Agencija UN-a za palestinske izbjeglice očekuje da donatori preispitaju obustavu njenog finansiranja

Klaus pretpostavlja da će na osnovu izvještaja "donatori razmotriti svoje odluke o obustavi finansiranja UNRVA"

2453 pregleda 1 komentar(a)
Direktorka za poslove UNRVA u Libanu, Klaus, na sastanku sa libanskim premijerom Mikatijem u Bejrutu, Liban, Foto: Reuters
Direktorka za poslove UNRVA u Libanu, Klaus, na sastanku sa libanskim premijerom Mikatijem u Bejrutu, Liban, Foto: Reuters

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRVA) očekuje od donatora da preispitaju obustave finansiranja nakon objavljivanja preliminarnog izvještaja o izraelskim tvrdnjama da je desetina zaposlenih učestvovala u napadu na Izrael 7. oktobra, rekao je predstavnik agencije.

Izrael je optužio 12 od 13.000 zaposlenih u ovoj agenciji u Pojasu Gaze za učešće u prošlogodišnjem napadu na Izrael koji je predvodio Hamas, kojeg Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Šesnaest zemalja obustavilo je finansiranje nakon optužbi Izraela. Među njima su i Sjedinjene Države, Švedska i Njemačka.

Predstavnica UNRVA Libanu Doroti Klaus najprije je rekla novinarima u Bejrutu da će "preliminarni izvještaj o istrazi" biti spreman do početka marta, no kasnije je vremenski okvir revidiran i rečeno je da će izvještaj biti spreman "za nekoliko nedjelja."

Klaus pretpostavlja da će na osnovu izvještaja "donatori razmotriti svoje odluke o obustavi finansiranja UNRVA".

Nadzorna kancelarija Ujedinjenih nacija sprovodi istragu. Iz agencije za pomoć Palestincima su rekli da su brzo reagovali na tvrdnje i da je šef Filipe Lacarini otpustio one koji su navodno umiješani i obavijestio generalnog sekretara UN-a, kao i Sjedinjene Države i druge donatore.

Izrael je usmeno obavijestio šefa UNRVA o optužbama protiv 12 članova osoblja, a zvanični izvori nisu sa agencijom podijelili dosije u kojem se navodi da je 190 članova agencije u Gazi pripadnici Hamasa ili Islamskog džihada.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice osnovana je rezolucijom Generalne skupštine tog tijela 1949. godine kako bi se brinula o izbjeglicama koje su pobjegle ili su protjerane iz svojih domova kada je Izrael stvoren.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš u januaru je opisao UNRVA kao "kičmu svih humanitarnih odgovora u Gazi" i apelovao na sve zemlje da "garantuju kontinuitet rada agencije koja spašava živote."

Agencija, čiji su najveći donatori 2022. godine bili SAD, Njemačka i Evropska unija, više puta je ponavljala da je njihov kapacitet za pružanje humanitarne pomoći ljudima u Gazi na rubu kolapsa.

Bonus video: