Rat Izraela i Hamasa izaziva tenzije na Berlinalu

Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu politika nije strana. Zato i nije čudo što je sukob na Bliskom istoku ove godine na Berlinalu izazvao debate i proteste

2585 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma „Nema druge zemlje“, koji je režirao palestinsko-izraelski kolektiv i koji je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Foto: Printscreen YouTube
Scena iz filma „Nema druge zemlje“, koji je režirao palestinsko-izraelski kolektiv i koji je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Foto: Printscreen YouTube

Berlinale je poznato po tome da se bavi političkim pitanjima i zalaže za humanitarne vrijednosti. Debate i protesti oko rata između Izraela i Hamasa neizbežno su dio ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu.

Iako je nekoliko natpisa „Slobodna Gaza“ primijećeno na crvenom tepihu, svečano otvaranje 15. februara održano je bez bilo kakvih ometanja.

Zatim je u nedelju, kako izvještava portal Deadline.com, prilično neočekivano, oko 50 propalestinskih pristalica organizovalo protest na Evropskom filmskom tržištu. Ta manifestacija ima bliske veze s festivalom, ali za razliku od mnogih premijera na crvenom tepihu Berlinala, ta poslovna platforma ograničena je na profesionalce filmske industrije i zato nije u centru pažnje javnosti.

Saradnici Berlinala pozivaju na jače saopštenje

Kritike su stizale i iz same organizacije festivala. Otvoreno pismo, koje je do sada potpisalo 60 partnera Berlinala, uključujući i kustose različitih sekcija festivala, poziva organizatore da pooštre svoju zvaničnu izjavu o trenutnoj humanitarnoj krizi u Gazi.

Kada su predstavljali svoj program, menadžerski dvojac Berlinala, Marijete Risenbek i Karlo Šatrijan, istakli su da saosjećaju sa svim žrtvama krize na Bliskom istoku, da žele da se „svačija patnja prepozna i da naš program otvori različite perspektive o složenosti svijeta“.

Marijete Risenbek i Karlo Šatrijan
Marijete Risenbek i Karlo Šatrijanfoto: REUTERS

Za potpisnike pisma to, međutim, nije dovoljno: „Pridružujemo se globalnom pokretu solidarnosti, zahtijevamo hitan prekid vatre i pozivamo na oslobađanje svih talaca“, navodi se u pismu. „Dok svijet svedoči nezamislivom gubitku života civila u Gazi, uključujući i živote novinara, umjetnika i filmskih radnika, kao i uništavanju jedinstvenog kulturnog nasleđa, potrebni su nam jači institucionalni stavovi.“

Pokret „Strike Germany“ poziva na bojkot

Još jedno otvoreno pismo stiglo je od učesnika sekcije „Forum expanded“, jednog od nezavisnih programa festivala. To je eksperimentalna sekcija Berlinala koja film doživljava kao medij kroz širok spektar umetničkih disciplina.

Više od sto potpisnika pisma izrazilo je podršku četvorici kolega koji su svoje radove povukli iz selekcije uoči manifestacije. Ta četvorica umjetnika na Instagramu su izrazila solidarnost s pokretom „Strike Germany“, koji poziva na bojkot državnih kulturnih institucija u Njemačkoj, a u znak protesta zbog oklijevanja te zemlje da pozove na prekid vatre. Zbog svoje nacističke prošlosti, Njemačka podršku Izraelu vidi kao svoju istorijsku odgovornost.

Izraelski film inspirisan apsurdnom igrom o usponu fašizma

Istovremeno, izraelski filmski stvaraoci prisutni na festivalu ne beže od kritike vlasti svoje zemlje. Poznati izraelski reditelj Amos Gitaj premijerno je prikazao svoj novi igrani film na Berlinalu „Šikun“ (Shikun). Taj politički obojen film zasniva se na drami „Nosorog“ iz 1959. godine, francusko-rumunskog pisca Ežena Joneska. Riječ je o apsurdnoj basni koja komentariše iznenadni uspon fašizma uoči Drugog svjetskog rata.

Gitaj je razvio filmski projekat usred ogromnog protestnog pokreta protiv sporne reforme pravosuđa izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, a koju protivnici vide kao napad na demokratiju u zemlji.

Film „Šikun“, što na hebrejskom znači „socijalno stanovanje“, je praktično niz vinjeta smještenih u jednom pustom stambenom kompleksu. U različitim prostorijama zgrade vide se scene u kojima su Izraelci i Palestinci, ali i Ukrajinci i druge pridošlice. Gitaj izaziva svoje gledaoce nekonvencionalnom narativnom strukturom. U jednom intervjuu objasnio je da mu je dosadno pripovedanje koje dominira na platformama za striming.

Film takođe donosi i citate nekih od velikih svjetskih mislilaca, od Umberta Eka, do Roberta Musila, kao i odlomke iz članka izraelske novinarke Amire Has pod naslovom „’Samo sam izvršavao naredbe’: Šta ćete reći svojoj djeci?“, koji je objavljen 2018. Članak je imao za cilj da senzibilizuje Izraelce i podigne njihovu svijest o teškom položaju stanovnika Gaze.

Uzgred, Has, ćerka preživelih Holokausta, bila je među prvim kritičarima njemačkog stava prema Izraelu posle napada 7. oktobra. Ona je manje od deset dana nakon napada objavila članak u izraelskim novinama „Harec“ pod naslovom „Njemačko, ti si odavno izdala svoju odgovornost“.

Gitajev film završava se citatom iz pesme „Misli na druge“, riječima saosjećanja koje je napisao palestinski pjesnik Mahmud Darviš (1941-2008).

Amos Gitaj: Netanjahu je prijetnja za Izrael

Dok film djeluje zagonetno za publiku, koja nije upoznata sa svim tim referencama, Gitaj pak u razgovoru s novinarima na Berlinalu koristi vrlo jasne pojmove da izrazi svoje stavove o aktuelnoj izraelskoj vladi.

Nakon što je istakao da se Hamasovi brutalni teroristički napadi nikako ne mogu opravdati, taj kritičar ekstremizma kaže da je njegova matična zemlja „talac Netanjahuove najdesničarskije koalicije“. Gitai vidi Netanjahua kao „manipulatora na najvišem nivou“ i smatra da, kako je rekao za DW, premijer „može da uništi Izrael“.

Poziv Njemačkoj da zauzme jači moralni stav

Još jedan od filmova koji komentarišu bliskoistočni sukob na berlinskom festivalu je djelo „Nema druge zemlje“ (No Other Land) u režiji palestinsko-izraelskog kolektiva. Dokumentarac prikazuje kako se Bazel Adra, mladi palestinski aktivista i jedan od koreditelja filma, godinama bori protiv iskorenjivanja Masafera Jate, njegovog sela na izraelskoj Zapadnoj obali, gde se ruše kuće, a stanovnici protjeruju. Jer, tu je zvanično predviđena izgradnja vojnog poligona.

Film prikazuje kako mu se u tim njegovim naporima pridružio i izraelski novinar Juval Abraham, koji je postao aktivista nakon što je naučio arapski jezik i postao svjedok nepravde izraelske okupacije.

Za aktiviste, ugnjetavanje neizbježno dovodi do nasilnih reakcija, zbog čega smatraju da bi Zapad trebalo da izvrši veći pritisak na izraelsku vladu da okonča okupaciju.

„Znam da Njemci osećaju veliku krivicu za ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu“, kaže Abraham za DW, dodajući da su i mnogi njegovi rođaci ubijeni tokom Holokausta. „Ali, nemojte sada da koristite tu krivicu i odbijate da pozovete na prekid vatre. Iskoristite je da nam pomognete da dođemo do političkog rješenja! Koristite je da izvršite pritisak na državu Izrael da okonča okupaciju“, kaže izraelski dokumentarista. "To bi za mene bio mnogo moralniji stav koji bi vlada mogla da zauzme."

Bonus video: