Rani rezultati izbora u Pakistanu pokazuju da je stranka bivšeg premijera Šarifa blago napredovala

Glasanje 8. februara održano je usred rastućih političkih tenzija i porasta nasilja koji je natjerao vlasti da rasporede hiljade dodatnih snaga sigurnosti širom zemlje i zaustave usluge mobilne telefonije u pograničnim područjima

1034 pregleda 0 komentar(a)
Pristalice stranke bivšeg premijera Imrana Khana, pakistanske Tehreek-e-Insaf (PTI), uzvikuju slogane tokom protesta ispred kancelarije privremene izborne komisije tražeći slobodne i poštene rezultate izbora, u Pešavaru, Pakistan (9. februar 2024.), Foto: Reuters
Pristalice stranke bivšeg premijera Imrana Khana, pakistanske Tehreek-e-Insaf (PTI), uzvikuju slogane tokom protesta ispred kancelarije privremene izborne komisije tražeći slobodne i poštene rezultate izbora, u Pešavaru, Pakistan (9. februar 2024.), Foto: Reuters

Prebrojavanje glasova nastavlja se 9. februara u Pakistanu nakon parlamentarnih izbora, s ranim rezultatima koji pokazuju da je stranka bivšeg premijera Navaza Šarifa neznatno ispred kandidata koje je podržao najpopularniji političar u zemlji, zatvoreni bivši premijer Imran Kan.

Glasanje 8. februara održano je usred rastućih političkih tenzija i porasta nasilja koji je natjerao vlasti da rasporede hiljade dodatnih snaga sigurnosti širom zemlje i zaustave usluge mobilne telefonije u pograničnim područjima.

Vlada je saopštila da je obustavljanje mobilnih mreža uzrok neobično sporog ritma procesa prebrojavanja, iako je ranije rečeno da je mobilna usluga obnovljena u nekoliko velikih gradova.

Do 11 sati po lokalnom vremenu, Izborna komisija Pakistana (ECP) objavila je samo 47 rezultata za 265 mandata u Nacionalnoj skupštini.

Do sada je, objavio je ECP, Sharifova pakistanska muslimanska liga-Navaz (PLM-N) osvojila 17 mjesta, dok su kandidati koje podržava Kana osvojili 14.

Predviđa se da će Šarifov PML-N osvojiti najviše mjesta na izborima.

Imran Kan, 71, penzionisana zvijezda kriketa koji je bio premijer od 2018. do 2022., osnivač je PTI-a i još uvijek uživa ogromnu popularnost, ali je u zatvoru nakon presude za korupciju i zabranjeno mu je obavljanje funkcije deset godina.

Pakistanska narodna partija, koju predvodi Bilaval Buto Zardari, bi mogao biti presudni faktor ako nijedna stranka ne dobije dovoljno mjesta u parlamentu za potpuno formiranje vlade.

Novi parlament moraće da se nosi sa galopirajućom inflacijom koja je blizu 30 odsto i akutnom političkom krizom.

ECP je proglasio izbore za popunjavanje mjesta u nacionalnoj skupštini i četiri pokrajinske skupštine uspješnim, a šef ECP-a Sikandar Sultan Raja je rekao da su birališta bila "100 odsto transparentna i mirna", uprkos smrtonosnom nasilju koje je odnijelo pet života na dan izbora i 30 smrtnih slučajeva povezanih s izborima 7. februara u jugozapadnoj provinciji Balochistan.

Više od 650.000 pripadnika vojske, paravojnih i policijskih snaga raspoređeno je širom Pakistana na dan izbora sa zadatkom da osiguraju sigurnost izbora od strane vršioca dužnosti premijera Anvara ul-Haka Kakara, koji je takođe naredio zatvaranje granica s Iranom i Avganistanom.

Obustava mobilnog signala izazvala je oštre kritike opozicije i organa za zaštitu ljudskih prava, pri čemu je Kanov PTI tu mjeru nazvao "ozbiljnim napadom na demokratiju" i "kukavički pokušaj onih na vlasti da uguše neslaganje, manipulišu ishodom izbora i krše prava pakistanskog naroda."

Američki Stejt department je rekao da je zabrinut zbog koraka poduzetih za "ograničavanje slobode izražavanja" u Pakistanu, posebno u vezi s pristupom telefonu i internetu.

Gotovo 18.000 kandidata kandidovalo se za mjesta u republičkim i pokrajinskim skupštinama.

Bonus video: