Huti napali još jedan brod kod obale Jemena

Kako je navedeno posada je živa i zdrava i brod se kreće ka svom narednom odredištu, dodajuči da se incident dogodio jutros prije 4:00 časova

4160 pregleda 4 komentar(a)
Huti (Ilustracija), Foto: REUTERS
Huti (Ilustracija), Foto: REUTERS

Jedan brod je napadnut danas kod južne obale Jemena, javile su dvije britanske agencije za pomorsku bezbjednost.

Incident se dogodio u zoni gdje su jemenski Huti pobunjenici više puta napali brodove u Crvenom moru posljednjih mjeseci, saopštila je britanska agencija za pomorsku trgovinu UKMTO.

Kako je navedeno posada je živa i zdrava i brod se kreće ka svom narednom odredištu, dodajuči da se incident dogodio jutros prije 4:00 časova.

Druga bezbjednosna agencija Amri javila je da je brod koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva gađan raketama u dva odvojena incidenta, da je pogođen i da ima štete.

Huti su saopštili danas da su napali američki brod u Crvenom moru, poslije objava agencija za pomorsku bezbjednost da su rakete ispaljene na jedan brod.

"Pomorske snage jemenskih oružanih snaga ciljale su američki brod Star Iris u Crvenom moru sa jednim brojem pomorskih raketa i udari su bili precizni i direktni", rekao je portparol Huti pobunjenika Jahja Sare.

SAD su juče saopštile da su prethodnog dana izvele nove udare na položaje jemenskih Huti pobunjenika, koji su, prema Vašingtonu, bili pred izvođenjem napada na brodove u Crvenom moru.

Huti pobunjenici su najavili da će od novembra gađati brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, za koje vjeruju da su vezani za Izrael, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, teritoriji pod opsadom i izraelskim napadima u ratu protiv palestinskog islamističkog Hamasa.

Zbog njihovih napada brojne brodske kompanije prekinule su prolaz tom zonom kroz koju prolazi 12 odsto svjetske trgovine.

Vašington, glavni saveznik Izrela, objavio je da je označio Hute kao "terorističku" grupu i u decembru je formirao multinacionalnu koaliciju za zaštitu pomorskog saobraćaja u toj oblasti.

Koalicija za sada nije uspjela da zaustavi napade, a američke i britanske snage izvele su više udara na Jemen od sredine januara.

Huti kontrolišu veliki dio Jemena poslije jedne decenije rata u toj siromašnoj zemlji na Arabijskom poluostrvu.

Bonus video: