od Jerusalima, kazao da je Izrael "na putu totalne pobjede", da je tome posvećen i da "neće odustati", prenosi Frans pres.

"Nećemo okončati rat bez postizanja tog cilja totalne pobjede, koja će obnoviti bezbjednost i za jug i za sjever", kazao je Netanjahu članovima posade tenka, ne precizirajući šta znači totalna pobjeda, prenijeli su izraelski mediji.

On je rekao i da je 75 odsto bataljona Hamasa uništeno, da nema "zamjene za totalnu pobjedu", i da Izrael uništava Hamasovu mrežu tunela.

Naveo je da evakuisani Izraelci neće moći da se vrate u svoje domove ako Izrael ne postigne taj cilj i dodao da će "biti samo pitanje vremena kada će uslijediti još jedan masakr" i da će Hezbolah i druge organizacije "prevrnuti region".

On je time aludirao na napade Hamasa iz Gaze na jug Izraela 7. oktobra, posle kojih je počeo najnoviji rat.

(BETA)

16:27h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim upravlja Hamas, objavilo je danas da je od početka rata na toj teritoriji poginulo 27.478 ljudi.

Ministarstvo je u nedjelju objavilo da je tada broj poginulih bio 27.365.

Većina poginulih su žene, djeca i drugi mladi.

U saopštenju se dodaje da je od 7. oktobra, kada je rat počeo, ranjeno 66.835 ljudi.

(BETA)

08:56h

Izraelske snage ubile su desetine palestinskih naoružanih napadača u operacijama širom Pojasa Gaze u posljednja 24 sata, saopštila je danas vojska, navodeći kao jednu od lokacija grad Kan Junis na jugu zemlje, prenosi agencija Rojters.

08:54h

Šef američke diplomatije Entoni Blinken danas stiže na Bliski istok da podstakne primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, gdje su nastavljeni sukobi i bombardovanja.

Blinken
Blinkenfoto: Reuters

Kako rat u srijedu ulazi u peti mjesec, izraelska vojska je sinoć saopštila da je bombardovala Kan Junis, na jugu palestinske teritorije na kojoj se navodno kriju lideri palestinskog islamističkog pokreta.

Na diplomatskom frontu, nastavljaju se pregovori o postizanju drugog primirja, poslije prekida vatre od nedjelju dana krajem novembra. Nekoliko desetina talaca držanih u Gazi je tada razmijenjeno za Palestince koje drži Izrael.

Oko 250 ljudi kidnapovano je 7. oktobra, prema Izraelu, a 132 taoca se i dalje drže u Gazi. Među njima, 27 se smatra mrtvima.

Blinken, čija zemlja je glavni saveznik Izraela, očekuje se danas u Saudijskoj Arabiji, i to je prva stanica njegovog petog putovanja u region od početka rata.

Šef američke diplomatije će posjetiti i Katar, Egipat, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu.

Rat između Izraela i Hamasa pokrenut je 7. oktobra napadom palestinskog islamističkog pokreta na tlo Izraela. Prema podacima Izraela, u tom danu je ubijeno više od 1.160 ljudi, od kojih su većina bili civili.

Prema podacima Hamasa, 27.365 Palestinaca, ogromna većina žena i djece, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskom bombardovanju i njegovim vojnim operacijama.

(Beta)

Bonus video: