Više brodova pogođeno u napadima u Crvenom moru

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije saopštila je da je oficir na brodu prijavio da ih je udario dron, "što je rezultiralo površinskim oštećenjem" superkonstrukcije - prostora za boravak posade

5158 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Pomorske bezbjednosne organizacije prijavile su napad dronom kasno u ponedjeljak na teretni brod u Crvenom moru, u okviru najnovijeg incidenta, otkako su jemenski Huti - koje podržava Iran - počeli da ometaju pomorski saobraćaj u regionu.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije ("UKMTO") saopštila je da je oficir na brodu prijavio da ih je udario dron, "što je rezultiralo površinskim oštećenjem" superkonstrukcije - prostora za boravak posade.

U izvještaju "UKMTO" se navodi da se incident dogodio oko 110 kilometara sjeverno od Džibutija, da je posada bezbjedna i da je brod putovao u sljedeću luku pristanka.

Britanska kompanija za pomorsku bezbjednost Ambrej prijavila je napad u istoj oblasti, identifikujući brod kao brod za rasute terete pod zastavom Maršalskih ostrva.

U drugom napadu u ponedjeljak, brod za rasute terete "Si čempion" pod grčkom zastavom, u vlasništvu SAD, izvijestio je da je dva puta gađan projektilima, pri čemu je jedan nanio manju štetu na brodu, a drugi je pao u more u blizini.

Brod je prevozio žito iz Argentine u jemensku luku Aden.

"UKMTO" je saopštila da je napad, koji se dogodio oko 185 kilometara istočno od Adena, ostavio "gelere i oštećenja na farbi". Nije bilo prijavljenih povrijeđenih.

Američka vojska saopštila je u ponedjeljak da je posada trećeg broda, koji je u nedjelju uveče pogođen sa dvije protivbrodske balističke rakete sa teritorije pod kontrolom Huta u Jemenu, napustila trgovački brod i da je on prebačen u obližnju luku.

Brod "Rubimar" pod zastavom Belizea, u vlasništvu Ujedinjenog Kraljevstva, uputio je poziv u pomoć poslije napada, a koalicioni ratni brod predvođen SAD odgovorio je zajedno sa trgovačkim brodom da pruži pomoć.

Bezbjednosna firma LSS-SAPU, koja je odgovorna za bezbjednost na "Rubimaru", rekla je Rojtersu da je voda počela da prodire u brod.

Portparol Huta preuzeo je odgovornost za napad, rekavši da su ekstremisti ispalili "više projektila" na "Rubimar".

Napadi Huta su od novembra poremetili globalni brodski saobraćaj u regionu, a neki prevoznici sada izbjegavaju Crveno more i Adenski zaliv, ključni prolaz do Sueckog kanala. Umjesto toga, neke kargo kompanije šalju svoja plovila na put od dodatnih 6.400 kilometara oko Afrike, povećavajući troškove isporuke i dodajući oko 10 dana vremenu putovanja u svakom smjeru.

Huti su saopštili da izvode napade u znak solidarnosti sa Palestincima usred rata u Gazi.

Američke i britanske vojske presrele su neke od napada Huta, a istovremeno su izvele udare na ciljeve Huta u Jemenu.

Evropska unija je u ponedjeljak objavila da pokreće sopstvenu pomorsku misiju za zaštitu brodova na Crvenom moru.

"Evropa će obezbijediti slobodu plovidbe u Crvenom moru, radeći zajedno sa svojim međunarodnim partnerima", napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Iksu, ranije poznatom kao Tviter.

Bonus video: