Sudije Alabame koje su odlučile da su embrioni ljudi: Američki zakoni bi trebalo da počivaju na Bibliji

Sudije su pozivajući se na jezik protiv abortusa u ustavu Alabame, presudile da se državni zakon iz 1872. koji dozvoljava roditeljima da tuže zbog smrti maloljetnog djeteta "odnosi na svu nerođenu djecu, bez obzira na njihovu lokaciju"

3460 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište vrhovnog suda Alabame, Foto: Shutterstock
Sjedište vrhovnog suda Alabame, Foto: Shutterstock

Istog dana kada je predsjednik Vrhovnog suda Alabame, Tom Parker, iznio mišljenje u kome se izjavljuje da su oplođeni zamrznuti embrioni ljudi, ugrožavajući pristup tretmanima vantjelesne oplodnje, kako piše En-Bi-Si, dao je podršku mandatu "Sedam planina", nekada marginalizovanoj filosofiji koja poziva evangelističke hrišćane da preoblikuju američki zakon i društvo na osnovu svojih vjerovanja.

"Bog je stvorio vladu, a činjenica da smo je prepustili u posjed drugih je srceparajuće", rekao je Parker u intervjuu, koji je ove nedjelje prvi objavio "Media Matters for America", liberalna neprofitna organizacija za nadgledanje medija, piše En-Bi-Si.

Asošijeted Pres prenosi da je odluka o smatranju zamrznutih emobriona djecom donijeta je u par slučajeva Zakona o nezakonitoj smrti koje su pokrenula tri para kojima su smrznuti embrioni uništeni u incidentu u klinici za plodnost.

Sudije su pozivajući se na jezik protiv abortusa u ustavu Alabame, presudile da se državni zakon iz 1872. koji dozvoljava roditeljima da tuže zbog smrti maloljetnog djeteta "odnosi na svu nerođenu djecu, bez obzira na njihovu lokaciju".

Parkerove izjave su jedan od novijih primjera republikanskih političara i izabranih zvaničnika koji prihvataju hrišćanski nacionalistički stav da američki zakoni treba da budu ukorijenjeni u fundamentalističkom čitanju Biblije.

To što je glavni sudija Alabame prihvatio mandat "Sedam planina" posebno je signiliziralo rastući uticaj nekada marginalne političke i religiozne teologije koja se posljednjih godina širi među segmentima evangelističkih hrišćana, rekao je Metju Tejlor, viši naučnik u Institutu za islamske, hrišćanske, i jevrejske studije u Merilendu.

"Sedam planina ne označavaju demokratiju", rekao je Tejlor. "U stvari, ja bih tvrdio da su Sedam planina sami vizija koja je antidemokratska".

Zagovornici "Sedam planina" tvrde da je ideja o razdvajanju crkve i države, koju mnogi smatraju temeljom američke demokratije, mit koji su izmislili naprednjaci na osnovu pogrešnog čitanja čuvenog pisma Tomasa Džefersona Denburi baptistima iz 1802. godine.

"Presuda Alabame koja se bavi vantjelesnom oplodnjom nudi sliku o tome kako bi taj pogled na svijet mogao da izgleda u praksi i kako bi mogao da utiče na živote običnih građana", rekao je Tejlor.

"Ova presuda kaže da je oplođena jajna ćelija zapravo osoba. I to dovodi u pitanje dosadašnju praksu vantjelesne oplodnje", kaže Barbara Kolura, direktorka Nacionalnog udruženja sa neplodnost, koje je presudu ocijenilo kao "užasan razvoj događaja za ljude kojima je potrebna vantelesna oplodnja".

Ona kaže da se za pacijente otvaraju mnoga pitanja uključujući i to da li mogu da zamrznu embrione stvorene tokom tretmana neplodnosti ili da li mogu da doniraju ili unište embrione.

En-Bi-Si piše da nakon što su Parker i njegove kolege donijeli svoju odluku, najveća državna bolnica je pauzirala tretmane vantjelesne oplodnje, dok je razmatrala pravne posljedice odluke.

Tejlor je rekao da je bilo "zapanjujuće" čuti predsjednika Vrhovnog suda države kako zastupa teologiju koju smatra antidemokratskom "donoseći veoma ekstreme odluke".

Ali, on je dodao, "ovo je nova realnost naše politike".

Bonus video: