Mišel osudio 'neoprezne ' izjave Trampa oko odbrane zemalja NATO

"Neoprezne izjave o bezbjednosti NATO i solidarnosti iz člana pet samo služe interesima Putina i ne donose ni više bezbjednosti ni više mira svijetu"

11108 pregleda 6 komentar(a)
Mišel, Foto: REUTERS
Mišel, Foto: REUTERS

Izjave Donalda Trampa koji prijeti da ukoliko bude ponovo izabran za predsjednika SAD neće više braniti zemlje NATO koje kasne sa plaćanjem svojih obaveza tom savezu, su "neoprezne", rekao je danas predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"Transatlantska Alijansa podržava bezbjednost i prosperitet Amerikanaca, Kanađana i Evropljanja 75 godina", napisao je Mišel na mreži X.

"Neoprezne izjave o bezbjednosti NATO i solidarnosti iz člana pet samo služe interesima Putina i ne donose ni više bezbjednosti ni više mira svijetu", dodao je Mišel.

On je rekao da naprotiv to podvlači potrebu da EU što hitnije razvije svoju "stratešku autonomiju i investira u odbranu".

Član pet povelje NATO kaže da ukoliko je neka zemlja članica Alijanse žrtva oružanog napada svaka članica Alijanse će smatrati to aktom nasilja kao oružani napad uperen protiv svih zemalja članica, i preduzeti mjere koje smatra nepohodnim da pomogne napadnutoj zemlji.

Donald Tramp je juče na skupu u Južnoj Karolini zaprijetio da ukoliko bude ponovo izabran za predsjednika SAD neće braniti zemlje NATO koje kasne sa plaćanjem obaveza prema tom savezu, i čak je rekao da će "podsticati" Rusiju da ih napadne.

Tramp koji je favorit da bude predsjednički kandidat republikanaca na izborima u novembru redovno zamjera saveznicima SAD iz NATO da nedovoljno daju da finansiraju tu organizaciju.

On je na skupu u Južnoj Karolini ispričao o razgovoru koji je imao sa jednim šefova države članice NATO, koga nije imenovao.

Tramp je dao ove izjave pošto je prethodno izvršio pritisak na republikanske članove Kongresa da blokiraju predlog zakona kojim se predviđa nova pomoć Ukrajini.

Bonus video: