Bajden se sastao sa suprugom i ćerkom Alekseja Navaljnog: "Nasljeđe i hrabrost će zauvijek živjeti..."

Bijela kuća saopštila je da se Bajden sa članovima porodice Alekseja Navaljnog sastao u San Francisku

12894 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Bajden i supruga i ćerka Alekseja Navaljnog, Foto: Twitter
Bajden i supruga i ćerka Alekseja Navaljnog, Foto: Twitter

Američki predsjednik Džozef Bajden sastao se sa suprugom i ćerkom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog – koji je prošlog petka, prema navodima ruskih vlasti, preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji.

“Sastao sam se sa Julijom i Dašom da bih im izrazio saučešće zbog nenadoknadivog gubitka. Nasljeđe i hrabrost Alekseja Navalnog će zauvijek živjeti u njima i ljudima širom Rusije koji se bore za zaštitu demokratije i ljudskih prava", objavio je američki predsjednik na društvenoj mreži Iks.

Bijela kuća saopštila je da se Bajden sa članovima porodice Alekseja Navaljnog sastao u San Francisku.

"Predsjednik je iskazao divljenje izuzetnoj hrabrosti i nasljeđu Alekseja Navaljnog u borbi protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusiju u kojoj vladavina prava važi za sve građane. Istakao je da će se njegovo nasljeđe na ljude širom Rusije i svijeta koji će tugovati zbog tog gubitka i i boriti se za slobodu, demokratiju i ljudska prava", navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Takođe, ukazano je da će američka administracija u petak objaviti novi paket ošrtih sankcija Rusiji kao odgovor na smrt Alekseja Navaljnog, rusku represiju i agresiju, ali i rat i invaziju na Ukrajinu koja ulazi u treću godinu.

Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je u utorak da će sankcije pokrivati niz oblasti, među kojima su odbrambeni i industrijski sektor kao i izvori prihoda za ekonomiju.

"Šta god ruska vlada odluči da kaže svijetu, jasno je da su predsjednik Putin i njegova vlada odgovorni za smrt Navaljnog", poručio je Kirbi.

Tada je rekao i da američka ambasada u Moskvi traži više informacija o smrti opozicionog lidera "ali da je teško doći to tačke gdje možete da vjerujete u ono što Rusi govore o njegovoj smrti".

Porodica Alekseja Navaljnog i zapadne države sumnjaju u odgovornost ruske države i predsjednika Vladimira Putina za smrt izrazitog kritičara Kremlja i borca protiv korupcije – koji se zalagao za primjenu sistema vladavine prava u Rusiji.

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Julija, najavila je u video poruci objavljenoj u ponedjeljak da će nastaviti borbu svog muža protiv ruskih vlasti.

Istovremeno, optužila je Vladimira Putina da joj je ubio muža u udaljenom zatvoru i obećala da će kazna stići i njega i druge navodne počinioce.

Američki predsjednik Bajden takođe se nije dvoumio u vezu sa odgovornošću za smrt istaknutog ruskog opozocionara.

"Nema sumnje da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog. Ono što se dogodilo Navaljnom je još jedan dokaz Putinove brutalnosti. Niko ne bi trebalo da bude u zabludi... Putin ne napada samo građane u drugim zemljama, kao što vidimo u Ukrajini - on takođe čini užasne zločine protiv svog naroda", naglasio je Bajden u danu kada je objavljeno da je Navaljni preminuo.

Inače, šest dana poslije njegovog preminuća – ruske vlasti porodici još nisu predale njegovo tijelo. Majka Alekseja Navalnog, Julija, objavila je u četvrtak da joj je rečeno da ruski istražitelji planiraju tajnu sahranu njenog sina – rekavši da ne pristaje na to.

Aleksej Navaljni preminuo je u ruskoj arktičkoj koloniji dok je služio zatvorsku kaznu po optužbama za navodni ekstremizam.

Bonus video: