Netanjahu rekao ministrima da potpišu rezoluciju: Odbacuje se jednostrano proglašenje palestinske države

U dokumentu se najavljuje da će "Izrael nastaviti da se protivi unilateralnom priznanju palestinske države"

4874 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Kabinet premijera Benjamina Netanjahua saopštio je danas da je on predstavio svojoj vladi rezoluciju u kojoj se odbacuje jednostrano proglašenje palestinske države u odgovoru na navodni američki plan da se predvidi "čvrst rok" za stvaranje Palestine.

Netanjahu je rekao ministrima da potpišu taj dokument "u svjetlu izjava koje su se nedavno čule u međunarodnoj zajednici o pokušaju da se palestinska država nametne Izraelu unilateralno".

"Izrael odbacuje u potpunosti međunarodne diktate o stalnom rješenju sa Palestincima. Rješenje kao što je to može biti postignuto samo putem direktnih pregovora između strana bez preduslova", navodi se u rezoluciji, prenijeli su izraelski mediji.

U dokumentu se najavljuje da će "Izrael nastaviti da se protivi unilateralnom priznanju palestinske države".

Uz to se ocjenjuje da bi takvo prizanje poslije masakra 7. oktobra bilo "velika nagrada za terorizam, nagrada bez presedana i spriječilo bi svaki budući mirovnni sporazum".

Velika Britanija, SAD i druge zapadne zemlje su podržale ideju o nezavisnoj palestinskoj državi, ali su rekle da bi palestinska nezavisnost trebalo da bude dio rješenja do kojeg bi se došlo za pregovaračkim stolom.

Netanjahu je više puta odbacio mogućnost stvaranja nezavisne palestinske države poslije rata protiv Hamasa.

Bonus video: