Američki muzej vratio Gani predmete koje su prije 150 godina opljačkali Britanci

Kraljevski predmeti javnosti su predstavljeni u ponedjeljak, na 150. godišnjicu britanske pljačke grada Ašante 1874

3248 pregleda 3 komentar(a)
Akra, Gana, Foto: Screenshot/Youtube
Akra, Gana, Foto: Screenshot/Youtube

Sedam predmeta koje su prije 150 godina britanske kolonijalne vlasti odnijele iz današnje Gane, a čuvane su u jednom američkom muzeju, vraćeno je toj zemlji na današnjoj svečanosti u glavnom gradu, Akri.

To su najnovija u nizu vraćanja dragocjenosti ukradenih iz afričkih zemalja.

Među predmetima koje su Britanci opljačkali u 19. vijeku, a od 1960-ih su bili u Muzeju Fauler Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, smatraju se simbolima prestiža i poštovanja prema vladaru drevnog kraljevstva Ašante, koje je prije britanske kolonizacije upravljalo većim dijelom današnje Gane.

To su ukrasna stolica od drveta, kože i gvožđa, dva zlatna ukrasa za stolice, zlatna ogrlica i dvije narukvice te vladarske kuće. Svih sedam predmeta je vraćeno "bezuslovno i trajno" - saopštio je Muzej.

Kraljevski predmeti javnosti su predstavljeni u ponedjeljak, na 150. godišnjicu britanske pljačke grada Ašante 1874. Tada su četiri predmeta odnijeta, a ostala tri su bila dio odštete koju je kraljevstvo Ašante moralo da isplati Britancima, saopštio je muzej.

Repatrijacija predmeta u Ganu "označava povratak naših duša", rekao je aktivista Kvasi Ampene, koji je pomogao u pregovorima o povratku.

Otpor zapadnih vlada i muzeja zahtjevima afričkih zemalja da vrate predmete je popustio i sve više predmeta se vraća u postojbine, ali aktivisti kažu da su hiljade drugih dragocjenosti van domašaja javnosti.

Bonus video: