Ministarstvo odbrane Jermenije: Azerbejdžanske snage ubile četiri naša vojnika, jedan ranjen

Državna granična služba Azerbejdžana navela je u saopštenju od 13. februara da su azerbejdžanske snage "potpuno uništile" jermensku graničnu stanicu u Nerkin Handu tokom "osvetničke operacije" nakon što je Baku optužio jermenske trupe da su 12. februara otvorile vatru u pravcu položaja u okrugu Zangelan, tvrdeći da je jedan azerbejdžanski graničar ranjen

6862 pregleda 1 komentar(a)
Azerbejdžanska vojska (Ilustracija, Foto: Shutterstock
Azerbejdžanska vojska (Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2024. 12:11h

Četiri jermenska vojnika su ubijena, a još jedan je ranjen u azerbejdžanskoj vatri rano 13. februara na jednom od južnih djelova granice između dvije zemlje, saopštilo je jermensko ministarstvo odbrane, u prvom incidentu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ministarstvo je 13. februara saopštilo da su azerbejdžanske oružane snage otvorile vatru u 5:30 ujutro na položaj jermenske vojske u pravcu sela Nerkin Hand u provinciji Sjunik, ubivši dva vojnika, a kasnije su ažurirali broj poginulih na četiri i jednog ranjenog.

"Jedinice oružanih snaga Azerbejdžana otvorile su vatru iz malokalibarskog oružja na jermensku borbenu ispostavu u blizini sela Nerkin Hand", saopštilo je ministarstvo.

Jermenske vlasti nisu objavile nikakve druge detalje, ali je Hačatur Bagdasarian, gradonačelnik Nerkin Handa, rekao Jermenskom servisu Radija Slobodna Evropa (RSE) da je situacija u selu napeta.

Kao odgovor, Državna granična služba Azerbejdžana navela je u saopštenju od 13. februara da su azerbejdžanske snage "potpuno uništile" jermensku graničnu stanicu u Nerkin Handu tokom "osvetničke operacije" nakon što je Baku optužio jermenske trupe da su 12. februara otvorile vatru u pravcu položaja u okrugu Zangelan, tvrdeći da je jedan azerbejdžanski graničar ranjen.

Jermenija je negirala optužbe kao "dezinformacije".

Najnoviji incident uslijedio je nakon dramatičnog smanjenja prekograničnih pucnjava između dva susjeda Kavkaza od prošle jeseni, kada je Azerbejdžan povratio punu kontrolu nad otcijepljenim regionom Nagorno-Karabah u 24-satnoj vojnoj ofanzivi 19.-20. septembra i prisilio više od 100.000 etničkih Jermena da pobjegnu iz regiona, ostavljajući ga gotovo napuštenim.

Više od dva mjeseca nije prijavljena nijedna prekogranična pucnjava ni sa jedne strane.

Krajem prošlog mjeseca, visoki jermenski i azerbejdžanski zvaničnici održali su direktne razgovore o razgraničenju jermensko-azerbejdžanske granice, ključnoj prepreci za sveobuhvatni mirovni sporazum između dva naroda.

I Jermenija i Azerbejdžan su rekli da su spremni da potpišu mirovni sporazum kojim bi se okončalo njihovo višedecenijsko neprijateljstvo, ali i jedni i drugi se međusobno optužuju da odugovlače s tim.

Sjunik se graniči sa azerbejdžanskom enklavom Nahičivan.

Bonus video: