Međunarodna istraga: Islamska država koristila otrovni gas u napadu u Siriji iz 2015.

Istraga je utvrdila da je "granata sa hemijskim punjenjem ispaljena sa položaja koje je držala Islamska država, i da nijedna druga grupa osim nje nije imala načina, motiva i sposobnosti da upotrijebi gas tokom borbi u Marei"

4580 pregleda 2 komentar(a)
Zastava Islamske države (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastava Islamske države (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U izvještaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) objavljenom danas navodi se da je njena istraga napada iz 2015. godine u Siriji našla "dovoljno dokaza da vjeruje" da je grupa Islamska država (IS) koristila otrovni gas Iperit.

U izvještaju se navodi da je tim međunarodnih istražitelja otkrio da je iperit korišćen tokom napada 1. septembra 2015. godine, kada je Islamska država napala grad Marea koji se nalazi na oko 25 kilometara sjeverno od Alepa.

Istraga je utvrdila da je "granata sa hemijskim punjenjem ispaljena sa položaja koje je držala Islamska država, i da nijedna druga grupa osim nje nije imala načina, motiva i sposobnosti da upotrijebi gas tokom borbi u Marei".

U izvještaju se tvrdi da je 11 osoba iskusilo "simptome slične onima koji se dobijaju nakon izlaganja otrovnom gasu".

Izvršni direktor OPCW Fernando Arias je rekao da ovo predstavlja "mračno podsjećanje međunarodnoj zajednici da su nedržavni akteri poput IS razvili kapacitet i volju da koriste hemijsko oružje.

Prethodni izvještaji istog tima su smatrali da su snage sirijske vlade u Damasku odgovorne za upotrebu hemijskog oružja pet puta u tri različita grada u Siriji tokom 2017. i 2018. godine.

Tim je osnovan 2018. godine da zamijeni Zajednički istražni mehanizam Ujedinjenih nacija-OPCW, koji je raspušten kada je Rusija stavila veto na rezoluciju o produženju njenog mandata 2017. godine.

Bonus video: