"Bajden neće biti bistriji u novembru, nije samo senilan, on je ugrozio našu nacionalnu bezbjednost"

Iz izbornog štaba Niki Hejli, Trampove stranačke protivkandidatkinje, saopšteno je da bi Bajden "trebalo odmah da uradi test mentalne sposobnosti" i da objavi rezultate

21969 pregleda 11 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Republikanski rivali Džoa Bajdena počeli su da postavljaju pitanja o njegovoj mentalnoj oštrini, nakon verbalne omaške predsjednika SAD koji je pojačao zabrinutost demokrata zbog njegovih godina.

"Bajden neće biti bistriji u novembru", rekao je za Glas Amerike Džejson Miler, viši savjetnik u izbornom štabu Donalda Trampa. "Džo Bajden nije samo senilan, on je ugrozio našu nacionalnu bezbjednost".

Bivši američki predsjednik Tramp vodi u republikanskoj trci za nominaciju i vjerovatno će postati kandidat stranke, uprkos tome što se suočava sa 91 optužnicom za krivična djela u raznim federalnom i državnim krivičnim slučajevima.

Iz izbornog štaba Niki Hejli, Trampove stranačke protivkandidatkinje, saopšteno je da bi Bajden "trebalo odmah da uradi test mentalne sposobnosti" i da objavi rezultate.

"Džo Bajden ne može da se sjeti velikih događaja u svom životu, na primjer kada je bio potpredsjednik ili kada mu je sin umro", rekla je Hejli. "To je tužno, ali biće još tužnije ako u Bijeloj kući imamo osobu koja mentalno nije dorasla najvažnijem poslu na svijetu".

Bajdenova verbalna omaška

Republikanci su pokrenuli nove napade nakon što je predsjednik napravio verbalnu grešku u četvrtak uveče, pogrešno nazivajući egipatskog predsjednika Abdel-Fataha el-Sisija "predsjednikom Meksika", dok je naglašavao napore koje je učinio da obezbijedi pomoć za narod u Gazi.

Gaf se dogodio dok je Bajden pokušavao da se odbrani od pitanja novinara o izvještaju specijalnog tužioca o propustima u rukovanju povjerljivim dokumentima, gdje se napominje njegov problem sa pamćenjem, a kao primjer da nije mogao da se sjeti nekih trenutaka u svom životu, na primjer kada je služio kao potpredsjednik ili kada mu je preminuo sin Bo.

"Moje pamćenje je dobro", uzvratio je vidno ljut Bajden dok je poricao da je zaboravio kada mu je sin umro. Bo Bajden je preminuo od raka mozga 2015. u 46. godini.

Tri četvrtine glasača, među kojima i polovina demokrata, kažu da su zabrinuti za Bajdenovo mentalno i fizičko zdravlje, prema anketi NBC Njuza objavljenoj ove nedjelje. Prema istoj anketi, manje od polovine glasača zabrinuto je za Trampovo mentalno i fizičko zdravlje, uprkos njegovim višestrukim gafovima.

Tokom kampanje početkom mjeseca, Tramp je pogrešno nazvao svoju rivalku Hejli bivšom predsjednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi kada je govorio o 6. januaru 2021. On je ranije pomiješao Bajdena i bivšeg predsjednika Baraka Obamu.

Bez optužnice

Specijalni tužilac Robert Hur odlučio je da Bajden neće biti optužen za pogrešno postupanje sa povjerljivim dokumentima. Međutim, Hurova procjena memorije predsjednika će vjerovatno pružiti municiju Bajdenovim republikanskim rivalima u njihovim porukama da on nije u stanju da vodi zemlju.

Tramp, koji je pod federalnom optužnicom sa 37 tačaka krivičnih djela vezanih za pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima, ometanje pravde i davanje lažnih izjava, zaoštrio je napad na Bajdenov slučaj.

On je Bajdenov slučaj nazvao "100 puta drugačijim i težim od mog", optužujući u izjavi u četvrtak da postoje "dvostruki aršini i neustavno selektivno krivično gonjenje" i "miješanje u izbore".

Hur je izvještaju preduhitrio takve tvrdnje.

"Za razliku od dokaza koji uključuju gospodina Bajdena, navodi izneseni u optužnici protiv gospodina Trampa, ako se dokažu, predstavljali bi ozbiljne otežavajuće činjenice", navodi se u izvještaju. "Suština je da, nakon što mu je dato više šansi da vrati povjerljiva dokumenta i izbjegne krivično gonjenje, gospodin Tramp je navodno učinio suprotno".

Bonus video: