Velika pljačka na Kubi: Ukradeno više od 100 tona piletine, optuženo 30 ljudi

Lopovi su odnijeli meso u 1.660 bijelih kutija, iz državnog objekta u prijestonici Havani, a prihod od prodaje iskoristili za kupovinu frižidera, laptopova, televizora i klima uređaja, javila je kubanska državna televizija u petak uveče

9788 pregleda 5 komentar(a)
Sa pijace u Havani, Foto: Reuters
Sa pijace u Havani, Foto: Reuters

Kuba je optužila 30 ljudi za krađu 133 tone piletine koju prodaju na ulici, prenosi agencija Rojters navodeći da se radi o rijetkoj velikoj pljački u vrijeme nestašice hrane u zemlji kojom upravljaju komunisti.

Lopovi su odnijeli meso u 1.660 bijelih kutija, iz državnog objekta u prijestonici Havani, a prihod od prodaje iskoristili za kupovinu frižidera, laptopova, televizora i klima uređaja, javila je kubanska državna televizija u petak uveče.

Piletina je bila namijenjena za kubanski sistem koji je uveden nakon revolucije Fidela Kastra 1959. godine kako bi se obezbijedile subvencionisane osnovne namirnice za sve.

Rigoberto Mustelijer, direktor vladinog distributera hrane COPMAR, rekao je da je ukradena količina ekvivalentna mjesečnom obroku piletine za provinciju srednje veličine prema sadašnjim stopama distribucije.

Količina piletine koja je dostupna preko ovog sistema naglo je opala posljednjih godina jer je ekonomska kriza donijela nestašice hrane, goriva i ljekova.

Mnogi subvencionisani proizvodi stižu do stanovništva danima, nedjeljama ili čak mjesecima kasnije nego što je predviđeno, ostavljajući ljude koji zarađuju prosječnu platu od 4.209 pezosa mjesečno (14 dolara po neformalnom kursu) da traže druge načine da sastave kraj s krajem.

Vlasti nisu navele kada se krađa piletine dogodila, ali su napomenuli da se to vjerovatno dogodilo između ponoći i dva sata ujutru, kada su otkrili fluktuacije u temperaturi hladnjače.

Video nadzor je snimio kamione koji prevoze piletinu sa lokacije.

Optuženih 30 uključuje šefove smjena i IT radnike u fabrici, kao i obezbjeđenje i spoljne saradnike koji nisu direktno povezani sa kompanijom, navodi se u TV izvještaju.

Osumnjičenima, ako budu proglašeni krivima, prijeti i do 20 godina zatvora.

Kriminal se povećao uporedo sa ekonomskim poteškoćama od kraja pandemije COVID-19, iako su izvještaji o krađama velikih razmjera poput ove još uvijek rijetkost na karipskom ostrvu.

Bonus video: