Stoltenberg upozorio na izjave koje podrivaju zajedničku bezbjednost

"Svaki nagovještaj prema kome saveznici neće braniti jedni druge podriva bezbjednost svih nas, uključujući SAD, i izlaže američke i evropske vojnike povećanom riziku"

12258 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas na izjave koje "podrivaju bezbjednost" poslije riječi Donalda Trampa koji je pomenuo mogućnost da više neće braniti zemlje Alijanse čiji su finansijski doprinosi organizaciji nedovoljni.

"Svaki nagovještaj prema kome saveznici neće braniti jedni druge podriva bezbjednost svih nas, uključujući SAD, i izlaže američke i evropske vojnike povećanom riziku", rekao je Stoltenberg u saopštenju.

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp rekao je u izjavama u Južnoj Karolini sinoć da bi "ohrabrio" Rusiju u slučaju da napadne neku članicu NATO-a koja ne plaća svoje račune u okviru ove zapadne vojne alijanse.

On je na skupu prepričao kako je jednom lideru NATO rekao da neće štititi naciju koja kasni sa isplatama ako bude napadnuta od strane Rusije, i da će ih "ohrabriti da rade šta god žele".

Tramp je favorit da bude određen za predsjedničkog kandidata republikanaca na izborima u SAD u novembru.

Prema članu pet povelje NATO, članice se obavezuju da će braniti svaku naciju u bloku koja bude napadnuta.

Bonus video: