Borelj o izjavama Trampa: NATO ne može da bude 'savez a la kart'

Tramp je rekao u subotu, tokom mitinga u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, da ukoliko bude ponovo izabran sa predsjednika SAD, neće braniti NATO članice koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze, te da će čak "podstaknuti" Rusiju da ih napadne

3636 pregleda 3 komentar(a)
Borelj, Foto: REUTERS
Borelj, Foto: REUTERS

NATO ne može biti "savez a la kart" rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel reagujući na izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa koji je rekao da ukoliko ponovo bude izabran neće više braniti zemlje Alijanse čiji je finansijski doprinos nedovoljan.

"Budimo ozbiljni. NATO ne može biti savez a la kart", rekao je Borel novinarima uoči ministarskog sastanka EU u Briselu.

"U vremenu u kome živimo vojni savez ne može da funkcioniše na osnovu raspoloženja predsjednika SAD, to nije 'da, ne, sjutra, ne, zavisi". Hjdete. NATO ili postoji ili ne postoji", rekao je Borel.

On je rekao da će tokom američke izborne kampanje čuti mnogo stvari i pozvao novinare da ne računaju na njega da komentariše "sve glupe ideje koje će biti izrečene tokom nacionalne kampanje u SAD."

Tramp je rekao u subotu, tokom mitinga u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, da ukoliko bude ponovo izabran sa predsjednika SAD, neće braniti NATO članice koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze, te da će čak "podstaknuti" Rusiju da ih napadne.

Tramp koji je favorit da bude određen za predsjedničkog kandidata republikanaca na izborima u SAD u novembru, često kritikuje članice NATO da premalo finansiraju Alijansu.

Prema članu pet povelje NATO, članice se obavezuju da će braniti svaku naciju u bloku koja bude napadnuta.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je juče na izjave koje "podrivaju bezbjednost" posle riječi Donalda Trampa koji je pomenuo mogućnost da više neće braniti zemlje Alijanse čiji su finansijski doprinosi organizaciji nedovoljni.

"Svaki nagoveštaj prema kome saveznici neće braniti jedni druge podriva bezbjednost svih nas, uključujući i SAD, i izlaže američke i evropske vojnike povećanom riziku", rekao je Stoltenberg u saopštenju.

Stoltenberg je dodao da je NATO spreman i sposoban da brani sve saveznike i da je ubeđen da će "SAD ostati snažan i angažovan saveznik unutar Alijanse bez obzira ko bude pobjednik na predsjedničkim izborima".

Aktuelni predsjednik SAD Džo Bajden, kome će Tramp najverovanije biti rival na novembarskim predsjedničkim izborima, takođe je žestoko reagovao juče na Trampove izjave.

"Činjenica da Donald Tramp priznaje da namjerava da da zeleno svetlo (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu za više rata i nasilja, da nastavi njegov brutalni napad na slobodnu Ukrajinu i proširi agresiju na narode Poljske i baltičkih zemalja je uznemirujuće i opasno", rekao je Bajden juče.

Bonus video: