Tramp da plati 354,9 miliona dolara jer je lažirao vrijednost imovine kako bi dobijao bolje uslove kod banaka

Tužbu je podnela državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koja je teretila Trampa i njegovu porodičnu kompaniju da je lažno uvećavala neto vrednost imovine, i do 3,6 milijardi dolara godišnje, kako bi prevarila banke i dobijala bolje uslove za kredite

11147 pregleda 5 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp treba da plati 354,9 miliona dolara kazni zbog toga što je lažirao vrednost svoje imovine kako bi dobijao bolje uslove kod banaka, odlučio je sud u Njujorku. Takođe mu je izrečena zabrana da bude zastupnik ili direktor bilo koje kompanije u Njujorku u naredne tri godine.

Tužbu je podnela državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, koja je teretila Trampa i njegovu porodičnu kompaniju da je lažno uvećavala neto vrednost imovine, i do 3,6 milijardi dolara godišnje, kako bi prevarila banke i dobijala bolje uslove za kredite.

Tramp je optužbe negirao i slučaj nazvao "političkom osvetom tužiteljke Džejms", koja je inače demokrata. Očekuje se da na presudu uloži žalbu.

Sudija Artur Engoron doneo je presudu posle dva i po meseca svedočenja 40 svedoka, među kojima je bio i sam Tramp. Završna reč je izneta 11. januara. U ovom slučaju presudio je sudija, a ne porota, pošto to nisu zatražili ni kancelarija tužiteljke niti Trampovi advokati.

Favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju svedočio je 6. novembra da je vrednost njegove imovine zapravo bila potcenjena u njegovim finansijskim dokumentima, da su banke obavile sopstvena istraživanja i bile zadovoljne njegovim poslovanjem. Tokom završne reči u januaru, rekao je da je ceo slučaj "prevara protiv njega".

Ovo je bila značajna nedelja za Trampa kada je reč o sudskim procesima. Protiv njega se vode četiri krivična postupka i jedna građanska parnica.

Bonus video: