BLOG Bajden: Potreban privremeni prekid vatre Gazi da bi se izvukli taoci

Rat Izraela i Hamasa – 133. dan

26266 pregleda 5 komentar(a)
Palestinski pacijenti stižu u Rafu nakon što su evakuisani iz bolnice Naser u Kan Junisu zbog izraelske kopnene operacije, juče, u južnom pojasu Gaze, Foto: Reuters
Palestinski pacijenti stižu u Rafu nakon što su evakuisani iz bolnice Naser u Kan Junisu zbog izraelske kopnene operacije, juče, u južnom pojasu Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2024. 22:13h
Završeno
21:40h

Izraelski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da će Izrael sarađivati s Egiptom prije vojne operacije u Rafi na krajnjem jugu Pojasa Gaze.

"Egipat je naš saveznik. Mi imamo mirovni sporazum s Egiptom i djelovaćemo tako da ne nanesemo štetu egipatskim interesima", rekao je Izrael Kac na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti.

"Mi ćemo djelovati u Gazi poslije koordinacije s Egiptom", dodao je izraelski ministar i najavio da će Izrael obavještavati predsjednika SAD Džozefa Bajdena o vojnoj ofanzivi.

Palestinski lideri, UN i mnoge zemlje su izrazile zabrinutost za katastrofalne posljedice po stanovništvo takve ofanzive i osudile stvaranje nove generacije izbjeglica bez izgleda da se vrate.

Međutim, šef izraelske diplomatije je ponovio odlučnost svoje zemlje da izvede tu operaciju kako bi ušla u trag palestinskoj islamističkoj organizaciji Hamas.

"Ako lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar i ubice Hamasa misle da mogu naći utočište u Rafi to se neće desiti. Mi ćemo obezbediti civilima područja da odu i bavićeno se Hamasom", rekao je Kac.

Od početka rata Kairo upozorava protiv prisilnog raseljavanja palestinskog stanovništva na Sinaju, egipatskoj teritoriji koja se graniči sa Rafom.

Tamo je oko 1,4 miliona ljudi, od kojih je većina pobjegla od sukoba, a granica s Egiptom je zatvorena.

Izrael i Egipat su 1979. godine sklopili mir, prvi između jedne arapske zemlje i jevrejske države.

Po izvještajima medija Kairo prijeti da suspenduje taj sporazum ako Izrael potisne Palestince ka Sinaju.

(Beta)  

20:59h

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je u petak da je potreban "privremeni prekid vatre" u Pojasu Gaze, opkoljenom i bombardovanom od strane Izraela da bi se "izvukli taoci" i dodao da se "uvijek nada da bi se to moglo ostvariti".

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

"Nadam se da u međuvremenu Izraelci neće izvesti veliku kopnenu invaziju", rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući o mogućoj ofanzivi na grad Rafu na jugu Gaze gdje se skupilo 1,4 miliona ljudi, većinom raseljenih zbog sukoba, piše AFP.

Palestinski lideri, UN i mnoge zemlje su izrazili zabrinutost za posljedice takve ofanzive po stanovništvo koje je već suočeno sa humanitarnom katastrofom.

"Tokom proteklih sedam dana vodio sam duge diskusije s izraelskim premijerom (Benjaminom Netanjahuom) od kojih je svaka trajala skoro jedan sat", naglasio je Bajden.

"Branio sam ideju i držim je se čvrsto da nam je potreban privremeni prekid vatre da izvučemo zatvorenike napolje, da izvučemo taoce napolje. To je u toku. Još uvijek se nadam da se to može ostvariti", dodao je američki predsjednik.

Prema podacima Izraela, više od 130 talaca je još uvijek u Gazi, od kojih 30 nisu više živi. Oteto ih je oko 250 tokom napada palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra, u kojima je ubijeno 1.160 ljudi, uglavnom civila.

Od tada Izrael vodi rat protiv Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom. U tom ratu ubijeno je 28.775 Palestinaca, najviše žena i djece, prema podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

(Radio slobodna Evropa)

20:22h

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je danas da Izrael "temeljno planira" najavljenu kopnenu ofanzivu na palestinski pogranični grad Rafa.

SAD su apelovale na Izrael da ne započinje ofanzivu ako nema "kredibilan" plan za zaštitu stotina hiljada civila koji su se tamo sklonili od sukoba u drugim djelovima Pojasa Gaze. Mnogi drugi svjetski lideri su uputili slične apele.

Oko 1,4 miliona Palestinaca, više od polovine stanovnika Gaze, naselilo je Rafu, a većina je pobjegla od rata i sada ih stotine hiljada žive u šatorima.

Galant je danas rekao novinarima da je Rafa "naredni centar gravitacije Hamasa" koji Izrael planira da cilja.

"Mi temeljno planiramo buduće operacije u Rafi, koja je značajno uporište Hamasa", rekao je izraelski ministar, ali je odbio da kaže kada bi ofanziva mogla da počne.

Dok je on govorio izraelska vojska je nastavila operaciju u obližnjem gradu Kan Junisu, gdje se usredsredila na glavnu bolnicu.

Galant je rekao da je oko 70 ekstremista uhapšeno u bolnici, od kojih je 20 učestvovalo u prekograničnim napadima na jug Izraela koji su izazvali rat.

On je takođe rekao da Izrael nema namjeru da primora palestinske civile da odu u susjedni Egipat.

Najava ofanzive na Rafu izazvala je strah da će mnogi civili biti potisnuti preko granice, što Egipat smatra neprihvatljivim. Galant je rekao da Izrael shvata brige Egipta.

"Država Izrael nema namjeru da evakuiše civile u Egipat. Mi poštujemo i cijenimo naš mirovni sporazum s Egiptom, koji je kamen temeljac stabilnosti u regionu i takođe važan partner", rekao je ministar odbrane Izraela.

Novi satelitski snimci pokazuju da Egipat gradi zid kraj granice na svojoj teritoriji u očekivanju izraelske vojne operacije - kako se čini.

(Beta)

17:11h

Najveća funkcionalna bolnica u Gazi u petak se našla pod opsadom s bespomoćnim pacijentima i ljekarima, a izraelski ratni avioni gađali su Rafu, posljednje utočište za Palestince u enklavi, rekli su zvaničnici.

Izraelska vojska objavila je u četvrtak da je upad u bolnicu Naser bio "precizan i ograničen" i da imaju vjerodostojne informacije da se Hamasovi militanti tamo skrivaju i da su tamo držali taoce, piše agencija Rojters.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je u petak da je pet pacijenata u bolnici umrlo na intenzivnoj njezi od posljedica nestanka struje i prestanka snabdijevanje kiseonikom.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u petak da pokušava doći do bolnice Naser nakon izraelskog napada.

"Još uvijek ima kritično povrijeđenih i bolesnih pacijenata u bolnici", rekao je glasnogovornik SZO-a, Tarik Jašarević.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navelo je ranije ove sedmice da se u bolnici nalazi 10.000 ljudi, ali su je mnogi napustili u strahu od izraelskog napada.

Izraelske snage koje su upale u bolnicu Naser prisilile su žene i djecu da odu u porodilište, koje je pretvoreno u vojno područje. Žene nisu smjele unijeti svoje stvari, upozorile su zdravstvene vlasti.

U međunarodnoj zajednici vlada sve veća zabrinutost da bi se humanitarna kriza u Gazi mogla naglo pogoršati ako izraelska vojska odluči krenuti s vojnom operacijom na grad Rafu na jugu Gaze. Tamo se sklonilo više od polovine stanovništva gusto naseljene enklave.

U izraelskom zračnom napadu pogođene su dvije kuće u Rafi. Ubijeno je deset ljudi, a nekoliko je ranjenih, rekli su zdravstveni zvaničnici.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su 7. oktobra prošle godine, nakon što su pripadnici militantne organizacije Hamas, koju su SAD i EU označili terorističkom, izvršili iznenadni upad na izraelsku teritoriju, pri čemu su ubili 1.200 ljudi, a više od 250 oteli za taoce.

Izrael je odgovorio zračnim udarima i kopnenom ofanzivom na Gazu, kao i potpunom blokadom Pojasa Gaze. Vojska Izraela gađala je i položaje u Libanonu i Siriji, a u toku su sukobi i na Zapadnoj obali.

Od tada je, prema navodima Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas, ubijeno više od 28.600 ljudi, uglavnom žena i djece.

(Radio Slobodna Evropa)

13:56h

Egipat gradi zid i sravnjuje zemljište u blizini svoje granice s Pojasom Gaze uoči planirane izraelske ofanzive na pogranični grad Rafu, pokazuju satelitski snimci koje je u petak analizirao Asošijeted Pres.

Egipat, koji nije javno priznao izgradnju, u više navrata je upozoravao Izrael da više od milion Palestinaca koji su sada raseljeni u Rafi ne protjeruje na egipatsku teritoriju dok se peti mjesec bori protiv militantne grupe Hamas, koju su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države označile terorističkom grupom.

Međutim, pripreme na egipatskoj strani granice na Sinajskom poluotoku sugeriraju da se Kairo priprema upravo za taj scenarij, nešto što bi moglo ugroziti njegov mirovni sporazum s Izraelom iz 1979. koji je bio oslonac za regionalnu sigurnost.

Egipatska vlada nije odgovorila na zahtjeve za komentar u petak od AP-a.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je 11. februara izdalo saopćenje u kojem upozorava Izrael na njegovu moguću ofanzivu na Rafu i "premještanje palestinskog naroda".

Satelitski snimci, koje je u četvrtak napravio Maksar Tehnolodžis, pokazuju da je u toku izgradnja zida, koji se nalazi uz cestu Šejh Zuvejd-Rafa nekih 3,5 kilometara zapadno od granice s Gazom. Na slikama se vide dizalice, kamioni i nešto što izgleda kao montažne betonske barijere koje se postavljaju duž puta.

Ti satelitski snimci odgovaraju karakteristikama koje se vide u videu koji je 12. februara objavila londonska fondacija za ljudska prava Sinaj. Na snimku se vidi kako dizalica podiže betonske zidove duž puta.

Izgleda da građevinske ekipe ravnaju i krče teren za nepoznatu svrhu, javlja AP. To se može vidjeti i na snimcima iz Planet Labs PBC područja.

Vol Strit Žurnal, citirajući anonimne egipatske zvaničnike, opisao je "ograđeni prostor od 20 kvadratnih kilometara" koji se gradi u tom području i može primiti više od 100.000 ljudi.

Tvrdolinijski zvaničnici u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua istaknuli su mogućnost potiskivanja Palestinaca iz Pojasa Gaze, čemu se snažno protivi glavni saveznik Izraela, Sjedinjene Države.

Pojas Gaze i okupirana Zapadna Obala su teritorije za koje se Palestinci nadaju da će imati za svoju buduću državu.

Izvještaj izraelskog ministarstva obavještajnih službi, sastavljen samo šest dana nakon Hamasovog napada iz Pojasa Gaze 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a u kojem je više od 250 ljudi oteto, uključivao je prijedlog premještanja civilnog stanovništva Gaze u gradove sa šatorima na sjevernom Sinaju, zatim izgradnja stalnih gradova i nedefinisanog humanitarnog koridora.

Otad, rat Izraela i Hamasa je uništio široke dijelove primorske enklave i ubio više od 28.600 ljudi, uglavnom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

(Radio Slobodna Evropa)

Izmjena: 15:27h
08:56h

Rat Izraela i Hamasa – 133. dan

Američki predsjednik Džozef Bajden ponovio je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjuhom svoje protivljenje izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi ako nije osigurana bezbjednost civila.

Kako je kasno sinoć saopštila Bijela kuća, Bajden je "ponovio svoj stav da vojna operacija ne bi trebalo da se odvija bez pouzdanog i izvodljivog plana koji će osigurati bezbjednost civila u Rafi", gradu na jugu pojasa Gaze gdje su Palestinci našli utočište bježeći od sukoba.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u Rafi se nalazi oko 1,4 miliona osoba.

Netanjahu je najavio veliku operaciju u Rafi kako bi uništio palestinski pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze i koji je 7. oktobra napao Izrael, poslije čega je uslijedila izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer je ranije rekao da će njegova vojska omogućiti civilima da napuste zonu sukoba, ali nije objasnio gdje bi Palestinci mogli da odu.

(BETA)

Bonus video: