Boing: Zbog problema sa trupom odlaže se isporuka oko 50 aviona, dvije rupe možda nisu izbušene prema specifikacijama

"Iako ova greška nije neposredan bezbjednosni problem i svi 737 mogu da nastave bezbjedno da rade, vjerujemo da ćemo morati da izvršimo prepravke na oko 50 neisporučenih aviona", navodi se u pismu direktora kompanije

2914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Boing saopštila je danas da će zbog problema sa trupom svojih aviona morati da odloži isporuke oko 50 aviona.

Izvršni direktor Boinga Sten Deal saopštio je u javnom pismu radnicima kompanije da je radnik kod njegovog dobavljača Spirit AeroSistems, sa sjedištem u Vičiti, Kanzas, otkrio da u trupu letjelica dvije rupe možda nisu izbušene prema specifikacijama i zatim obavijestio svog menadžera.

"Iako ova greška nije neposredan bezbjednosni problem i svi 737 mogu da nastave bezbjedno da rade, vjerujemo da ćemo morati da izvršimo prepravke na oko 50 neisporučenih aviona", navodi se u pismu direktora kompanije.

I Boing i Spirit AeroSistems suočavaju se sa oštrim kritikama kvaliteta svog rada nakon što je avion Aljaska Eirlajns 737 Mak 9 bio primoran da prinudno sleti 5. januara kada je ploča na vratima sa strane aviona eksplodirala ubrzo nakon polijetanja iz Portlanda u Oregonu.

Boing, koji ima sjedište u Rentonu u Vašingtonu, saopštio je prošle nedjelje da povlači zahtjev za izuzeće od bezbjednosti potrebno za sertifikaciju novog, manjeg modela aviona 737 Maks.

Boing je krajem prošle godine zatražio od federalnih regulatora da dozvole isporuku njegovog aviona 737 Mak 7 kupcima, iako ne ispunjava bezbjednosni standard dizajniran da spriječi pregrijavanje i lomljenje dijela kućišta motora tokom leta.

Bonus video: