Blinken u posjeti Egiptu u nastojanju da doprinese primirju u Gazi

To je peta Blinkenova turneja u regionu od početka rata koji traje četiri mjeseca, a uključiće posjetu Izraelu i Kataru

2659 pregleda 1 komentar(a)
Blinken, Foto: REUTERS
Blinken, Foto: REUTERS

Državni sekretar SAD Entoni Blinken će danas posjetiti Egipat u okviru bliskoistočne turneje u nastojanju da se postigne primirje u ratu Izraela i Hamasa.

On će se sastati sa predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem dan pošto je u Rijadu razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom Bin Salmanom, prenosi Frans pres.

To je peta Blinkenova turneja u regionu od početka rata koji traje četiri mjeseca, a uključiće posjetu Izraelu i Kataru.

To se dešava u vrijeme kada je ministar odbrane Izraela Joav Galant najavio da izraelska vojska namjerava da ide dalje na jug ka Rafi, palestinskom gradu na egipatskoj granici gde se od sukoba sklonilo više od polovine, oko 1,5 miliona stanovnika Gaze.

Cilj Izraela je da uništi Hamas poslije napada palestinskih ekstremista 7.oktobra na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, najviše civila.U ratu koji je potom izbio poginulo je gotovo 27.500 Palestinaca, najviše žena i djece.

Američki državni sekretar se nada da će dobiti podršku za prijedlog primirja sačinjen nedavno u Parizu, ali ga još nisu prihvatili ni Hamas ni Izrael.

On je razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom o "hitnoj potrebi da se smanji regionalna napetost", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Pojačani napadi pristalica Hamasa širom regiona su izavali kontranapade SAD i saveznika.

Oni su takođe razgovarali "o regionalnoj saradnji da se postigne trajni kraj krize u Gazi".

Izrael je međutim najavio daće nastaviti svoju osvetničku ofanzivu i da će ući u palestinsku teritoriju onoliko koliko je potrebno da pronađe visoke zvaničnike Hamasa, "sve dok poslednjeg bastiona koji je u Rafi", kako je rekao sinoć Galant.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će "totalna pobjeda zadati fatalan udarac" ne samo Hamasu već drugim ekstremističkim organizacijama širom regiona koje podržava Iran.

Hamasovci se međutim ponovo pojavljuju u nekim od najrazorenijih podrčučja odakle se izraelska vojska povukla što je nagoveštaj da je ključni cilj Izrael daleko od ostvarenja, konstatuje AP.

Primirjem kojem se Blinken nada se predlaže šestonedjeljna pauza u borbi i oslobađanje izraelskih talaca zatočenih u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike u Izraelu i više pomoći za palestinsku teritoriju, kako navodi izvor Hamasa.

Netanjahu, koji je suočen sa podjelama u svojoj vladi i gnjevom javnosti zbog neizvesne sudbine talaca je rekao da Izrael "neće prihvatiti" zahtjeve Hamasa za razmjenu zatočenih.

Hamas je najavio da neće osloboditi više talaca dok Izrael ne okonča ofanzivu.

Ta organizacije će, kako se očekuje, zahtijevati puštanje na slobodu hiljada palestinskih zatvorenika, što je Netanjahu javno odbio.

Tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra Hamas je oslobodio oko 100 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Vjeruje se da je u Gazi zatočeno još više od 130 od oko 250 otetih prvog dana rata na jugu Izraela, ali nisu svi živi.

Bonus video: