Grosi: Iran nije potpuno transparentan kada su u pitanju nuklearne aktivnosti

Grosi je rekao i da se situacija na širem Bliskom Istoku, usred izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, dodatno komplikuje

1532 pregleda 1 komentar(a)
Grosi, Foto: Reuters
Grosi, Foto: Reuters

Šef jedinice za nuklearni nadzor Ujedinjenih nacija (UN) upozorio je danas da Iran "nije potpuno transparentan" u pogledu svog atomskog programa, posebno nakon što je zvaničnik koji je nekad vodio nuklearni program Teherana objavio da Islamska Republika ima sve dijelove za oružje "u svojim rukama".

Govoreći na Svjetskom vladinom samitu u Dubaiju, s druge strane Persijskog zaliva, Rafael Mariano Grosi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), aludirao je na izjave koje je ovaj vikend iznio Ali Akbar Salehi.

Grosi je rekao i da se situacija na širem Bliskom Istoku, usred izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, dodatno komplikuje.

Iran je, nakon propasti svog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015., nastavio nuklearno obogaćivanje malo ispod nivoa za oružje.

Teheran je nakupio dovoljno obogaćenog uranijuma za izradu nekoliko vrsta oružja, ako tako odluči, piše agencija AP.

Iran "predstavlja lice koje nije potpuno transparentno kada su u pitanju njegove nuklearne aktivnosti. Naravno, to povećava opasnosti", upozorio je Grosi.

Grosi nije identifikovao iranskog zvaničnika koji je rekao da Iran ima sve što je potrebno za nuklearno oružje. Međutim, u kasnovečernjoj emisiji iranske državne televizije u nedjelju, Salehi se pojavio i rekao da zemlja ima sve što je potrebno za izradu oružja.

Od 2022. iranski zvaničnici otvoreno govore o onome što je Teheran dugo poricao: Islamska Republika je spremna izgraditi atomsko oružje po želji.

To uključuje Kamala Harazija, savjetnika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, koji je za Al Džaziru rekao da Teheran ima sposobnost izrade nuklearnog oružja, ali to ne namjerava učiniti.

Međutim, Salehijevi komentari predstavljaju dalju eskalaciju. Služio je kao šef civilne Organizacije za atomsku energiju Irana pod tadašnjim predsjednikom Hasanom Ruhanijem, relativno umjerenim unutar iranske teokratije koji je 2015. postigao dogovor sa svjetskim silama.

Dodatno očvršćavanje položaja Irana dolazi nakon što su milicije koje naoružava u regiji - libanski Hezbollah i jemenski pobunjenici Huti - pokrenule napade usmjerene na Izrael.

U međuvremenu, Huti nastavljaju napadati komercijalne brodove u regiji, izazivajući opetovane vazdušne napade iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Bonus video: