Izrael će zabraniti nekim muslimanima pristup džamiji Al-Aksi tokom ramazana

Al-Aksa, jedno od najsvetijih islamskih svetišta, dio je istočnog Jerusalima, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i središte je nade palestinske državnosti

3838 pregleda 8 komentar(a)
Palestinci šetaju ispred Kupole na steni na imanju Al-Aksa, Foto: Reuters
Palestinci šetaju ispred Kupole na steni na imanju Al-Aksa, Foto: Reuters

Izrael će ograničiti broj muslimanskih vjernika koji žele učestvovati u molitvama u jerusalimskoj džamiji, Al-Aksa, tokom predstojećeg svetog mjeseca ramazana, rekao je u utorak izraelski ministar policije, navodeći zabrinutost da bi to mjesto moglo okupiti demonstrante koji protestuju zbog rata u Pojasu Gaze.

Al-Aksa, jedno od najsvetijih islamskih svetišta, dio je istočnog Jerusalima, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i središte je nade palestinske državnosti, podsjeća Rojters.

Jevreji takođe poštuju ovo mjesto kao ostatak svoja dva drevna hrama.

Pravila o pristupu bila su i ranije izvor svađa, posebno tokom ramazana koji ove godine počinje 10. marta.

Izrael je i prije uvodio ograničenja, uglavnom mlađim Palestincima iz Jerusalima i okupirane Zapadne obale.

Više od četiri mjeseca od početka rata u Pojasu Gaze, zabrinutost zbog izbijanja novih nereda je sve veća.

Ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, rekao je da je premijer Benjamin Netanjahu odbacio njegovu namjeru da se većini muslimanskih građana zabrani klanjanje namaza tokom ramazana.

Ipak, rekao je da će biti nametnuto ograničenje između 40.000 i 50.000 posjetilaca, nakon rasprave u kojoj su zvaničnici tražili da svetište primi između 120.000 i 150.000 ljudi.

Mjera je izazvala osudu arapskih lidera, uključujući opozicionog poslanika Ahmada Tibija, koji je rekao da je krajnje desničar Ben-Gvir "palikuća, ali koji ima iznad sebe nekoga ko je odgovoran i koji mu dodaje kantu benzina".

Ben-Gvir je izrazio razočaranje što Netanjahu nije prihvatio njegov prijedlog da se ovlasti policija da uđe u kompleks Al-Aksa i ukloni sve zastave ili znakove postavljene u znak podrške Hamasu, militantnoj organizaciji koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku, protiv kojeg se Izrael bori u Pojasu Gaze.

Pozivajući se na tešku situaciju talaca koje Hamas drži u Gazi, Ben-Gvir je utvrdio da bi bilo "porazno" dozvoliti takvo iskazivanje solidarnosti Hamasa u gradu koji Izrael smatra svojom prijestonicom, što je status koji nije široko priznat u međunarodnoj zajednici.

Izrael je ograničio ulazak Palestinaca u to svetište otkako je Hamas pokrenuo rat u Gazi ubistvima i otmicama 7. oktobra prošle godine.

Bonus video: