Navaljni ponovo u samici

Jarmiš je kazala da je ovog puta Navaljni stavljen u samicu na deset dana. To znači da će ukupno u samici do sada provesti 293 dana

5606 pregleda 7 komentar(a)
Ruski opozicioni političar, Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ruski opozicioni političar, Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni ponovo je, iz nepoznatih razloga, smješten u zatvorsku samicu, rekla je njegova portparolka Kira Jarmiš 6. februara.

To je 26. put da Navaljni premješten u samicu otkako je zatvoren prije više od tri godine.

Jarmiš je kazala da je ovog puta Navaljni stavljen u samicu na deset dana. To znači da će ukupno u samici do sada provesti 293 dana.

Navaljni je zamalo preminuo od trovanja nervnim otrovom 2020. godine, za šta krivi ruske bezbjednosne operativce koji, kako on kaže, djeluju po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Priveden je 17. januara 2021. na moskovskom aerodromu po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen od tog napada.

Tada je osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja ranijeg uslovnog otpuštanja, tokom oporavka u inostranstvu. Kremlj je demantovao da je na bilo koji način umiješan u trovanje Navaljnog.

U martu 2022. Navaljni je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog nepoštovanja suda i pronevjere. Tu optužbu on i njegove pristalice više su puta odbacili kao politički motivisanu.

Kasnije su njegova Fondacija za borbu protiv korupcije i mreža regionalnih kancelarija proglašeni "ekstremističkim" organizacijama i zabranjeno im je djelovanje nakon njegovog hapšenja. Nakon toga uslijedila je još jedna istraga protiv njega zbog optužbi za ekstremizam.

U avgustu prošle godine sud mu je produžio zatvorsku kaznu na 19 godina i poslao ga u ustanovu sa strožim "posebnim režimom".

Navaljni je prošlog mjeseca poslat u zatvor "Polarni vuk" koji je, kako se smatra, među najstrožim u ruskom zatvorskom sistemu.

Bonus video: