Savjet bezbjednosti UN danas o rezoluciji o Gazi, SAD najavile veto i svoj predlog

Uoči glasanja, SAD su proslijedile sopstveni nacrt rezolucije članovima Savjeta. U tekstu predložene rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, stavlja se naglasak na oslobađanje talaca koje drži Hamas i ističe "hitna potreba za održivim planom" za zaštitu civila od izraelske ofanzive u Rafi

2040 pregleda 1 komentar(a)
Sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o krizi u pojasu Gaze, u sjedištu UN u Njujorku, SAD (23. januar 2024.), Foto: Reuters
Sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o krizi u pojasu Gaze, u sjedištu UN u Njujorku, SAD (23. januar 2024.), Foto: Reuters

Izraelska vojska je u utorak izvijestila o intenzivnim borbama u oblasti Kan Junisa u Pojasu Gaze, dok se Savjet bezbjednosti UN sprema da glasa o rezoluciji Alžira u kojoj se poziva na hitan prekid vatre, povećanje pristupa pomoći i odbijanje prisilnog raseljavanja Palestinaca.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da će Sjedinjene Države iskoristiti pravo veta u Savjetu bezbjednosti da blokiraju rezoluciju, koje bi, kako je rekla, moglo naštetiti naporima u posredovanju.

Uoči glasanja, SAD su proslijedile sopstveni nacrt rezolucije članovima Savjeta. U tekstu predložene rezolucije, u koji je Glas Amerike imao uvid, stavlja se naglasak na oslobađanje talaca koje drži Hamas i ističe "hitna potreba za održivim planom" za zaštitu civila od izraelske ofanzive u Rafi.

U predlogu SAD se "podvlači da tako velika kopnena ofanziva ne bi trebalo da se nastavi u trenutnim okolnostima" i "odbacuje se svaki drugi pokušaj prisilnog raseljavanja civilnog stanovništva u Gazi".

SAD ne određuju vremenski rok za iznošenje svoje rezolucije pred Savjetom bezbjednosti. Visoki zvaničnik administracije rekao je da će SAD dati vremena vijeću da pregovara o tekstu i da ne planiraju da pozivaju na skoro glasanje.

Višenedjeljni pregovori u kojima su učestvovale Sjedinjene Države, Egipat i Katar nisu uspjeli da dovedu do dogovora o zaustavljanju borbi u Gazi i obezbjeđivanju oslobađanja talaca.

Izrael je upozorio da planira da izvede ofanzivu u Rafi, oblasti južne Gaze duž egipatske granice gdje je 1,5 miliona palestinskih civila potražilo sigurnost.

Izraelskim zvaničnicima je neophodna operacija Rafa da bi ciljali tamošnje pripadnike Hamasa. Zvaničnici su takođe pominjali evakuaciju civila bez iznošenja detaljnih planova.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija su više puta govorili da nijedno mesto nije bezbjedno za civile u Gazi.

Egipat se protivi evakuaciji Palestinaca na svoju teritoriju, navodeći da bi to predstavljalo njihovo prisilno raseljavanje. Izrael negira da je to njegova namjera.

Satelitski snimci pokazuju da je Egipat počeo da gradi zonu razdvajanja visoke bezbjednosti u blizini granice sa Gazom, za slučaj masovnog egzodusa.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u utorak da je vodila evakuaciju 32 kritično bolesna pacijenta iz medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu "usred tekućih neprijateljstava i ograničenja pristupa".

SZO je saopštila da je bolničko osoblje zatražilo transfere nakon što je zbog racije izraelske vojske prošle nedjelje ustanova ostala "nefunkcionalna".

"Demontaža i degradacija medicinskog kompleksa Naser je ogroman udarac zdravstvenom sistemu Gaze. Ustanove na jugu već rade daleko iznad maksimalnog kapaciteta i jedva da su u stanju da prime više pacijenata", navodi se u saopštenju SZO.

"SZO ponavlja svoje pozive za zaštitu pacijenata, zdravstvenih radnika, zdravstvene infrastrukture i civila. Bolnice se ne smeju militarizovati, zloupotrebljavati niti napadati".

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju da eliminiše Hamas nakon što su borci grupe prešli u južni Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, prema izraelskim izvještajima i zarobivši oko 250 drugih za taoce. Vjeruje se da Hamas, koji su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU proglasile terorističkom grupom, još uvijek drži oko 130 talaca u Gazi, uključujući 30 za koje se vjeruje da su mrtvi.

Izrael je u ponedjeljak objavio video snimak na kojem vjeruje da su taoci Širi Bibas i njena dva mala dječaka, Ariel, star 4 godine i Kfir, star 9 mjeseci, vođeni prljavom ulicom u Kan Junisu ubrzo nakon što su oteti 7. oktobra. Njihov otac, Jarden Bibas, takođe je još uvijek talac.

Kontraadmiral Danijel Hagari, glavni portparol vojske, rekao je da je vojska pronašla video snimke u sigurnosnim kamerama zaplenjenim tokom ofanzive na Kan Junis.

U izraelskoj vojnoj kampanji ubijeno je 29.195 Palestinaca i povrijeđeno 69.170 drugih, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Bonus video: