Vijeće presudilo: Tramp nije imun od krivičnog gonjenja u slučaju pokušaja da poništi izborne rezultate 2020.

Tramp se suočava sa 91 optužbom u četiri odvojena krivična slučaja, od kojih su dva savezna, jedan u Njujorku i jedan u Džordžiji

14743 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Vijeće federalnog žalbenog suda odlučilo je da odbije argumente Donalda Trampa da ne može biti krivično gonjen zbog svojih napora da poništi izborne rezultate 2020. jer je to uključivalo radnje koje je preduzeo dok je bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Tokom saslušanja usmenih argumenata u Vašingtonu 9. januara, tročlano vijeće pri Apelacionom sudu u okrugu Kolumbija izrazilo je skepticizam prema Trampovom zahtjevu za imunitet, dok je bivši američki predsjednik posmatrao u sudnici, a danas je tužba odbačena, piše Gardijan.

Prošle godine, Tramp je podnio zahtjev za odbacivanje savezne optužnice koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit, koja je optužila bivšeg predsjednika za njegove napore da poništi izbore 2020, uključujući promovisanje lažnih biračkih lista i opstrukciju Kongresa 6. januara 2021.

Sudija je odbio taj zahtjev, što je Trampa navelo da se žali distriktu u Vašingtonu.

Smit je pokušao da zaobiđe potencijalno dug žalbeni proces tražeći od Vrhovnog suda SAD da direktno interveniše, ali je najviši sud u zemlji vratio slučaj žalbenom sudu.

Odluku je donelo vijeće, koje uključuje jednog sudiju imenovanog za vrijeme republikanskog predsjednika Džordža H.V. Buša i dvojicu koje je izabrao Džo Bajden. Sam pravni proces djeluje kao prepreka tužilaštvu u federalnom krivičnom predmetu i "igra na ruku" Trampu.

Posmatrači su, prije nego što je odluka donijeta, smatrali dugotrajnu presudu u Trampovu korist kao očigledan, značajan udarac za Smita – dok bi odluka da Tramp nije imun značila da će se žaliti cijelom distriktu u Vašingtonu, a onda potencijalno i Vrhovnom sudu SAD, što bi izazvalo ogromno kašnjenje u slučaju usred predizbora i "guranja" najvišeg suda koji je naklonjen konzervativcima neposredno prije predsedničkih izbora.

Žalba po kojoj je vijeće upravo odlučilo nastala je nakon što je federalni sudija distrikta Tanja Čutkan početkom decembra odbacila Trampovu tvrdnju, zasnovanu na njegovom širokom i neviđenom tumačenju izvršne vlasti, da ona treba da odbaci slučaj.

Ona je presudila da on nije uživao imunitet od krivičnog gonjenja samo zato što su se radnje o kojima je riječ dešavalo dok je on još bio predsjednik.

Velika porota optužila je Trampa prošlog avgusta, optužujući ga za zavjeru radi prevare SAD, zavjeru radi ometanja zvaničnog postupka, ometanje i pokušaj ometanja zvaničnog postupka i zavjeru protiv prava, u slučaju koji je pokrenulo Ministarstvo pravde

Optužbe se odnose na Trampove napore nakon poraza na izborima 2020. od Bajdena da poništi rezultate, "uzaludnu" kampanju na sudu, u medijima i pritiskom na izborne zvaničnike u tzv. "swing" državama, što je kulminiralo njegovim ohrabrivanjem pristalica 6. januara 2021. da se zaustavi potvrđivanje Bajdenove pobjede od strane Kongresa, što je dovelo do "invazije" na američki Kapitol.

Tramp se suočava sa 91 optužbom u četiri odvojena krivična slučaja, od kojih su dva savezna, jedan u Njujorku i jedan u Džordžiji.

Bonus video: