Novinari negoduju zbog intervjua Karlsona sa Putinom

"Karlson mora da shvati da je on dio kampanje za predsjedničke izbore i da će pomoći (Putinu), nažalost“, rekao je Mihail Rubin

3761 pregleda 7 komentar(a)
Američka medijska ličnost, Taker Karlson, govori o svom intervjuu sa ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom u Moskvi, Rusija (fotografiji sa snimka objavljenog 6. februara 2024.), Foto: Reuters
Američka medijska ličnost, Taker Karlson, govori o svom intervjuu sa ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom u Moskvi, Rusija (fotografiji sa snimka objavljenog 6. februara 2024.), Foto: Reuters

Najava bivšeg voditelja Foks njuza Takera Karlsona da je intervjuisao ruskog predsjednika Vladimira Putina naišla je na negodovanje mnogih novinara, od kojih neki kažu da bi Kremlj mogao da iskoristi taj intervju u propagandne svrhe.

U video snimku objavljenom na Iksu, Karlson je rekao da želi da intervjuiše dugogodišnjeg ruskog lidera jer "Amerikanci imaju pravo da znaju sve što mogu o ratu u koji su umiješani“.

Sredinom marta u Rusiji bi trebalo da se održe predsjednički izbori, na kojima je zagarantovano da će Putin pobijediti. Putin je vjerovatno pristao na intervju sa Karlsonom jer misli da će to pomoći njegovoj kampanji, kaže Mihail Rubin, zamjenik glavnog urednika ruske istraživačke kuće Proekt Media.

"Karlson mora da shvati da je on dio kampanje za predsjedničke izbore i da će pomoći (Putinu), nažalost“, rekao je Rubin za Glas Amerike.

Rubin je dodao da će Karlsonov intervju vjerovatno biti iskorišćen za prikazivanje Moskve u pozitivnom svjetlu.

"Najvažnije je prikazati da je Putin otvoren i da američki novinari mogu da rade unutar Rusije jer je Rusija otvorena i slobodna zemlja“, rekao je Rubin.

Ali ta priča je očigledno lažna, ističe Rubin, koji je pobjegao iz zemlje 2021. godine iz bezbjednosnih razloga.

"Ako odem u Rusiju, koliko sam shvatio, biću uhapšen sjutradan“, rekao je Rubin, koji sada živi u Vašingtonu.

Drugi ruski novinari podijelili su slične kritike na društvenim mrežama.

"Ja sam poput stotina ruskih novinara koji su u egzilu kako bi nastavili da izvještavaju o ratu Kremlja protiv Ukrajine. Alternativa je bila odlazak u zatvor”, napisala je ruska novinarka Jevgenija Albats na Iksu. U međuvremenu, Karlson je "snimao u Ricovom apartmanu u Moskvi koji košta 1.000 dolara“, napisala je ona.

Karlson je takođe izazvao kritike zbog toga što djeluje da ignoriše loše stanje slobode medija u Rusiji i hapšenje velikog broja novinara unutar zemlje, kao i to što su mnogi morali da pobjegnu iz Rusije.

"Zanimljivo je žaliti se kako nema dovoljno američkih novinara koji izvještavaju o ruskoj strani Putinove invazije na Ukrajinu kada su njih dvoje - Evan Gerškovič i Alsu Kurmaševa - trenutno u zatvoru zbog toga što su radili upravo to“, napisao je na Iksu Maks Sedon, šef moskovskog biroa Fajnenšel tajmsa.

Gerškovič iz Vol strit žurnala uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koju on, njegov poslodavac i američka vlada, oštro negiraju.

Kurmaševa, urednica sestrinske kuće Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa, uhapšena je u oktobru 2023. i suočava se sa optužbama zbog toga što se nije registrovala kao "strani agent“ i širila lažne informacije o ruskoj vojsci. Ona i njen poslodavac odbacuju optužbe.

Pored Kurmaševe i Gerškoviča, u Rusiji je do kraja 2023. godine zatvoreno još najmanje 20 novinara, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je intervju Karlsona sa Putinom snimljen u utorak. Vol strit džurnal navodi da će vjerovatno biti objavljen u četvrtak. Karlson je najavio da će nemontiran intervju biti postavljen na Iksu.

Taker Karlson je desno orijentisan televizijski voditelj, koji je imao emisiju u udarnom terminu na Foks njuzu od 2016. do njegovog otpuštanja 2023. godine. Karlsonov odlazak uslijedio je ubrzo nakon što je Foks njuz pristao da plati preko 787 miliona dolara firmi Dominion voting sistem, koja je tužila televiziju za klevetu i širenje lažnih vijesti o pokradenim izborima 2020. Mnoge od tih vijesti širio je i Karlson.

Mreža Takera Karlsona nije odmah odgovorila na upit Glasa Amerike za komentar.

Nakon što je optužio američke medije za "ulizivačke i motivacione intervjue" sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Karlson je nastavio da tvrdi da "nijedan zapadni novinar nije potrudio da intervjuiše predsjednika druge zemlje u ovom sukobu, Vladimira Putina“.

Novinari su se oglasili i na društvenim mrežama da kritikuju tu tvrdnju.

"Da li Taker zaista misli da mi novinari ne pokušavamo da intervjuišemo predsjednika Putina svaki dan od njegove invazije na Ukrajinu? To je apsurdno - nastavićemo da tražimo intervju, baš kao što smo to radili godinama unazad", napisala je Kristijana Amanpur sa CNN-a na Iksu.

Čak je i Kremlj na neki način osporio tu tvrdnju Karlsona.

"Ne, gospodin Karlson griješi. U stvari, on to ne može da zna“, rekao je Peskov i dodao da Kremlj dobija mnogo zahtjeva za intervjue sa Putinom.

Bonus video: