SAD: Lopta je u dvorištu Hamasa

Palestinci se nadaju da posjeta američkog šefa diplomatije može dovesti do primirja u Gazi prije napada na njihovo posljednje utočište

4425 pregleda 3 komentar(a)
Palestinci u redu za hranu iz humanitarne kuhinje u Rafi, Foto: Rojters
Palestinci u redu za hranu iz humanitarne kuhinje u Rafi, Foto: Rojters

Palestinci u Gazi, pod stalnim bombaškim napadima, nadaju se da će posjeta američkog državnog sekretara regionu konačno donijeti mir i spriječiti napad izraelskih snaga na posljednje utočište na obodu enklave.

Entoni Blinken je stigao u Rijad na početku prve posjete Bliskom istoku otkad je Vašington posredovao u ponudi, uz sugestiju Izraela, za prvu dužu obustavu vatre u ratu.

Ponuda, koju su prošle sedmice Hamasu uručili katarski i egipatski posrednici, čeka odgovor militanata, koji kažu da žele više garancija da će ona dovesti do okončanja četvoromjesečnog rata u Pojasu Gaze, piše Rojters.

“Nemoguće je reći hoće li biti napretka i kada”, rekao je novinarima jedan američki zvaničnik tokom leta za Rijad. “Lopta je sada u dvorištu Hamasa”.

Gaza
foto: GRAPHIC NEWS

Osim primirja, Blinken želi da dobije podršku i za američke planove za period nakon toga: obnovu i upravljanje Gazom i na kraju za palestinsku državu - što Izrael sada odbija - te za to da arapske države normalizuju odnose s Izraelom.

“Ako izdejstvujemo humanitarnu pauzu, želimo da budemo u poziciji da što prije krenemo na različite djelove plana ‘dan poslije’”, rekao je američki zvaničnik.

Vašington takođe nastoji da spriječi dalju eskalaciju u drugim djelovima Bliskog istoka, nakon nekoliko dana američkih vazdušnih napada na proiranske naoružane grupe širom regiona.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je juče u parlamentu da su vazdušni napadi iscrpili kapacitet jemenskih Huta da napadaju brodove u Crvenom moru, ali da nisu u potpunosti odagnali prijetnju.

Izrael je u međuvremenu nastavio ofanzivu i zaprijetio kopnenim napadom na Rafu, gradić gdje je sada više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze satjerano uz južnu granicu enklave sa Egiptom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je juče prilikom posjete trupama rekao da su izraelske snage ubile ili ranile više od polovine borbenih snaga Hamasa i da će nastaviti operaciju do “potpune pobjede”.

Visoki zvaničnih Hamasa Sami Abu Zuhri odbacio je Netanjahuove tvrdnje i rekao da on “igra igru stvaranja iluzornih pobjeda” suočen sa neprekidnim otporom.

Blinken sa saudijskim princom prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom
Blinken sa saudijskim princom prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanomfoto: Reuters

Prema predlogu o obustavi vatre, kako su ga opisali izvori bliski pregovorima, primirje bi trajalo najmanje 40 dana, kada bi militanti oslobodili civilne taoce, a u kasnijim fazama bi predali vojnike i tijela mrtvih. Jedino prethodno primirje trajalo je samo nedjelju dana.

“Želimo da se rat okonča i da se vratimo kući, to je sve što želimo u ovom stadijumu” izjavio je za Rojters je Jamen Hamad (35), otac četvoro djece koji boravi u školi Ujedinjenih nacija u Deir el Balahu u centralnom dijelu Gaze. Ta oblast je jedna od rijetkih u koju izraelski tenkovi još nisu stigli i sada je zakrčena desetinama hiljada raseljenih porodica.

“Samo slušamo vijesti preko malih radio prijemnika i pratimo internet tražeći nadu. Nadamo se da će Blinken reći Netanjahuu što je mnogo mnogo je, i nadamo se da će naše frakcije donijeti odluku u najboljem interesu našeg naroda”.

Vlasti u Gazi kažu da je više od 27.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi. Izrael kaže da je izgubio 226 vojnika u Gazi od početka rata.

Nakon što je Izrael objavio prošle sedmice da se priprema za mogući kopneni napad na Rafu, međunarodne humanitarne agencije i UN su saopštili da strahuju da će humanitarne posljedice biti katastrofalne. Građani Gaze se boje da bi ih to zauvijek istjeralo iz Gaze u Egipat.

Jedan palestinski zvaničnik je rekao da bi Hamas mogao odgovoriti “uskoro”, ali da je na Blinkenu da podstakne Netanjahua da napravi ustupke

Jedan izraelski zvaničnik je rekao Rojtersu da će vojska koordinisati sa Egiptom i tražiti načine da evakuiše većinu raseljenih sjeverno u druge djelove Gaze, uoči bilo kakvog kopnenog napada na Rafu. Rojters navodi da bi obustava vatre mogla spriječiti takav napad, ali bi značila da Izrael pravi pauzu a da nije postigao deklarisani cilj uništenja Hamasa. Neki ultradesničarski članovi Netanjahuovog kabineta su kazali da bi radije dali ostavku nego podržali takav dogovor.

Netanjahu je rekao da bi bilo kakva pauza u borbama bila samo privremena sve dok su borci Hamasa i dalje na slobodi. Hamas kaže da neće pristati na primirje ili na oslobađanje talaca ukoliko ne dobije garancije da će se Izrael povući iz Gaze i okončati rat.

Lider Hamasa u egzilu, Ismail Hanije, rekao je prošle sedmice da će otputovati u Kairo da saopšti odgovor na predlog o obustavi vatre, ali još Hamas još nije objavio raspored njegove posjete.

Jedan palestinski zvaničnik upućen u pregovore izjavio je za Rojters da bi Hamas mogao odgovoriti “uskoro”, ali da je na Blinkenu da podstakne Netanjahua da napravi ustupke.

Bonus video: