Kina kaže da plaća najvišu cijenu zbog sankcija UN Sjevernoj Koreji

Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nastavka raketnih proba, što bi za trećinu moglo smanjiti tri milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz te izolovane zemlje
1 komentar(a)
Kina, Sjeverna Koreja, most prijateljstva, Foto: Reuters
Kina, Sjeverna Koreja, most prijateljstva, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2017. 15:34h

Kina će platiti najvišu cijenu za nove sankcije Ujedinjenih nacija uvedene Sjevernoj Koreji zbog svojih bliskih privrednih veza s tom zemljom, no uvijek će podržavati rezolucije te međunarodne organizacije, izjavio je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji.

Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nastavka raketnih proba, što bi za trećinu moglo smanjiti tri milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz te izolovane zemlje, prenosi Hina.

U govoru održanom u ponedjeljak na regionalnom forumu o sigurnosti u Manili, Vang je kazao kako je nova rezolucija UN-a znak protivljenja međunarodne zajednice nastavku testiranja projektila, stoji u saopštenju ministarstva vanjskih poslova.

"S obzirom na tradicionalne privredne veze Kine i Sjeverne Koreje, najveću će cijenu u ovom slučaju platiti upravo Kina", rekao je Vang. "No da bismo zaštitili međunarodni sistem te mir i stabilnost u regiji, Kina će, kao i uvijek prije, u potpunosti primijeniti sve relevantne rezolucije."

Kina, glavni sjevernokorejski saveznik, u nekoliko je navrata isticala da je za primjenu oštrijih UN-ovih rezolucija u Sjevernoj Koreji, dodajući da one ne bi smjele uticati na "uobičajenu" trgovinu ni na život stanovnika te zemlje.

"Na ovaj način šaljemo vrlo snažnu zajedničku poruku", rekao je za NBC američki veleposlanik pri UN-u Niki Hejli, dodavši da će Vašington pratiti primjenu sankcija.

Američki predsjednik Donald Tramp pohvalno je govorio o članicama UN-a koje su se ujedinile kada je u pitanju sjevernokorejski raketni program.

"Nakon neuspjelih višegodišnjih pokušaja, zemlje su ujedinjene kako bi konačno upozorile na opasnosti što ih predstavlja Sjeverna Koreja. Moramo biti odlučni", napisao je Tramp na Tviteru.

Hejli je kazao da Trump na "stolu drži otvorenima sve karte" kada je u pitanju odnos sa Sjevernom Korejom, a kada je riječ o njezinu čelniku Kim Džong-unu, on mora biti siguran u to hoće li izaći kao pobjednik ako udari na Sjedinjene Države.

Bonus video: