"Donald Tramp ne može da digne čašu vode do usta, bez obje ruke, jer je star"

Demokrate planiraju da odgovore na pitanja o starosti i spremnosti 81-godišnjeg predsjednika, smatrajući da je Bajden sposoban da bude vrhovni komandant i pokušavajući da diskredituje one koji ga prikazuju kao oslabljenog

23857 pregleda 35 reakcija 15 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Saveznici predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena iz Demokratske stranke pokrenuli su agresivnu odbranu od eksplozivnih tvrdnji specijalnog tužioca da 81-godišnji predsjednik tokom svjedočenja nije mogao da se sjeti važnih događaja iz svog života, i pokušavaju da umanje značaj navoda tužioca da je Bajden previše zaboravan da bi bio optužen za pogrešno rukovanje strogo povjerljivim državnim dokumentima.

Čim je u petak objavljen izvještaj specijalnog tužioca Roberta Hura, Bajden je ljutito odbacio njegove zaključke o slaboj memoriji i tvrdio da nije zaboravio godinu kada je njegov sin Bo umro, što je Hur tvrdio između ostalog.

Demokrate na Kapitol Hilu i širom zemlje ubrzo su počele sa kontra kampanjom.

"To što Republikanci govore da je Bajden star je najmanje iznenađujuća stvar u američkoj politici", rekao je senator Brajan Šac. "To je sve što imaju", dodao je on.

Demokrate planiraju da odgovore na pitanja o starosti i spremnosti 81-godišnjeg predsjednika, smatrajući da je Bajden sposoban da bude vrhovni komandant i pokušavajući da diskredituje one koji ga prikazuju kao oslabljenog.

Ključ za tu strategiju je poređenje sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, republikanskim liderom koji ima 77 godina i koji je takođe brkao imena i činjenice, a suočava se i sa četiri krivične optužnice i višestrukim višemilionskim presudama u građanskim parnicama.

Podrška je ključna za Bajdena dok se priprema za ono što bi moglo biti tijesna izborna trka protiv Trampa. Čak i prije objavljivanja izvještaja, jačalo je strahovanje da li se raspada koalicija koja je pomogla izbor Bajdena 2020, zbog čega je Bajdenu još važnije da zadrži što više pristalica.

Bajdenova kampanja je širila teme protiv tužioca Hura - pravobranioca SAD tokom Trampove administracije, koji je "odlučio da lično napadne predsjednika", uz upozorenje da se ne smije ignorisatri njegova politička bliskost sa bivšim predsjednikom.

Bijela kuća je primijetila da je Bajden na ročištu sarađivao sa Hurom, koji je ipak odbio da ga optuži za nezakonito držanje povjerljivih dokumenata, poslije završetka mandata potpredsjednika SAD 2017. godine, nađenih lane u njegovoj kući. Istovremeno i Tramp se suočava sa optužnicom na Floridi, pošto je FBI zaplijenio državna dokumenta iz njegove kuće u Mar-a-Lagu, koja je tu donio 2020.

Bajdenovi saradnici kažu da ne očekuju da će se predsjednik ili njegova kampanja direktnije pozabaviti pitanjem njegove starosti i napominju da su napadi na predsjednika zbog njegovih godina bili uporni i prije četiri godine, kada ga je Tramp nazvao "Pospanim Džoom".

Umjesto toga, oni namjeravaju da se oslone na plan kampanje za izbore 2020. i tvrde da mnogi glasači neće željeti da se ponovi Trampovo turbulentno vrijeme u Bijeloj kući. Takođe planiraju da istaknu Bajdenova dostignuća u privredi, koja je ojačala tokom njegovog mandata.

"Predsjednik je rekao da je pošteno pitanje za glasače koliko je neko star, ali ako ste nezavisni ili nesiguran glasač i zabrinuti ste da će se vaše dijete suočiti sa oružanim nasiljem dok ide u školu, da će biti uvedena opšta zabrana abortusa, ili kakva je budućnost naše demokratije" - što sve donosi Tramp, "možete razmišljati i o godinama predsjednika, ali na kraju krajeva izbor je lak", rekla je Kejt Berner, bivša zamjenica direktora za komunikacije u Beloj kući. Ukazala je da je "Donald Tramp pogrešan odgovor na sva ta pitanja".

Neke demokrate nisu toliko optimistične.

Pominjanje godina je "smetnja, a kada vodite predsjedničku kampanju, ne volite smetnje", rekao je Džim Mesina koji je vodio posljednju kampanju bivšeg predsjednika Baraka Obame.

Mesina je uporedio izvještaj specijalnog tužioca sa najavom tadašnjeg direktora FBI Džejmsa Komija iz oktobra 2016. da dalje istražuje rukovanje povjerljivim imejlovima demokratske predsjedničke kandidatkinje Hilari Klinton, dok je bila državna sekretarka. Komijeva najava 11 dana prije izbora viđena je kao pomoć Trampu, da pobijedi Hilari Klinton.

Sada, u ovom slučaju, izvještaj tužioca o Bajdenu dolazi devet mjeseci prije dana izbora, 5. novembra, te "ima vremena da sve to prođe", rekao je Mesina.

"A Trampu predstoje mnoga suđenja. Bio bih iznenađen da mu to bude problem koji će potrajati samo mjesec dana", dodao je on.

Ipak, Trampovi saveznici su se ove nedjelje ohrabrili.

Pored slavljeničkog objavljivanja sramotnih opisa Bajdena, koje je iznio specijalni tužilac, Tramp je osvojio mnoštvo novih delegata na skupovima u četvrtak u Nevadi, gdje se kandidovao za republikanskog predsjedničkog kandidata.

"Svi već znamo da je Džo Bajden senilan. Ono što se ne uviđa je da je Džo Bajden kriminalac, koji je ugrozio američku nacionalnu bezbjednost", napisao je Donald Tramp Mlađi u jednoj od mnogih poruka.

Beri Gudman koji za Bajdena prikuplja sredstva iz Mičigena, rekao je da se neki donatori odavno dvoume da li da ga podrže.

Trav Robertson, bivši predsjednik Demokratske partije Južne Karoline, opisao je izvještaj tužioca kao očigledan politički teret za Bajdena, ali je i kritikovao državnog tužioca Merika Garlanda, jer je dozvolio da izvještaj sadrži komentare o predsjednikovim godinama, pamćenju i kognitivnim funkcijama.

Robertson je dodao da ma koliko kritikovali Bajdena, "Donald Tramp ne može da digne čašu vode do usta, bez obje ruke, jer je star".

Bajdenovi saveznici su željni da ukažu na dvostruke standarde jer Bajdenovi gafovi privlače mnogo više pažnje od Trampovih i gafova drugih političara.

Tramp je posljednjih nedjelja više puta miješao imena bivše predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi iz Kalifornije i njene republikanske rivalke Niki Hejli. Sa druge strane, Bajden naravno nije sebi pomogao govoreći u četvrtak o egipatskom lideru kao o predsjedniku Meksika.

"Postoji očigledna nepravda koju ljudi osećaju", rekao je predstavnik demokrata Dan Goldman, bivši američki tužilac, o fokusu na Bajdenove gafove, opisujući procenu specijalnog tužioca o Bajdenovom mentalnom zdravlju kao "neprikladnu i sramnu".

Poslanik demokrata Robert Garsija primijetio je da je čak i predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson, takođe nedavno pobrkao Iran sa - Izraelom.

"A koga je briga?" - rekao je Garsija o gafovima - "Predsjednik (Bajden) će pobijediti. Veoma sam uvjeren u to. Što je najvažnije, on će se kandidovati protiv kriminalca optuženog 91 put" - Donalda Trampa.

Bonus video: