S pogledom na talibane, UN pozivaju da se rodni aparthejd proglasi zločinom protiv čovječnosti

Sve veća ograničenja talibana protiv žena imaju za cilj kontrolu njihovog izgleda i javnih interakcija

1388 pregleda 0 komentar(a)
Avganistanke (ilustracija), Foto: Shutterstock
Avganistanke (ilustracija), Foto: Shutterstock

Stručnjaci Ujedinjenih naroda(UN) za diskriminaciju žena i djevojčica pozvali su međunarodnu zajednicu da formalno prizna "rodni aparthejd" kao zločin protiv čovječnosti.

Naglašavajući tešku situaciju žena i djevojčica pod vlašću talibana u Avganistanu, petočlana komisija eksperata iz Meksika, Sjedinjenih Država, Kine, Srbije i Ugande rekla je da je taj korak odavno zakasnio.

"Talibanska vladavina čini kodifikovanje rodnog aparthejda u međunarodnom pravu posebno hitnim", navodi se u saopštenju UN za štampu.

"To bi omogućilo međunarodnoj zajednici da bolje identifikuje i riješi napade režima na avganistanske žene i djevojke", dodaje se u saopštenju.

Otkako su preuzeli vlast u avgustu 2021. kada su međunarodne trupe napustile zemlju, talibani su ponovo uspostavili jednu od najrigidnijih politika rodne diskriminacije u svijetu.

Njena vlada je zabranila ženama i tinejdžerkama obrazovanje i zapošljavanje u većini sektora. Sve veća ograničenja talibana protiv žena imaju za cilj kontrolu njihovog izgleda i javnih interakcija.

Avganistanskim ženama takođe su zabranjene slobodne aktivnosti, a zabranjeno im je ili su obeshrabrene da trče ili posjećuju kozmetičke salone i restorane.

"Državni zakoni, politike i prakse koje žene dovode u uslove ekstremne nejednakosti i ugnjetavanja, s namjerom da se njihova ljudska prava efikasno ugase, odražavaju samu srž sistema aparthejda", navodi se u saopštenju UN-a.

Stručnjaci UN-a preporučili su uključivanje rodnog aparthejda kao zločina protiv čovječnosti prema članu 2 nacrta člana o sprječavanju i kažnjavanju zločina protiv čovječnosti. Šesti komitet Generalne skupštine UN trenutno razmatra nacrt zakona.

"Žene su zatočene i mučene pod raznim izgovorima", rekla je za Radio Azadi RSE-a jedna stanovnica glavnog grada Kabula. "Nadam se da će rodni aparthejd biti priznat u Avganistanu."

Još jedna žena u glavnom gradu izjavila je za Radio Azadi da se rodna diskriminacija uskoro treba okončati. "Nemojte produžavati ovu krizu", rekla je.

Više od godinu dana, avganistanski aktivisti za ženska prava vode kampanju da proglase odnos talibana prema avganistanskim ženama i djevojkama rodnim aparthejdom.

Bonus video: