BLOG Ministarstvo zdravlja Gaze: Izrael bombardovao kuće, ubijena najmanje 23 Palestinca

Rat Izraela i Hamasa - 139. dan

24884 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2024. 22:06h
Završeno
22:04h

Brazilski ministar inostranih poslova Mauro Vieira je danas izvijestio da poslije sastanka članica G20 u Rio de Žaneiru postoji "praktično jednoglasje" među članicama te grupe u podršci rešenju o dvije države na Bliskom istoku.

"On nije rekao samo 'jednoglasje', jer se nisu sve intervencije fokusirale na tu temu, ali oni koji su se javili za riječ bili su za, a bilo ih je mnogo", objasnila je jedan brazilski diplomatski izvor AFP-u.

Tokom kratkog obraćanja novinarima na kraju sastanka ministara spoljnih poslova zemalja G20, šef brazilske diplomatije je podvukao "praktično jednoglasje u podršci rješenju dvije države kao jedinom mogućem za sukob između Izraela i Palestine".

Brazil od decembra predsedava G20, a sastanak u Riju bio je uglavnom fokusiran na ratove u Gazi i Ukrajini.

Izraelski parlament je juče velikom većinom glasao za rezoluciju koju je predložio premijer te zemlje Benjamin Netanjahu i kojom se izražava protivljenje bilo kakvom "jednostranom priznanju palestinske države", što bi, kako se navodi, predstavljalo nagradu za "terorizam bez presedana" koji je 7. oktobra 2023. godine počinio palestinski militantni pokret Hamas.

(Beta)

21:55h

Izrael će poslati pregovarače na pregovore o primirju u Parizu u petak, objavili su izraelski mediji, dok se stanovnici Gaze nadaju prekidu vatre koji bi mogao da zaustavi potpuni izraelski napad na Rafu, nakon što je taj grad pretrpio jedno od najgorih bombardovanja u sukobu, prenosi agencija Rojters.

Izraelska televizija Kanal 12 izvijestila je danas da je ratni kabinet odobrio slanje pregovarača, na čelu sa šefom izraelske obavještajne službe Mosad, u Pariz na razgovore o potencijalnom sporazumu o oslobađanju više od 100 talaca za koje se vjeruje da ih drži palestinska militantna grupa Hamas.

Šef Hamasa, Ismail Hanije, boravio je ove nedjelje u Egiptu, što je najjači znak u posljednjih nekoliko nedjelja da pregovori ostaju živi, navodi Rojters

Ranije je izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao u saopštenju: "Proširićemo ovlašćenja koja su data našim pregovaračima o taocima, dok se pripremamo za nastavak intenzivnih kopnenih operacija."

20:52h

Najmanje 23 Palestinca ubijena su u četvrtak u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze, prenosi agencija Rojters.

20:40h

Izraelske snage izvršile su danas raciju na Medicinski kompleks Naser, najveću funkcionalnu bolnicu u Gazi, ubrzo nakon što su se povukle iz njega, saopštilo je ministarstvo zdravlja palestinske enklave, prenosi agencija Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je bolnica u Kan Junisu, druga po veličini i ključna za osakaćene zdravstvene službe u Gazi, prestala da radi prošle nedjelje nakon jednonedjeljne izraelske opsade praćene racijom.

Bolnica Naser je najnovija zdravstvena ustanova koja je postala poprište rata u sukobu između Izraela i Hamasa, koji sada traje peti mjesec.

Izrael kaže da Hamas, islamistička grupa koja vodi Gazu od 2007, koristi bolnice kao zaklon. Hamas to negira i kaže da optužbe Izraela služe kao izgovor za uništavanje zdravstvenog sistema.

Rat je pokrenut napadom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, a 253 uzeta kao taoci. Obećavajući da će uništiti Hamas, Izrael je odgovorio vazdušnim i kopnenim napadom koji je prema vlastima Gaze ubio više od 29.000 Palestinaca i ranio više od 69.000. Rat je raselio većinu od 2,3 miliona stanovnika enklave i veći dio pretvorio u ruševine.

20:39h

Ministri spoljnih poslova Grupe 20, koji su se sastali u Brazilu, jedinstveni su u stavu da je rješenje sa dvije države jedini put mira u izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

„Svi su ovdje za to, svi. Nijesam čuo da je bilo ko protiv toga. Postoji snažan zahtjev za rješenjem sa dvije države, to je konsenzus među nama“, rekao je Borelj, prenosi Hina.

On je istakao da je zajedniči stav svih članica G20 da neće biti ni mira, ni održive sigurnosti za Izrael sve dok Palestinci ne dobiju jasnu političku perspektivu da izgrade svoju državu.

Borelj je ukazao da se kriza u Gazi preliva i na Zapadnu obalu, koja „apsolutno kipti od napada izraelskih doseljenika na palestinske civile“.

Šef evropske diplomatije je rekao da je zatražio od Brazila, kao domaćina skupa, da objasni svijetu da su svi koji su prisustvovali sastanku za to rješenje.

„Moramo mobilisati naš politički kapacitet da zagovaramo da se to rješenje primijeni, inače su to samo lijepe želje“, kazao je Borelj.

On je dodao da očekuje da će arapske zemlje u narednom periodu predložiti mirovno rješenje za Gazu.

Netanjahu i njegova desničarska koaliciona vlada i dalje odbacuju mogućnost uspostavljanja palestinske države, uprkos tome što i glavni izraelski saveznik Sjedinjene Američke Države i dalje govore da je rješenje sa dvije države jedini održivi način da u regionu dođe do trajnog mira.

(MINA)

19:47h

Izraelske snage povukle su se iz medicinskog kompleksa Naser u Gazi u četvrtak, nedjelju dana nakon što su ga izvršile, saopštilo je ministarstvo zdravlja palestinske enklave, prenosi agencija Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je bolnica u Kan Junisu, drugoj po veličini i ključnoj za osakaćene zdravstvene službe u Gazi, prestala da radi prošle nedelje nakon jednonedeljne izraelske opsade praćene racijom.

13:05h

Otkako je vođa Hamasa u Pojasu Gaze Jahja Sinvar oslobođen iz izraelskog zatvora 2011. godine izraelska bezbjednosna služba Šin Bet je više puta pokušavala da dobije odobrenje vlade da ga ubije, piše novinar izraelskog lista Jediot ahronota.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je pet puta "stavio veto" na ubistvo Sinvara kako bi izbjegao rat sa Hamasom, objavio je danas novinar Nadav Ejal.

Tokom svog mandata bivši premijer Izraela Naftali Benet je takođe razmatrao tu ideju.

Poslije napada palestinskih ekstremista u maju 2022. godine u gradu Eladu u Izraelu Šin Bet je ponovo predložio plan za ubistvo lidera Hamasa, ali se izraelska vojska tome usprotivila.

Tadašnji ministar odbrane Izraela Beni Ganc je takođe bio protiv ubistva, vjerujući da je Hamas zastrašen.

Novinar Ejal ne navodi izvore, ali drugi izraelski mediji komentarišu da Šin Bet svaljuje odgovornost na političko rukovodstvo za rat koji je izbio 7. oktobra između Izraela i Hamasa.

Sinvar je oslobođen u okviru razmjene 1.000 palestinskih zatvorenika za izraelskog vojnika Gilada Šalita koji je bio u zatočeništvu u Gazi više od pet godina.

(BETA)

13:03h

Palestinski islamistički Hamas objavio je danas saopštenje u kojem je pohvalio napad kraj jevrejskog naselja Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali, označivši taj smrtonosni incident "prirodnim odgovorom na rat u Gazi", objavili su mediji na arapskom jeziku.

"Herojska operacija je prirodan odgovor na masakre i zločine okupatora u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", saopštio je Hamas.

U saopštenju se takođe pominje predstojeći muslimanski mjesec posta i nastojanja Izraela da minimizira bezbjednosne rizike tokom praznika, ocjenjujući da mu "okupatorska invazija Jerusalima i planovi da spriječi vjernike da dođu do džamije Al-Aksa tokom Ramazana neće donijeti bezbjednost".

U napadu je ubijen jedan Izraelac, a kako je naknadno saopšteno na licu mjesta pomoć je ukazana ranjenima. U bolnice je prenijeto petoro ljudi.

Dva napadača su ubili pripadnici izraelskih bezbjednosnih snaga i civili na poprištu napada, a treći je pokušao da pobjegne, ali je pritvoren i ne zna se u kakvom je stanju. U prvim izvještajima je navedeno da je i on ubijen.

Palestinci su iz automatskog oružja pucali na vozila pred kontrolnim punktom na putu za Jerusalim, gdje su se dovezli u automobilu.

Ministar nacionalne bezbjednosti Izraela Itamar Ben Gvir je ocijenio da je velika katastrofa izbjegnuta zahvaljujući policiji i naoružanim građanima.

Policija je u međuvremnu objavila identite napadača, dva brata Muhameda i Katema Zavahre i Ahmeda al Avaša i navela da su stanovnici područja Vitlejema na Zapadnoj obali.

Izraelski ministar finansija Becalel Smotrič, koji je ultradesničar kao i Ben Gvir, zahtijeva da se odobre planovi za hiljade novih stambenih jedinica u Maale Adumimu i okolnim naseljima u odgovoru na današnji napad.

"Naši neprijatelji znaju da će svaka povreda koju nam nanesu dovesti do više izgradnje i razvoja i naše veće kontrole širom čitave zemlje", rekao je Smotrič.

(BETA)

13:02h

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je od početka rata te palestinske organizacije i Izraela poginulo 29.410 ljudi u Pojasu Gaze.

U saopštenju se dodaje da je u protekla 24 sata poginulo 97 Palestinaca. Od 7. oktobra kada je rat počeo ranjeno je 69.465 ljudi, prenosi Frans pres.

Izraelski mediji konstatuju da ti podaci ne mogu biti nezavisno potvrđeni, te da uključuju i civile i članove Hamasa ubijene u Gazi, uključujući i one koje su usmrtile pogrešno ispaljene rakete palestinskih ekstremista.

IDF (Izraelske odbrambene snage) tvrde da su ubile oko 12.000 operativaca u Gazi uz još 1.000 ekstremista ubijenih u Izraelu prvog dana rata. Ministrstvo u Gazi je još ranije saopštilo da su većina među žrtvama žene i djeca.

(BETA)

09:33h

Izrael je danas spriječio raketni napad jemenskih Huti pobunjenika blizu lučkog grada Elijata, u vrijeme kada ta grupa povećava broj svojih napada na brodove u Crvenom moru zbog izraelskog rata u pojasu Gaze.

Tako bar izgleda na onlajn snimcima na kojima se vidi presretanje projektila, a koji su objavljeni odmah poslije sirena za uzbunu rano jutros u Elijatu.

Izraelska vojska kasnije je saopštila da je presretanje izveo izraelski protivraketni odbrambeni sistem "Strijela".

Izrael nije identifikovao koji su projektili ispaljeni, ni odakle. Međutim, poznato je da sistem Strijela presreće balističke rakete dugog dometa.

Izraelska vojska je saopštila da je protivvazdušni sitem uspješno presreo rakete lansirane ka Izraelu, dodajući da one nisu stgle do izraelske teritorije, niti su predstavljale opasnost za civile.

Huti nisu odmah preuzeli odgovornost za napad, oni to obično čine više sati kasnije.

Elijat, koji se nalazi na Crvenom moru, ključni je lučki grad u Izraelu. Huti su prvi put tvrdili da su izveli napad raketama i dronovima na taj grad 31. oktobra, ali nisu izazvali nikakva oštećenja u gradu, kao ni u napadima koji su uslijedili.

Od novembra Huti su više puta gađali brodove u Crvenom moru i okolnim vodama zbog izraelskog rata protiv Hamasa u pojasu Gaze. Često su brodovi, koje su gađali, imali tek slabe ili nejasne veze sa Izraelom, iako su Huti tvrdili da su im takvi brodovi meta, i time su ugrozili plovidbu tim važnim trgovačkim plovnim putem.

SAD su uspostavile snage za odbranu brodova na Crvenom moru i do sada, zajedno sa Velikom Britanijom, izvele više napada na raketne sisteme Huta. EU je takođe javila da od ponedjeljka formira snage za zaštitu brodova na Crvenom moru.

(BETA)

08:26h

Jedna osoba je ubijena, a osmoro je ranjeno kada su jutros naoružani ljudi otvorili vatru iz automatskog oružja na nekoliko vozila kraj jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Incident se dogodio kraj Maale Adumima, istočno od Jerusalima, saopštila je policija i dodala da su se napadači na mjesto napada dovezli u automobilu.

Policija je navela da su "trojica terorista" izvela napad na Izraelce u vozilima koja su se kretala ka Jerusalimu, nekoliko stotina metara prije kontrolnog punkta, prenijeli su izraelski mediji.

"Trojica terorista su izašla iz svog automobila i počela da pucaju iz automatskog oružja na vozila u sabraćajnoj gužvi na putu za Jerusalim", navedeno je u policijskom saopštenju.

Dvojicu napadača pripadnici bezbjednosnih snaga ubili su na licu mjesta, a treći je bježao, ali je ubijen nešto kasnije nakon policijske potjere.

Izraelski mediji su najprije javili da su tri osobe teško ranjene, a potom je jedna preminula.

Naknadno je rečeno da je šestoro ranjenih prenijeto u bolnicu u Jerusalim.

(BETA)

08:25h

Sjedinjene Američke Države su juče izvele četiri udara na raketne sisteme Huti pobunjenika u Jemenu, saopštila je američka vojna komanda na Bliskom istoku (Centcom).

Kako je navedeno, tokom jučerašnjeg dana američke snage su u samoodbrani izvele četiri udara na sedam sistema krstarećih protivbrodskih raketa Huta i na jedan samohodni transporter protivbrodskih balističkih raketa, koji su bili spremni za lansiranje ka Crvenom moru.

Pored toga, američke snage su oborile i jedan dron.

Rakete, nosači raketa i dron identifikovani su u zonama Jemena pod kontrolom Huta i predstavljali su "neposrednu opasnost" za plovidbu u toj oblasti, saopštila je američka komanda.

Huti od novembra kod obala Jemena napadaju brodove, kako smatraju, povezane sa Izraelom, tvrdeći da to rade iz solidarnosti sa Palestincima u pojasu Gaze, gdje Izrael vodi rat protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Zbog napada Huta, SAD su u decembru formirale multinacionalne zaštitne pomorske snage u Crvenom moru, važnom međunarodnom trgovačkom plovnom putu i, uz pomoć Velike Britanije, izvele su više napade na Hute u Jemenu.

Od tada su Huti proširili svoje napade na brodove za koje smatraju da su nekoj vezi sa SAD i sa Velikom Britanijom.

Evropska unija je u ponedjeljak objavila da pokreće sopstvenu misiju za pomorsku zaštitu u toj oblasti, predviđenu da traje godinu dana sa mogućnošću produženja.

(BETA)

08:20h

Rat Izraela i Hamasa - 139. dan.

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je jutros da je 99 Palestinaca poginulo protekle noći u Pojasu Gaze.

Izrael je izveo nove vazdušne udare na Rafu na jugu Gaze u noći između srijede i četvrtka, javio je Fran pres, u vrijeme kada počinju komplikovani razgovori u Kairu o uspostavljanju primirja na toj palestinskoj teritoriji.

Specijalni američki izaslanik će, kako se očekuje, doći u Izrael danas u nastojanju da obnovi razgovore koji su do sada bili u zastoju.

Rat izazvan 7. oktobra napadima Hamasa bez presedana na izraelsku teritoriju doveo je Pojas Gaze u katastrofalnu humanitarnu situaciju.

Po podacima Ujedinjenih nacija, velikoj većini stanovnika prijeti glad, a međunarodna zajednica je posebno zabrinuta za sudbinu oko 1,5 miliona Palestinaca koji su se od sukoba u drugim područjima Gaze sklonili u Rafu, na granici s Egiptom.

Rafa je posljednje uporište Hamasa, smatra premijer Izraela Benjamin Netanjahu i uprkos međunarodnom protivljenju planira da pokrene tamo kopnenu ofanzivu.

Protekle noći izraelske vazduhoplovne snage izvele su desetak udara na Rafu, rekao je novinar Frans presa.

Savjetnik američkog predsjednika Džozefa Bajdena Bret Mekgurk doputovaće u Izrael poslije posjete Egiptu, gdje se vode novi razgovori o primirju.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da SAD žele da se dogovor postigne što je brže moguće.

Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije, koji živi u izgnanstvu u Kataru, trenutno je u Kairu.

Na dnevnom redu razgovora je prva faza plana koji su pripremili posrednici, Katar, SAD i Egipat, a predviđa šestonedjeljno primirje uz razmenu talaca za palestinske zatvorenike koje drži Izrael i ulazak u Gazu velike količine humanitarne pomoći.

Po podacima Izraela, u Gazi je zatočeno još 130 talaca, od kojih, kako se vjeruje, 30 više nije živo, od ukupno 250 ljudi otetih 7. oktobra.

Tada je ubijeno 1.160 ljudi, većinom civila, u napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom.

U izraelskim osvetničkim napadima iz vazduha, sa kopna i sa mora na Gazu poginulo je više od 29.000 osoba, većinom žena i djece, po podacima tamošnjeg Ministrstva zdravlja koje je pod kontrolom Hamasa.

(BETA)

Bonus video: