Adejemo: SAD će sankcionisati više od 500 entiteta uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu

Zamjenik američkog sekretara za finansije Voli Adejemo je agenciji Rojters rekao da će uvođenje restriktivnih mjera biti sprovedeno u partnerstvu sa drugim državama

3671 pregleda 9 komentar(a)
Adejemo, Foto: Reuters
Adejemo, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) će sankcionisati više od 500 entiteta uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je zamjenik američkog sekretara za finansije Voli Adejemo.

Konkretne mjere trebalo bi da budu objavljene u petak.

Adejemo je agenciji Rojters rekao da će uvođenje restriktivnih mjera biti sprovedeno u partnerstvu sa drugim državama.

Kako je objasnio, biće usmjerene protiv ruske vojne industrije, ali i kompanija preko kojih Rusija uvozi potrebna dobra i sirovine.

"Stotine sankcija biće uvedene ovdje u SAD. Međutim, važno je da budemo svjesni da mjere ne preduzima samo Amerika. Njihov cilj je onemogućavanje pristupa ruskoj vojnoj industriji sirovinama potrebnim za proizvodnju oružja. Svrha im je i da otežaju pristup Rusiji prihodima potrebnim za podršku ekonomiji i proizvodnji oružja", rekao je Adejemo.

Radi se o posljednjem u nizu paketa sankcija koje SAD i zapadni saveznici uvode Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu tokom koje su poginule desetine hiljada ljudi i uništeni ukrajinski gradovi i infrastruktura.

Prethodno je Bijela kuća saopštila da će američka administracija u petak objaviti novi paket oštrih sankcija Rusiji kao odgovor na smrt Alekseja Navaljnog, rusku represiju i agresiju, ali i rat i invaziju na Ukrajinu koja ulazi u treću godinu.

Zamjenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland pojasnila je da će neke od restriktivnih mjera biti usmjerene na odgovorne za smrt ruskog opozicionog lidera.

Većina će, kako se izrazila, pogoditi ratnu mašineriju ruskog predsjednika Vladimira Putina i ispraviti nedostatke u postojećem režimu sankcija.

Nuland je ukazala da će SAD uvesti stotine sankcija Rusiji u novom paketu uoči druge godišnjice invazije koju sprovodi nad Ukrajinom.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je u utorak da će sankcije pokrivati niz oblasti, među kojima su odbrambeni i industrijski sektor kao i izvori prihoda za ekonomiju.

Od početka invazije na Ukrajinu, Rusija se suočila sa pritiskom Zapada da okonča rat sa susjedom, oličen u restriktivinim merama - ali i povlačenjem predstavništava velikih zapadnih kompanija iz Rusije i Moskve.

Bonus video: