Pravna pobjeda i politička katastrofa

Oštar izvještaj specijalnog tužioca i Bajdenov nesiguran nastup povećali strahove demokrata i nadu republikanaca

24883 pregleda 34 reakcija 13 komentar(a)
Bajden tvrdi da nema problem s pamćenjem, Foto: Reuters
Bajden tvrdi da nema problem s pamćenjem, Foto: Reuters

Kada se predsjednik Džo Bajden pojavio na konferenciji za novinare u četvrtak veče, nadao se da će uvjeriti Amerikance u svoju mentalnu oštrinu nekoliko sati nakon što je u izvještaju specijalnog tužioca pogubno opisan kao “dobronamjerni, stariji čovjek sa lošim pamćenjem”.

Umjesto toga, vidno ljutiti Bajden napravio je tačno onu vrstu verbalnog propusta zbog kojeg su demokrate nervozne mjesecima, greškom nazivajući predsjednika Egipta, Abdela Fataha el-Sisija, predsjednikom Meksika dok je pokušavao da se osvrne na najnovije događaje u ratu u Gazi.

Izvještaj specijalnog tužioca i večernji nastup predsjednika vratili su u centar američke političke debate Bajdenovu starost, veoma neugodnu temu koja se nadvila nad njegovim pokušajem da osvoji još jedan mandat.

Bijela kuća je osudila izvještaj specijalnog tužioca, a potpredsjednica Kamala Haris je ocijenila da je „očigledno politički motivisan“, prenio je Rojters.

Bajden (81), već najstariji predsjednik u istoriji zemlje, godinama se bori protiv percepcije da je oslabljena figura. “Moje pamćenje je u redu”, rekao je u četvrtak u Bijeloj kući.

Ipak, u jednoj prodornoj rečenici, izvještaj Roberta K. Hura, specijalnog tužioca koji je istraživao Bajdenovo rukovanje povjerljivim dokumentima, sažeti su strahovi demokrata koji zadržavaju dah kada Bajden nastupa u javnosti i nade republikanaca, posebno bivšeg predsjednika Donalda Trampa i njegovih saveznika, piše “Njujork tajms”.

Trampov tabor je jasno stavio do znanja namjeru da iskoristi Bajdenov kruti hod i ponekad nerazumljiv govor da ga predstavi kao slabog.

Više od dvije milijarde dolara, koliko se Bajdenova kampanja i njegovi saveznici nadaju da će prikupiti i potrošiti, neće aktuelnog predsjednika učiniti mlađim

Bajdenova kampanja je izgradila strategiju na poruci biračima da je glasanje u novembru izbor između aktuelnog predsjednika, bez obzira na sumnje javnosti u vezi s njegovim godinama, i protivnika Trampa (77), kojeg predstavljaju kao prijetnju demokratiji i ličnim slobodama.

Američki list navodi da su demokrate odavno izabrale Bajdena i da bez ozbiljne alternative u preliminarnoj trci, mnogi u stranci vjeruju da budućnost zemlje zavisi od sposobnosti predsjednika da ubijedi birače da je još sposoban za novi četvorogodišnji mandat.

“Međutim, uprkos svim Trampovim ranjivostima, više od dvije milijarde dolara, koliko se Bajdenova kampanja i njegovi saveznici nadaju da će prikupiti i potrošiti, neće aktuelnog predsjednika učiniti mlađim,” piše “Tajms”.

Biden
foto: Reuters

U analizi se ističe da je konferencija za novinare u četvrtak veče bila je primjer političkih opasnosti za Bajdena, čije propuste donekle uvećava čvrsta kontrola Bijele kuće nad njegovim medijskim izlaganjem.

“Bilo to fer ili ne, sad nema povratka”, rekao je Dejvid Akselrod, bivši strateg Baraka Obame koji se istakao kao jedna od vodećih figura Demokratske stranke upozoravajući na to kako birači vide Bajdenove godine. Akselrod je rekao da je izvještaj specijalnog tužioca toliko problematičan za demokrate jer “zadire u srž onoga što sada politički muči Bajdena, a to je rasprostranjeni strah da nije dorastao zadatku”.

“Najštetnije stvari u politici su one koje potvrđuju prethodne sumnje ljudi, i to su stvari koje se vrlo brzo šire. To je problem”.

Pravno gledano, Hurov izvještaj oslobađa Bajdena krivičnog djela, navodeći da nema dovoljno dokaza da bi ga optužio. Međutim, demokrate su zbog njegove retorike - Hur je takođe pomenuo Bajdenove “oslabljene sposobnosti u starijem dobu” - optužile specijalnog tužioca, koji je nekada bio Trampov izbor, da je politički motivisan.

Za republikance kojima je cilj da zbace Bajdena, izvještaj i predsjednikov ljutiti odgovor došli su kao dar nakon nekoliko dana u kojima je njihovo loše funkcionisanje u Kongresu dominiralo vijestima. Republikanski nacionalni komitet brzo je napravio grafikon sa šest najbrutalnijih riječi iz izvještaja - “dobronamjerni, stariji čovjek sa lošim pamćenjem” - umetnut u logo Bajdenove kampanje.

Tužilac Robert Hur
Tužilac Robert Hurfoto: Reuters

Bajden je pomiješao Egipat i Meksiko nakon nekoliko propusta protekle sedmice u vezi sa preminulim evropskim liderima. Prvo, tokom kampanje u Nevadi, pomiješao je Fransoa Miterana, bivšeg predsjednika Francuske koji je umro 1996. godine, sa aktuelnim predsjednikom te zemlje Emanuelom Makronom. Zatim, u srijedu, dva puta je spomenuo da se 2021. sastao sa Helmutom Kolom, bivšim njemačkim kancelarom koji je umro 2017. godine, umjesto sa Angelom Merkel, koja je vodila tu zemlju prije tri godine.

Tramp je imao niz verbalnih propusta, nedavno je pomiješao svoju suparnicu Niki Hejli sa bivšom demokratskom predsjednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi, a ranije je pomiješao lidere Mađarske i Turske, ali ankete pokazuju da birači ne dovode u pitanje njegovu oštroumnost na isti način kao Bajdenovu.

Anketa NBC njuza objavljena ove sedmice pokazuje da su birači dali Trampu prednost od 16 procenata na pitanje ko je kompetentniji i efikasniji, što je promjena od 25 procentnih poena od 2020. godine, kada je Bajden imao devet procentnih poena više na tom pitanju.

Tramp je imao niz verbalnih propusta, ali ankete pokazuju da birači ne dovode u pitanje njegovu oštroumnost na isti način kao Bajdenovu

Niki Hejli, jedina preostala Trampova rivalka u republikanskoj trci, tvrdi da bi nova generacija bolje služila zemlji i objema strankama. “Prva stranka koja povuče svog kandidata od 80 godina pobijediće na ovim izborima!” izjavila je u četvrtak.

“Njujork tajms” piše da su Bajdenovi saradnici privatno naglasili da mu neće naškoditi tvrdnje da njegovo pamćenje popušta jer su birači već uzeli u obzir njegove godine kada su razmatrali da li da ga podrže protiv Trampa.

List navodi da su neki predsjednikovi saveznici u četvrtak izvukli iz naftalina taktiku koju su koristili prošli predsjednici suočeni sa istragama: Optužite istražitelje da su motivisani stranačkom politikom.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Reuters

Član Predstavničkog doma Robert Garsija, demokrata iz Kalifornije, rekao je da Hur nije stručan da procjenjuje Bajdenovo pamćenje.

“Ljudi koji su napisali ovaj izvještaj su pravnici, nisu ljekari”, rekao je Garsija. “Ova osoba je republikanac koji nije mogao da pronađe nikakve dokaze. Vjerovatno pokušava da politički naškodi predsjedniku”.

Izvještaj specijalnog tužioca navodi da Bajdenovo pamćenje ima “značajna ograničenja”, intervju koji je snimio 2017. opisuje kao “bolno spor” i kaže da se Bajden ne sjeća nekih ključnih datuma svog potpredsjedništva ili “kada je umro njegov sin Bo”.

U pismu specijalnom tužiocu, Bajdenovi advokati su brojne napomene o njegovom pamćenju nazvale “štetnim i zapaljivim”. A sam Bajden je izrazio nevjericu povodom navoda da ne zna kada je njegov sin umro: “Kako se usuđuje da to kaže?”

Član Predstavničkog doma Daniel S. Goldman, demokrata iz Njujorka i bivši federalni tužilac, rekao je da je pažnja koju je Bajdenovo miješanje Meksika i Egipta momentalno privuklo “savšeni primjer kada se problemi u vezi sa starošću potpuno preuveličavaju”.

“Tajms” navodi da će Bajden gotovo sigurno biti kandidat demokrata pošto je sa lakoćom pobijedio na dosadašnjim preliminarnim izborima svoje stranke. Član Predstavničkog doma Din Filips iz Minesote, koji je jedini preostali Bajdenov demokratski rival na prelimarnim izborima, do sada nije privukao veliku podršku. Filips je rekao da način na koji je specijalni tužilac opisao Bajdenovo pamćenje pokazuje da “predsjednik nije u poziciji da nastavi da služi kao naš vrhovni komandant nakon januara 2025”.

Džejms Karvil, iskusni strateg demokrata, rekao je da se negativne percepcije o Bajdenovim godinama ne mogu odbaciti kao odvlačenje pažnje.

“Javnost ne doživljava njegove godine kao senzacionalnu vijest na Foks njuzu. Ne znam kako se izvući iz ovoga”, rekao je u intervjuu nakon konferencije za novinare.

“On je čitav dan potvrđivao postojeće sumnje”, dodao je Karvil.

Bonus video: